Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Koliko dan pre setve kukuruza bi trebala da se razbaci urea i kada
P.S.Planiram dva puuta da predjem setvospremacem pre setve
Unapred hvala

Bacam u kukuruz godinam 200kg NPK 15-15-15 po ha u kosice sejalice. A vidim da dosta ljudi razbacuje rasturivacem po celoj povrsini njive, pa me zanima kakva iskustva imate i sta mislite da je bolje?

Zavisi od zemljišta . U lošijem zemljištu po meni je bolje stavljati djubrivo u trake , tj kroz sijačicu i kultivator i više puta a ne sve odjednom .

Kolege ima jedno pitanje koje me baca u dilemu sta raditi, i bas danas sam imao diskusiju sa nekim ljudima. Da li treba razbacati ureu (ili neko drugo azotno djubrivo) na parceli gde je rasturen i zaoran stajnjak (jedan deo govedji, a drugi deo svinjska osoka) jesenas ?? Ako bi neko od kolega sa zavrsenom poljoprivrednom skolom ili fakultetom mogao da objasni ako ne treba zasto ne treba, a ako treba zasto treba ?? Prelistao sam malo ovu temu, nasao bas odgovor koji bih zeleo da dobijem. U sustini prvi put u poslednjih 6-7 godina kako ja aktivno ucestvujem smo nadjubrili celu njivu pa smo zbog toga u dilemu. Obicno smo djubrili parcijalno

Nemam polj. školu , al evo dok se neko drugi ne javi : odgovoro je prost azotnog djubriva naravno treba , ali manje nego što bi trebalo da nije djubreno stajnjakom . Dodaj ti slobodno i azota oko sjetve i prihranu slobodno . Stvar je samo računice kolko je raspoloživo azota , na koji prinos se cilja .. Prihranu što kasnije i zavisno od prethodnih padavina ako je bilo baš dosta malo jače , a ako nije onda manje .

Neki tvrde da je nekad bolje manje azota nego više (osim finansijski) , ja to još nisam vidio .

Ja najvise pitam zbog toga da ne bi kukuruz slucajno "izgoreo" zbog nedostatka azota i previse nekih drugih elemenata iz stajnjaka. A ne zbog finansija.

Pa nije bas ono ko sto preporucuju, u 80a rastureno je 8 prikolica od 5t (5 provreo i 3 malo sveziji), zafalilo mi je za jedno 15-20 ari pa smo tu sipali 5 cisterni svinjske osoke. I sve to zaorali sutradan.
Mislio sam da bacim izmedju 100-150kg uree

Nisam lepo napisao u postu, hteo sam da napisem da ne znam da li ga ima dovoljno za biljke ili treba da se doda jos. Pa sam zbog toga i postavio pitanje :osmeh:

Kolko procenata manje djubriva treba da se iseje depozitorima zajedno sa setvom kukuruza,u odnosu na klasicno djubrenje ciklonom?

Djubrenje "kroz sijačicu " se pravilno zove startno djubrivo i u normalnoj i kvalitetnijoj zemlji treba da bude dopuna osnovnom djubrenju (ciklonom ) , znači malo smanjiš osnovno a ubaciš startno da biljka u proljeće u hladnom blatu dobije "šut u **greška" . Ulošem zemljištu , pijesku , kiselom , neplodnom je druga priča tu odigrava ulogu kompletne ishrane kroz infuziju jer je zemljište "otrovno" sve do prihrane , itd ... tu je borba non-stop protiv fizike i hemije.

U dolemi sam dali parcelu na kojoj je samonikla psenica a jos nije uzorana( a nije bas za ostavljanje pod psenicom) ostaviti za oranje pred samu setvu kukuruza ili to uraditi sada?(Pitam zbog vlage) a opet Koliko je ta zelena masa dobra kao djubivo pa cekati ili ce cekajuci izvuci i oslabiti zemljiste ???

Baš što se tiče očuvanja azota takve stvari su dobre , dosta azota je sad u toj pšenici , a da je nema iscurio bi u dubinu . Čak iako bi ju prvo spržio totalom pa kasnije orao (što bi ja uradio da bude čistije oranje i da ne oživljava ispod brazde ) nebi izgubio azot.

Danas razbacio ureu za kukuruz, konačno malo stao vetar da možeš raditi, sad počela i kiša ko naručena, samo da potraje.:osmeh:

Nazad
Vrh