Aj da pitam samo zasto jos koristite za zaoravanje NPK 3x15 ili 16 a ne koristite MAP 12:52 u kojem ima 52% Fosfora sto je itekako potrebno zemljistu za odlican rod i po mom iskustvu mnogo bolji i korisniji od 3x15?
U rezultatima analize zemljišta dobio sam preporuku za kukuruz 15:15:15, dok su mi za soju preporučili 8:24:16. Uvek sam mislio da je soji potrebno više kalijuma, a kukuruzu fosfora. Takođe sam mislio da je naša zemlja bogata kalijumom, ali analize govore drugačije.
Par prethodnih godina sam đubrio njive sa 15:15:15, pre toga je par godina išao MAP, a pre mapa sam opet nekoliko godina radio sa 8:24:16. A pre tog 8:24:16 je stalno rađeno sa 15:15:15.
Ove godine sam bio nestrpljiv da dobijem rezultate analize i kupio sam 250 kg/kj 6:24:12 razbacio i uzorao sve njive gde će dogodine ići kukuruz.
p.s. Radim dvopolje, soja/kukuruz, i uzorak uzimam nakon skidanja soje. Ove godine sam se nećkao da li da radim analizu (jer sam na istim parcelama radio analizu pre dve godine) pa sam okasnio sa uzorkom, ali sam ipak uradio analizu da uporedim sa rezultatima od pre dve godine. Na jednoj parceli se rezultati drastično razlikuju tako da smatram da je tu načinjena greška, dok su na ostalim parcelama rezultati blago bolji nego pre dve godine. Ako nekog zanima mogu slikati rezultate na istim parcelama od pre dve godine i sada.