Koke nosilje - hrana, nosivost, oprema, bolesti i ostalo

• Začetnik teme somborac025
  • Datum pokretanja
a ova druga je slika je pumpica kojom spricas?ja nemam takvu imam onako za spricanje voca onu kao zutu uzeo sam novu:

---------- Poruka napisana u 23:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------

LJudi imam pitanje sto se tice koka nosilja,kad ja to nemam nesto da pitam,da li njima smeta svetlo vestacko 24h?moj objekat je gde trenutno drzim 3x2 i stavio sam onu stedisu od 100w,sta vi mislite?

a ova druga je slika je pumpica kojom spricas?ja nemam takvu imam onako za spricanje voca onu kao zutu uzeo sam novu:

---------- Poruka napisana u 23:17 ---------- Prethodna poruka je at 22:48 ----------

LJudi imam pitanje sto se tice koka nosilja,kad ja to nemam nesto da pitam,da li njima smeta svetlo vestacko 24h?moj objekat je gde trenutno drzim 3x2 i stavio sam onu stedisu od 100w,sta vi mislite?

Koka nosilja u konzumu trebada odmara odnosno da bude bez izvora svetlosti od 22 - 06 casova.
Ima slucajeva gde se to radi od 22 - 04h.

Sve zavisi od tima objekta.Otvorenog - zatvorenog tipa.

Без вештачког светла била је носивост 89%. Наместио сам да се светло пали у 5 ујутру и у задњих 7 дана, до 8 сати, носивост је 100%. Једино нисам задовољан величином јаја па сам данас узео концентрате Геби, 100% и Јабука па ћу видети са којим ће се показати најбоље. Храну нисам одмеравао него је било да поједу колико могу а од сутра добијају по 115 гр.
Не занам да ли је довољно да од шестог дана од почетка нове исхране узимам у обзир резултате?

Pozdrav svima.Imam jedno pitanje.Kada se najranije kokice mogu smestiti u kaveze.Da li sme to da bude pre 18-te nedelje?

Pozdrav svima.Imam jedno pitanje.Kada se najranije kokice mogu smestiti u kaveze.Da li sme to da bude pre 18-te nedelje?
najbolje je staviti oko 16-17 nedelje da se priviknu

---------- Poruka napisana u 22:53 ---------- Prethodna poruka je at 22:51 ----------

tako meni rekose ja sam tako i uradio!

---------- Poruka napisana u 22:54 ---------- Prethodna poruka je at 22:53 ----------

Koka nosilja u konzumu trebada odmara odnosno da bude bez izvora svetlosti od 22 - 06 casova.
Ima slucajeva gde se to radi od 22 - 04h.

Sve zavisi od tima objekta.Otvorenog - zatvorenog tipa.
valjevac hvala,tako znaci da im gasim svetlo

---------- Poruka napisana u 23:00 ---------- Prethodna poruka je at 22:54 ----------

@biscanin

Kavezi za komercijalne nosilje su obicno trospratni. Kavez za pet nosilja je dim. 50x48x45 cm tako da svaka ima 460-480 kvad. cm. prostora. Svaki kavez ima 5 cm hranidbenog prostora po nosilji i 1-2 niple pojilice. U kavezima se naseljava 4-5 nosilja tako da na duznom metru trospratnog kaveza bude oko 60 nosilja

Program osvetljenja ima znacajnu ulogu u proizvodnji jaja. Preseljavanje 18-to nedeljnih kokica kojima je svetlosni dan trajao svega 8 sat. Nakon 18 nedelja trajanje dana pocinje da se produzava za 1 cas nedeljno.
, sve dok se ne postigne 12 cas. osvetljenosti (u 22 nedelji). Nakon 22 nedelje duzina osvetljenosti se i dalje povecava za pola casa nedeljno, sve dok se ne postigne 16-to casovno osvetljenje, a to je u 30-toj nedelji.
Jacina svetla je 3 w po met. kvad. poda zivin. Sijalice ne treba da su jace od 40 w. U svakom medjuprostoru kaveza postavlja se red sijalica u visini gornjeg sprata.
U uslovima najpovoljnije osvetljenosti nosilje su mirnije, trose manje energije i jedu manje nego kada je svetlo jako. Svetlost nikada ne treba pojacavati, cak ni za kratko vreme,jer se nosilje uznemiravaju i moze doci do stresa.
Svetlo ne paliti odjednom, nego postepeno da kao sto smo vec naveli ne bi doslo do stresa.
O seci kljunova imas temu. Samo se malo potrudi i prelistaj temu.
moje koke imaju 18 nedelja i 2 sata koliko onda svetlost da gori jel kao sto valjevac rece od 06- do 22h

Negde sam procitao da kalcijum pomaze povecanju nosivosti jaja kod koka, odnosno da ga treba nadoknadjivati, jer ga koke trose da bi snele jaja. Ako je to tacno, u kom obliku ga treba dodavati hrani? (mozda samlevena ljuska od jaja ili kucica od puzeva ili moze da se kupi u poljoprivrednoj apoteci; kreda?) Da li se to odnosi i na domace koke koje se dohranjuju zitom i koje se slobodno setaju po dvoristu?

Negde sam procitao da kalcijum pomaze povecanju nosivosti jaja kod koka, odnosno da ga treba nadoknadjivati, jer ga koke trose da bi snele jaja. Ako je to tacno, u kom obliku ga treba dodavati hrani? (mozda samlevena ljuska od jaja ili kucica od puzeva ili moze da se kupi u poljoprivrednoj apoteci; kreda?) Da li se to odnosi i na domace koke koje se dohranjuju zitom i koje se slobodno setaju po dvoristu?
ma ima da se kupi kreda u poljoprivrednoj apoteci to je jedan od sastojaka u hrani.pozz

Kreda je naj jeftinija komponenta.Cena joj je oko 6 dinara.U koncentrat za nosilje ide oko 8%,sto tu vrstu koncentrata cini jednom od jeftinijih.

Ima raznih vec napisanih.Evo jedna,a za ostalo prelistaj prethodne stranice.:ppozdrav:
Kukuruz 58%
Sojina sačma 18%
Suncokretova sačma 6%
Lucerkino brašno 3% (po mogućnosti peletirano)
Mesno-koštano brašno 4% (ili riblje brašno 2%)
monokalcijum fosfat 1%
So 0,2%
Kreda 7,8%
Ulje ili mast 1%
Premiks sa bojom 1%

Dugujem pice, hvala!!!!
Ima raznih vec napisanih.Evo jedna,a za ostalo prelistaj prethodne stranice.:ppozdrav:
Kukuruz 58%
Sojina sačma 18%
Suncokretova sačma 6%
Lucerkino brašno 3% (po mogućnosti peletirano)
Mesno-koštano brašno 4% (ili riblje brašno 2%)
monokalcijum fosfat 1%
So 0,2%
Kreda 7,8%
Ulje ili mast 1%
Premiks sa bojom 1%

Kod mene u kraju nigde nema jednodnevnih pilića koka nosilja. Ima li neko ovde na prodaju?
na govori mi nista mucio sam se strasno da dodjem do bilo jednodnevnih bilo 18o nedeljnih.Na kraju sam porucio kod nekog coveka u Novom Sadu.Gde su ti Skradjani?verovatno nije blizu ns pa ti se i ne isplati da dolazis,ali kaze mi ovaj covek sto drzi da ce biti sada od juna normalno.Sada je nestasica zbog one zime pa im je nesto crkavalo i neam pojma ni ja vise.pozzz

---------- Poruka napisana u 23:53 ---------- Prethodna poruka je at 23:51 ----------

Ja sam kupovao gotovu smesu
ma imam ja druga drzi 2000 komada koka a kupuje gotovu smesu,a ja pravim kada stavis sve na papir nema tu nesto velike razlike jedino sto ovde znas sta pravis pa ajde.Mada njemu nose dobro sa kupovnom znaci da je ok.

Skrađani su 20 od Šapca ka Loznici. I ja sam poručivao 2 puta do sada, ali bezuspešno. Prvi put je naadno inkubator spalio piliće, a drugi put nisu ni tražili izgovor, samo su rekli da nema kad je došao dogovoreni datum....

Dobio sam informaciju da u Vladimircima postoji velika Agroživova stanica za piliće, pa ću proveriti tamo...

Ja sam kupovao od rodjaka iz Smed.Palanke za neku bagatelu,mislim tad su bile nosilje oko 6e a ja sam ih dobio po 200 dinara mislim,ali sad sam mislio da ih izlezim u inkubator ali ne znam kasnije sta treba od nege,ne znam koje se i kad vakcine daju,kako se krate kljunovi,:((

Imam jedno pitanje.Drug mi rece da bi produzio nosivost koka daje se  surutku svaki mesec po jednom...da li neko ima iskustva sa ovim?On je cuo od nekog njegovog rodjaka koji se bavi kokama.To kao regenerise jetru a njima je od puno nosenje ode jetra.

Nazad
Vrh