Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Sta bi bilo najbolje da bacim pre setve kukuruza , posto mi u analizi zemljista preporucuju da se ne baca urea , nego samo u prihrani KAN.

Možda i kasnim zbog takorećih nikakvih padavina i rezervi vlage kojih nema uopšte.Inače uvek ureu razbacujem ranije 1-2 meseca pre setve dok su temperature niže (manji gubici volitizacijom) i da bi se azot spustio i u niže slojeve i rasporedio po dubini, nevolim kad mi je azot u gornjim slojevima više zastupljen, volim malo da ga biljka traži i time se bolje ukoreni (bolje podnosi oluje) i ide za vlagom i hranom, ovako radim godinama, pratim malo prognoze a i uradio sam dve analize N-min za kukuruz tako da u slojevima od 60-90cm takoreći da nema azota, analize će mi stići za koji dan pa ću postaviti, podatke mi je usmeno rekao savetodavac koji je video rezultate.

Da li fosfor u djubrivima proizvodjaca Eurofertil i Yara moze da se spusta u zemljistu po dubini?Planiram da idem u trake zajedno sa setvom ali ne mogu ispod dubine setve, pa ne znam kakav efekat da ocekujem...

Zanima me posto su mi po analizi rekli da bacam KAN a ja sam planirao da sad razbacam UREU, da li da KAN bacim u sejalicu u trake ili da uzmem da ga razbacam sad kad budem zatvorio brazdu ?

Možda i kasnim zbog takorećih nikakvih padavina i rezervi vlage kojih nema uopšte.Inače uvek ureu razbacujem ranije 1-2 meseca pre setve dok su temperature niže (manji gubici volitizacijom) i da bi se azot spustio i u niže slojeve i rasporedio po dubini, nevolim kad mi je azot u gornjim slojevima više zastupljen, volim malo da ga biljka traži i time se bolje ukoreni (bolje podnosi oluje) i ide za vlagom i hranom, ovako radim godinama, pratim malo prognoze a i uradio sam dve analize N-min za kukuruz tako da u slojevima od 60-90cm takoreći da nema azota, analize će mi stići za koji dan pa ću postaviti, podatke mi je usmeno rekao savetodavac koji je video rezultate.

Sale moje misljenje je da je ipak suvise rano bacati ureju a narocito 2 meseca pre setve!
Samo da se taj kukuruz ne zapita negde krajem Jula ili Avgustu gde je ta ureja!!!

Da li fosfor u djubrivima proizvodjaca Eurofertil i Yara moze da se spusta u zemljistu po dubini?Planiram da idem u trake zajedno sa setvom ali ne mogu ispod dubine setve, pa ne znam kakav efekat da ocekujem...

Neće se fosfor ni iz tih djubriva spuštati , jedina je prednost brža dostupnost navodno (pored ostalih prednosti mikroelementi itd) . imaće ipak efekta i u visini sjemena , možda ne baš idealno ali imaće (pazi samo da nije preblizu sjemena , a sve su sijačice podešene tako da bacaju pored reda) . Jest da je idealno niže dubine sijanja , ali primjetio sam prošle godine kod navodnjavanja jedan primjer , a ove godine moram to slikati.
Na mjestu gdje je crijevo sa velikim protokom otvoreno ležalo na zemlji dugo vremena , u krugu oko metar ispralo je sve ostala je rupa . Tu se jasno vidjelo kako izgleda korjen kukuruza , i dosta je različito od slika iz udžbenika . Ide naravno i u dubinu , ali pri samoj površini ga ima i to čitava mreža dlačica spojeni susjedni redovi i najgušći korjen upravo u gornjem sloju zemlje .

To mi je i pojasnilo nedoumicu kako ljudi koji rade notill , pa i kolega mindjušar je pominjao da baca NPK po površini pa ga biljka opet pronadje nekako .

Saleratar , pusti to "nije ti njiva u trakama" . Jesi li ti probavao kad raditi sa "startnim djubrivom"? Nije to topla voda , stara je to stvar . Kod rane sjetve kukuruza probaj par redova sa NPK u sijačicu , a ostalo bez pa onda reci dal je isto ili ne bez obzira na ostatak djubrenja . Kod vas je još dobra zemlja pa nije tako presudno , može i sve djubrivo ujesen , ali ipak će biti razlike znatne , a za nas sa lošijim zemljištem startno djubrivo i prihrana u trakama je "jevandjelje".

Peet moguće je da grešim ali mi je krajni rezultat dobar.

Momo ako ti kažeš da je tako bolje ok, bolje poznaješ svoje zemljište i šta mu odgovara.

Planiram da u petak bacim UREU za kukuruz,150 kg po k.j ce biti mera...Zaorano 120 kg MAP-a,negde dodato 100 kg Kcl-a a gde nije zaorano,baceno u februaru 100 kg MAP-a...mislim da ce sve to biti dobro,ali kise su neophodne u svakom slucaju!

Sta mislite da li ce biti dobro da bacim pre zatvaranja brazde 200kg NPK i pred setvu da bacim 350kg KAN-a?

Pa da li ce biljka moci da usvoji NPK ?? Ja razmisljao da bacim MAP pa sam procitao na forumu da cu uzalud baciti jer se nece brzo razloziti i biti dostupno biljci

Ureu bacam slicno kao i clan Sale ratar okvirno mesec dana pred setvu ,ove godine krajem februara ,evo po meni jedan vrlo dobar tekst o tome skinut sa poljoprivredne savetodavne sluzbe APV .

- - - - - - - - - -

Razlozi za primenu uree barem mesec dana pre setve su: 1. Ranijom primenom uree ona je izložena uticaju nižih temperatura zemljišta i vazduha, te će gubici azota u obliku amonijaka volatizacijom (lapljenjem) biti zanemarivi ili svedeni na minimum, odnosno neće ih biti! 2. Pri ranijoj primeni uree postoji veće verovatnost da će pasti kiša ili neka druga padavina, te spustiti ureu u zonu iz koje više neće postojati mogućnost gubitka azota u obliku amonijaka volatizacijo. (6 - 8 litara padavina po metru kvadratnom je dovoljno da se urea spusti na tu dubinu). 3. Ranijom primenom uree omogućava se da azot iz uree ranije pređe amonijačnu fazu (prvi stepen transformacije uree), te pređe u nitritni odnosno nitratini oblik. Naime, velika koncentracija amonijaka (otrovan gas) koja u jednom periodu-momentu nastane iz uree depresivno deluje na klijance, odnosno nedovoljno razvijeni korenov sistem mladih biljaka, narušavajući sklop odnosno broj biljaka po jedinici površine, koji je jedna od osnovnih pretpostavki uspešne proizvodnje. Iz svega napred navedenog proizlazi da u stisci sa vremenom od momenta primene azotnih đubriva i setve, zbog nemogućnosti ulaska u njive, moramo ponekad odstupiti od ustaljenih načina primene mineralnih đubriva, u ovom slučaju uree. Iako je azot iz uree jeftiniji od azota u drugim oblicima mineralnih đubriva, u ovoj predsetvenoj stisci treba razmišljati i o drugim varijantama. No, svako pravilo ima izuzetaka. Tako i primena uree bliže setvi ne mora uvek da ima napomenute posledice. Naime, veće količine padavina posle primene uree bliže setvi može ju spusti dublje u zemljište, te bi se transformacija amidnog u amonijski oblik azota obavila van domašaja klijanca ili mladog korena. An nije ništa manje efikasno đubrivo, kao ni Kan na kiselim zemljištima, ali predstavljaju znatno manju opasnost za narušavanje broja biljaka po jedinici površine pri primeni bliže setvi! Miroslav Borojević dipl. ing. polj. PSS Vrbas

Ja bacam u subotu ureju oko 150kg kj njive su poravnate jos pocetkom zime, pa se nadam da u nedelju padne kisa pa ne moram ponovo,ako ne padne u ponedeljak spremam

za kolegu koji je bacao stajsko djubrivo pa se raspituje za kolicinu azota predsetveno.samo zivinski stajnjak moze potpuno da zameni mineralno djubrivo,u ovom slucaju konkretno azot.ti si bacio dosta govedjeg stajnjaka,osoka ti je cist azot,nije bilo padavina da ga spusti u dublje slojeve,mislim da ga ima poprilicno.e sad koliko je to dovoljno samo analiza moze da pokaze.ovako mozda je najbolje da nebacas azotno predsetveno vec sacekas kako ce biljke krenuti.ako krenu tamno zeleno,skoro crno,silno ne dodaj azotna djubriva.ako krenu bledunjavo dodaj azot u spartanju...

za kolegu koji je bacao stajsko djubrivo pa se raspituje za kolicinu azota predsetveno.samo zivinski stajnjak moze potpuno da zameni mineralno djubrivo,u ovom slucaju konkretno azot.ti si bacio dosta govedjeg stajnjaka,osoka ti je cist azot,nije bilo padavina da ga spusti u dublje slojeve,mislim da ga ima poprilicno.e sad koliko je to dovoljno samo analiza moze da pokaze.ovako mozda je najbolje da nebacas azotno predsetveno vec sacekas kako ce biljke krenuti.ako krenu tamno zeleno,skoro crno,silno ne dodaj azotna djubriva.ako krenu bledunjavo dodaj azot u spartanju...

Vec sam kupio djubrivo da bacim predsetveno u manjim kolicinama nego inace. Jer to je poslednja sansa da se nesto razbaca, jer ne spartamo kukuruze pa i ne dobija nista od prihrane tada. Samo prilikom prskanja preko lista.

Znam da je tema kukuruz, ali moram da postavim pitanje u vezi djubrenje prirodnih livada.
Imama oko 3ha prirodnih livada oko kuce, nisam ih nikada djubrio, pa sam planirao da im bacim NPK 15:15:15 ovih dana u kolicini oko 100kg na ha. Zanima me vase misljenje i vodeo bih da cujem vase savete i sugestitije po tom pitanju.

Nazad
Vrh