Kolika je cena sirovog mleka kod vas ?

Ni u najavi, ne računajte na te pare, bar za neko vreme. Vidite da država ima prioritete. Možda premijer ubedi bankare, industrijalce, strane investitore, i ko zna koga još da i nama, mučenicima dodele neku crkavicu.

Sledeci korak koji mozemo da ocekujemo,mi stocari,jeste da nam i premije i subvencije umanje ili izbrisu definitivno.Previse smo tihi i samo cutimo i trpimo,a nad nama se sprovodi lagani genocid.Po hiljaditi put mi se potvrdjuje srpska teorija da ovde ne mozes normalno da zivis od postenog rada.Kada god dobijem neki elan da se jos jace upregnem u ovaj jaram od posla,drzava i njeni satrapi me kurvinskim samarom vrate u surovu realnost,realnost gde svi zive bolje od srpskog seljaka i radnika,svi od obojenih nacionalnih manjina,preko neradnika,dzabalebarosa,zakljucno sa lopovima i kriminalcima na nizem nivou,a tek onim na visokom koji nam uglavnom i kroje kapu.

Ovo sada preliva čašu.Od sutra mogu da predajem mlekari 40 l dnevno a ja imam trenutno 80 i 3 krave da se tele u narednih mesec dana ,Alternative nemam.Šta raditi.Sleduje klanje krava punih mleka.

Ovo sada preliva čašu.Od sutra mogu da predajem mlekari 40 l dnevno a ja imam trenutno 80 i 3 krave da se tele u narednih mesec dana ,Alternative nemam.Šta raditi.Sleduje klanje krava punih mleka.

To je direktna pomoc stocarima, koju nam je drzava i obecala. Hoce da nam pomognu da unistimo stocni hond, da se vise ne mucimo dzabe. Mi sami, nikad ne bi mogli da se odlucimo na taj korak. Ovako uz njihovu pomoc to ce ici mnogo lakse.

Zoki,ovakav scenario ocekujem i kod mene,svakog casa.U ovoj usranoj zemlji kada god monopolisti,tajkuni,politicari i ostala bagra i olos,krenu sa represijom u nekoj oblasti i u nekom delu ove prcvare,odmah se talas inkvizitorskih mera rasiri diljem zemlje.Njih je malo i uvek su slozni u svojim namerama i nakanama da zarade jos enormnije,a nas iako nema nesto mnogo,opet nas je mnogo vise no njih,ali nikad nemozemo da se usaglasimo i ujedinimo.Pa opet,i kada dodje do nekog zajednickog istupa i reakcije na trenutno stanje,niko nas i ne poslusa,a kamoli da povuce konkretne poteze po tom pitanju.
Ja sam i ranije govorio da bi bolje ziveli u ovoj govnjari da smo pod nekim protektoratom.I taj tudjinac,uzurpator,okupator bi imao vise razumevanja za ovaj narod.I dan danas mislim da cela politicka scena Srbije je onaj najgusci deo fekalnog sadrzaja seoske septicke jame i da nas svojim sadrzajem decenijama potapa i davi,a mi,kao ovce,dajemo im samo legitimitet za njihov smrad.
U svom prethodnom postu sam napisao da se nad mlecnim govedarstvom sprovodi genocid,najblaze receno,a niko nista ne preduzima kako bi zaustavio ovaj juris u ponor.Ako su dozvolili robnu liberalizaciju,morali su da misle kako da zastite svoje proizvodjace,koji su sigurno medju najranjivijim u svetu.Male subvencije,neredovne,neplanske,bez dugorocnog cilja u agraru,zastarela mehanizacija,bez zalivnog sistema u zemlji bogatoj rekama,sa sve nesposobnim Vladama iz visedecenijskog perioda ovaj proizvodjac je u startu u podredjenom polozaju u odnosu na kolegu iz normalnog dela sveta.
A ako je nekima bio cilj da nas konacno dokrajce,neka to i urade sto pre,najgore je ovo iscekivanje kraja koji predugo traje.Vise mi je,kao i svima vama,pun kofer svega sto nam se desava,maltene od kada sam svestan svog bica.
Ceo zivot sam ucen da radim posteno,postujem druge,budem od koristi zajednici...ja sada da se menjam ne mogu.Majmuni me silom teraju u kriminal,ili na socijalu (koju ne mogu da dobijem,nisam bas toliko cokoladan),a meni je sve to strano.
Danas smo mi stocari pred streljackim vodom,koliko sutra tu ce biti povrtari,vocari,ratari...kraja nema,sezona lova na srpsku poljoprivredu je odavno otvorena,a od skora do istrebljenja.

Kod nas u selu Somboled-Dukat je odustavio otkup. Sada jedina alternativa sitnim proizvodjacima je lokalna privatna mlekara Gulmlek. Prihvatio je ljude i placa im redovno. Cena nije neka, ali bar otkupljuje. Iako nemam stoke, potpuno saosecam sa ljudima koji su u problemu. Svakih 2-3 godine se spominje uvoz junica iz Nemacke, Austrije? Sta ce nama junice kad ne mozemo ni ovo sto imamo u laktaciji da potrosimo i preradimo.

Potuno razocarenje. :zli:

I kod mene u Kuli je Somborska mlekara prepolovila otkup. Bolje bi bilo da totalno obustave otkup, lakse bi se odlucili da unistimo stocni fond.

Koja je mlekara u pitanju?

mlekoprodukt Zrenjanin.Da se ne bi ponavljali Ivan je detaljnije opisao sutuaciju.
Somboled je još ranije uveo kvote.Problem je što nemamo alternative.Šta raditi.Pa sad još i ove poplave gde je uža Srbija naj...a.To je još gore i neuporedivo .Ne znam dokle nam je naš prag tolerancije.

Uz svu ovu muku jutros mi uruce na otkupnom mestu obracun sa smanjenom cenom mleka za 1.1 din. po m.j. i obavestenje da mlekara nece preuzimati mleko do stabilizacije vremenskih prilika...:zli:

Kod nas u selu Somboled-Dukat je odustavio otkup. Sada jedina alternativa sitnim proizvodjacima je lokalna privatna mlekara Gulmlek. Prihvatio je ljude i placa im redovno. Cena nije neka, ali bar otkupljuje. Iako nemam stoke, potpuno saosecam sa ljudima koji su u problemu. Svakih 2-3 godine se spominje uvoz junica iz Nemacke, Austrije? Sta ce nama junice kad ne mozemo ni ovo sto imamo u laktaciji da potrosimo i prera
Potuno razocarenje. :zli:
Bojcetic,nije problem u tome da mlekare ne mogu da prerade a Srbija potrosi,to sto srpski seljak proizvede.Na godisnjem nivou se kod nas smanji proizvodnja sirovog mleka za 6%,sto je po meni alarmantno iz 1001 razloga.A onda se javi visak tog "istog" mleka na trzistu i proizvodjac mora da ga prosipa u kanal,jer su mlekare,pobogu,prebukirane sirovinom i ne znaju sta ce s njim?!Problem je u tome sto stoka uvozi enormne kolicine mleka u prahu,sa robnom liberalizacijom smo dobili vise nego nalojalnu konkurenciju u vidu visoko subvencionisanih i organizovanih inostranih proizvodjaca.Svaka drzava cuva svoju proizvodnju i svog proizvodjaca,jedino smo mi ovde,nekakvi poljoprivredni proizvodjaci,teret ove kvazi drzave.Ali,ponavljam se,sutra ce zaplakati i ostali srpski poljoprivrednici,jer ovi sa vlasti,za koje imam brdo erotskih reci,gori su i od ovog potopa koji hara Srbijom.

Pa nemojte tako da ste na kraj srca zar vi nevidite da ova Drzava pomaze ugrozene stocare evo sad je bilo na tv kako ce donirati nekoliko hiljada tona kukuruza stocarima u poplavljenim delovima, a mi nismo potrosili ni one obecane tone od afla toksina. Sve im je..m na gomilu lopovsko tesko onom seljaku kome oni pomognu.

Isplata kasnila za prosli mesec,ali uplatili nekako.Po mom racunu smanjili mi jos dinar po litri.Cekam obracun Mlekare pa da vidim realno stanje.A da sve bude lepse,cena koncentrata i uopste stocne hrane,kod mene idu navise,dok cena mleka strmoglavo pada.Opstenarodno veselje...

I kod nas kasni isplata pa plus još kvote.Ne znam da li je vreme da vlada reaguje ili nam nisu dosta stoke odnele vode ili će ih klanje krava iznenaditi kao i poplave.
Da uđem u štalog,muzem i molim boga da imaju što manje mleka-to ne može izaći na dobro.
O premiji ne vredi ni da pričamo.

Hvala Bogu,Imlek stabilno,juce kad mu je vreme bilo legla uplata. Cena se ne menja ni gore ni dole. Jedino to u ovom momentu drzi me da ne puknem skroz.

Nazad
Vrh