Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

@pidikanac
Fendt 600LS (90ks) razbacuje vestak,614LSA (155ks) on je vukao vestak...

@Cveja Po
Objasnio je Kis,znaci treba nastojati da se radi u uradi kako treba,a ne da se stambura pa bez sto pre kuci,kad zavrsis njivu okrenes se skines kapu i kazes "E Boze ja sam svoje odradio,a na tebi je ostalo"
Inace ovo je zemlja 1 klase,na njoj je 2012-te bilo oko 4t/kj kuruza,dosta je niska i hoce da rodi,pa zato joj i dajem.:ppozdrav:

Moze li KAN da se baci predsetveno za kukuruz i ako moze na koliko dana da se razbaci pre setve? Dobro bi mi doslo misljenje i savet. Hvala.

@pidikanac

@Cveja Po
Objasnio je Kis,znaci treba nastojati da se radi u uradi kako treba,a ne da se stambura pa bez sto pre kuci,kad zavrsis njivu okrenes se skines kapu i kazes "E Boze ja sam svoje odradio,a na tebi je ostalo"
Inace ovo je zemlja 1 klase,na njoj je 2012-te bilo oko 4t/kj kuruza,dosta je niska i hoce da rodi,pa zato joj i dajem.:ppozdrav:
Nisam ja nista lose mislio.Samo moje misljenje je da je bilo bolje da si to podelio.Ja kad bih bacio toliku ureju ja nista nebih imao.Sve bi izgorelo.Zemlje mi na oko izgleda ista kao tvoja.Mozda je kod vas radejna komasacija precizno inace ovde su upisivali klasu zemlje kako ko je hteo tako da ne obracam mnogo paznje na to.Inace nase polje ponje od 150m nadmorske visine pa sve do 250m.

Ja sam prosle godine bacio kan predsetveno u kukuruz po preporuci strucnjaka, dan pre setve( nebitno, moze i koji dan ranije ili na sam dan). Rezultati su bili odlicni, grabio je u startu od vecine drugih kukuruza. Kasnije, tamo gde je trebalo sam isao jos jednom uz medjuredno spartanje, e posle je opalila susa i rezultati su bili... solidni. Bas zbog ucestale suse je sigurnije ici predsetveno, jer pitanje je da li ce dozvoliti vremenski uslovi da ga kasnije prihranjujemo medjuredno.

@pidikanac

@Cveja Po
Nikola isprazni sanduce za pp.

i ja sam prosle god predsetveno isao sa 350kg ureje po h i kukuruz mi je u startu bio extra al ga posle susa sj...a tako da je bio solidan :osmeh:
Pa zato se u stvari gubi smisao ukupne agrotehnike!..Ja sam na jednoj parceli izvrsio ogled u smislu da upotrebim agrotehniku u fulu. Sejan je kukuruz. Uradjena analiza, izvrsena kalcifikacija, nadjubreno stajnjakom, u jesen bacen MAP pod osnovnom obradom (analiza pokazala nedostatak fosfora), u prolece predsetveno : yara sulfa, Kan 200kg/h, kasnije sam mislio medjuredno da dodam, ali vidim radi extra od stajnjaka i svega... opali susa..I koji ja zakljucak da izvodim po prinosu koji je bio j..ga solidan. Dok nemamo kontrolu vode na parcelama( kroz navodnjavanje), kao osnovu zivota na zemlji, sve predhodne agrotehnicke mere padaju u vodu. Kod mene je bilo, dao sam ti dimljene vesalice, cvarke, pecenje, ali nema spricer:haha:, pa sam ti ustvari ucinio medvedju uslugu. Da se nasalimo malo, da ne bih zvucao flustrirajuce.
@vladimir92..Nisam stavljao u depozitere nista...Nemam depozitere na sejalici, rasipacem je razbacano.

Svi tako često pominjemo "ful agrotehnika" . Daleko je to sve od ful agrotehnike , i šta je to uopšte . Živimo ipak u umjerenoj klimi pogom danoj za poljoprivredu , ljudi uzgajaju kukuruz i sl u polupustinjama godinama pa opet nadju neki način .

Predsetveno azot, posle ovih kisa na kojoj dubini se nalazi?(znam da zavisi od tipa zemljista), ali nesto okvirno dali je pobegao kukuruzu i dali ga i kada prihranjivati?

Predsetveno azot, posle ovih kisa na kojoj dubini se nalazi?(znam da zavisi od tipa zemljista), ali nesto okvirno dali je pobegao kukuruzu i dali ga i kada prihranjivati?
Problem ce svima biti sto zbog velike kolicine vode kukuruz nece dublje pustati koren,imace svega u blizini ali kad zaprdi jul-avgust,videcemo...mislim da nije dobro sve ovo!

A sta ako bude pala u kontinuitetu celo leto, nece biti roda jer je kukuruzu plitak koren ili ce voda nositi svo djubrivo u dubini ili u razore ?
Samo neka sad prestane pa za mesec dana jos oko 60 l po m2 ciste bez oluje i grada i tako sve dok ne naliva i zrno.

A sta ako bude pala u kontinuitetu celo leto, nece biti roda jer je kukuruzu plitak koren ili ce voda nositi svo djubrivo u dubini ili u razore ?
Samo neka sad prestane pa za mesec dana jos oko 60 l po m2 ciste bez oluje i grada i tako sve dok ne naliva i zrno.
Koren-žiličast korenov sistem. Razlikuju se 5 tipova korena:primarni klicin koren, hipokotilni-bočni klicini korenovi, epikotilni klicini korenovi, sekundarni-podzemni korenovi(glavnu masu, najveću ulogu u ishrani) i adventivni-nadzemni korenovi(pandže). Dubina do 2,5m i širina 1m. Glavna masa na dubini od 40cm. - See more at: http://studenti.rs/skripte/kukuruz/#sthash.XKOsHm5U.dpuf

Trebalo bih ovih dana da dogovorim i uzmem jedno Kj u zakup,zemlja je neuzorana,peskovita i posejao bih kukuruz fao 250,nije jesenas nista razbacivano od djubriva,hteo bih predsetveno da razbacim djubrivo,pa da li je bolje da upotrebim An ili Ureu?
I mali off, da li je dovoljno ako moze da se uradi samo tanjiracom i posle setvospremacem ili je bolje uzorati pa posle spremac?

Odustao od folijarne prihrane kukuruza.Icu sa amosulfanom u redove.Verujem da ce za iste pare biti bolji efekat.

Nazad
Vrh