drugari a zašto ne čuvate somborku ili gološijana ali čisti vi to treba da znate pa oni su i produktivniji i prirast i meso i krupnoća i količina jaja bolji su od brame izmerite jaje od bramu pa stavite ovde one nose ko kikirezi malte ne.kazete 3god 6 kg ali tri godine izvinite na sugestiji
Da majstore, ali nisu u pitanju jaja, ne živim ja od njih pa treba da nose stalno da bi mi se isplatile.
Kao što kaže
Pera NS 91, Brame su
PONOS I DIKA dvorišta,kad petao krene da se šepuri dvorištem i tebi je srce puno k'o da si ti na šetalištu pa u oficirskoj uniformi poručnika zaluđuješ mlade frajle. Kod mene u selu od 32 domaćinstva samo ih imam ja i niko više, tražili jaja za nasad, a ja im nudio piliće koje sam izležem u inprovizovanom inkubatoru po 200 dinara po piletu, al' nije bilo interesenata.
Još jedna priča apropo iskazanog čuđenja od strane pomenutog uvaženog člana
Pera NS 91.
Dok mi je pokojni ćale bio živ,pre jedno 14 godina, nabavio je te Brame i kao i ti počeo da ih, kako su odrastali, svašta uči. Petla je naučio da u 17:00 krene u špacirung pored ograde derući se ko ošuren po glavi, a matori mu dođe, sagne se da mu ovaj jede žita ili kukuruza iz ruke, milujuću ga po glavi. Prizor - neverovatan.
Dok jedared jednoga lepog letnjeg popodneva po ustaljenoj praksi, matori krene u "ritual" , a miljenik ga propisno kljunom zgrabi za nos, matori dreknu ko opaučen mokrom čarapom, a ja prsnuh u smeh jer smo mu majka i ja rekli šta predpostavljamo da će se jedared desiti.
Posle par dana, u poseti nam je bio mali komšija, dečačić od 4 godine, pa pošto njegovi ne drže krupnu stoku, malo-malo pa evo ga da gleda kako teče popodnevno namirivanje. Petao ga "snimi", zaleti se, i pravo klincu kandžama na glavu, a vrlo dobro znaš da imaju pet kandži, dve više od ostalih sorti.
Potrčah u njegovom pravcu taman kada se petao spremao za drugi napad i odbranim ga, uzimajući ga uplašenog i uplakanog u naručje. I dan-danas se boji živine i zazire od nje.
Naravoučenije, samo ih ti mazi i pazi i u ruke uzimaj, pa ćeš proći kao ovi moji stvarni "likovi" iz priče...........