Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Miloše ja sam za kukuruze jesenas poravnao oranje tako da sad mogu lepo da razbacim đubrivo i ako nebude kiše onda pređem sa drljačom sa rotorima da ga izmešam sa zemljom, da dodam da sam i prvo gaženje išao sa drljačom.
Mislim da je ureu bolje sad primeniti (zadrljati ili posetvospremirati) kad su temperature niže nego kad su višlje a razloge znate.
Možeš i ovako kako je kolega Branko napisao stim da malo štrucka ako je oranje neravno.

Jao jao al se igrate, danas razbacas i koliko dana cekas da padne kisa? ako ne padne za recimo 5dana ti podrljas (u medju vremenu nije nista isparilo uree!!!) i posle predsetveno, znaci 3x gazis njivu??? a nafta, za Dz...
A recimo i padne kisa u roku od 2dana i ti ne diras nista, a sutradan posle kise spici 20 stepeni, nece li malo da ispari ::novac:: u nebo???

10-15 dana pre setve sasvim dovoljno da se razbaca, 10-20 dana treba da nikne kukuruz-zavisi od temperature, ima fore da se spusta dole ohoho, + jos mesec dana dok je kukuruz mali. znaci ima vremena da sve to legne lepo na svoje mesto, ja ovako radim i meni je dobro...

Jao jao al se igrate, danas razbacas i koliko dana cekas da padne kisa? ako ne padne za recimo 5dana ti podrljas (u medju vremenu nije nista isparilo uree!!!) i posle predsetveno, znaci 3x gazis njivu??? a nafta, za Dz...
A recimo i padne kisa u roku od 2dana i ti ne diras nista, a sutradan posle kise spici 20 stepeni, nece li malo da ispari ::novac:: u nebo???

10-15 dana pre setve sasvim dovoljno da se razbaca, 10-20 dana treba da nikne kukuruz-zavisi od temperature, ima fore da se spusta dole ohoho, + jos mesec dana dok je kukuruz mali. znaci ima vremena da sve to legne lepo na svoje mesto, ja ovako radim i meni je dobro...

Dragane ko kaže da ću čekati 5 i više dana da padne kiša (pratim vremenske prognoze, neradim ja to da bi pričali po selu kako sam vredan, sama poljoprivreda je jedna velika procena i prognoza šta i kad je nešto najbolje uraditi), taj dan kad razbacim ureu ja do mraka nešto i stignem da promešam sa zemljom i u toku sutrašnjeg dana sve bude urađeno a ako najavljuju neku ozbiljnu kišu onda ga razbacim dan pre pa ga onda podrljam posle kiše kad se ocedi da može da se radi (da dodam sejem 40-50kj kukuruza godišnje tako da stignem da to odradim brzo).Što se tiče viška gaženja i potrošnje nafte ja sam svojevremeno probao sa dva gaženja (pripreme) setvospremačom da spremim zemlju za kukuruze i nikako mi nije po volji (kukuruz lošije niče, nejednako niče i rani porast mi je slab, neka moja zapažanja više godina zaredom) pa sam se vratio staroj metodi dva puta drljača i pred setvu setvospremač, u dva gaženja drljačom potrošim 4litre po kj disela (mislim da to nije puno a i da je više opet bi radio isto pošto sam primetio da je bolje spremljeno i bolje usev ide) a u setvospremiranju trošim 3litre po kj (završna priprema, u planu je da kupim bolji setvospremač (pošto je lak i uzan) pa ću onda možda raditi dva gaženja setvospremačom) tako da potrošnja za pripremu od 7lit po kj za mene nije puno i da dodam da sa tri gaženja u razmacima dosta trave uništim tako da me prskanje manje košta, neke kolege ovde pišu kako u jednom prohodu (setvospremačom) odrade predsetvenu pripremu, sdužnim poštovanjem nema od tog ništa, sejao sam uslužno takve njive i to nebi komentarisao.Nemojte da mislite da nešto pametujem i da sam ja merodavan da svi treba ovako da radite, ja sam samo izneo neko moje iskustvo koje sam stekao za 20 godina aktivnog rada u ratarstvu (što na imanju što privatno), slušam stručnjake, sebe, kolege oko sebe i učim na svojim i tuđim greškama i pokušavam da izvučem maksimum iz ovih vremenskih prilika i neprilika koje su nas zadesile da bi opstao u poslu koji sam od malena zavoleo.
Toliko od Saleta ratara.:ppozdrav:

Mislio sam da od kise zavisi dal ces ici jos jednom drljacom jel si napisao ''i ako ne bude kisa onda predjem drljacom sa rotorima'' sad vidim da ti u svakom slucaju ides 3x.
Ok. svako nadje svoj razlog zbog cega mu se svidja varijanta koju primenjuje, i ja nemam nista protiv :ppozdrav:
Kod mene ce ici 150-200kg uree pred prvi prolaz spremaca na dubini preko 10cm, i pred setvu jos jedan prolaz spremacem ne dublje od 8cm.
Na suncokretista 200kg/kj
na kukuruzista 150kg/kj

Kolege potreban mali savet,u pitanju je proteinski sirak,ali je djubrenje i priprema ista kao za kukuruz.
Jesenas sam razbacio Map,zaorao i posle oranja istanjirao odmah lakom tanjiracom,solidno su poravnate njive,mada moglo je i bolje.Nameravam da razbacim ureju.Da li je bolje da sad cim bude moglo da se udje u njivu razbacim Ureju,setvospremiram i pred setvu jos jednom spremacem (prskao bih tada herbicidom posle setve,a pre nicanja),ili da sad jos jednom poravnam i mesec dana pred setvu razbacim ureju i setvospremiram?

Ja sam spremao pre dve godine sa 2x setvospremacem i nije bilo bas dobro. Prosle godine sam platio da mi urade germinatorom drugi prohod, i mislim da je imalo racuna. Nicanje je bilo mnogo bolje, a bilo bi jos bolje da sam isao sa 2x drljacom pa germinatorom. Uglavnom moje misljenje je da usev voli kad je malko tvrdje pripremljeno i da nice bolje i brze.

Kolege potreban mali savet,u pitanju je proteinski sirak,ali je djubrenje i priprema ista kao za kukuruz.
Jesenas sam razbacio Map,zaorao i posle oranja istanjirao odmah lakom tanjiracom,solidno su poravnate njive,mada moglo je i bolje.Nameravam da razbacim ureju.Da li je bolje da sad cim bude moglo da se udje u njivu razbacim Ureju,setvospremiram i pred setvu jos jednom spremacem (prskao bih tada herbicidom posle setve,a pre nicanja),ili da sad jos jednom poravnam i mesec dana pred setvu razbacim ureju i setvospremiram?

Ma koja Urea? Ne treba ti ništa drugo samo da grašak poseješ što pre i da odradiš sa hemijom kako treba.

Sirak je u pitanju,uglavnom verovatno cu odraditi jos dva prohoda spremacem.Muku mucim u prolece pri setvi sa propadanjem sejalice i traktora,jer imamo prilicno peskovitu zemlju.

Sutra bacam MAP tamo gde nije zaoran jesenas za kukuruz...Nisam veliko nista ni propustio,s obzirom da je zimske vlage za ova 2-3 meseca izmedju 50-60 litara,tako da...

Nisam pametan sta da radim ove god imam 10 kj sto je bio kukuruz i ponovo moram sejati kukuruz a nisam nista jesenas zaorao od mesavine trebao sam po analizi 8 24 16,sta mislite sta da uradim? pred setvu razmisljam 150 kg urea i posle u spartanju 100kg AN.

Sutra bacam MAP tamo gde nije zaoran jesenas za kukuruz...Nisam veliko nista ni propustio,s obzirom da je zimske vlage za ova 2-3 meseca izmedju 50-60 litara,tako da...

imam istu situaciju na dve njive pa se dvoumim Map ili 3x15 koliko vremena treba za razlaganje map-a a koliko 3x15-ice?

Danas bacen MAP(100 Kg/k.j) i zatvorena brazda...Lep posao bio! Po meni bolje MAP+Urea posto Kalijum za kukuruz je tek na 3-mestu,glavni je Azot i Fosfor a Vojvodina uglavnom ne kuburi sa Kalijumom posebno ako zaoravas masu on se lepo razlaze i zemljiste ga tako prihvata!Radi kako mislis,ali meni je ovo OK!

danas razbacan NP 20-20,stvarno je milina raditi sa ovakvim djubrivom,ubuduce samo euro pakovanje i probacu Linzer,granulacija je za svaku pohvalu,ovo sto nam promist gura vise nema smisla,razbacao sam i nesto 3x16 u jednom dzaku je bilo dosta kukuruza..

Savato , dal se kuburi sa kalijumom ili ne može se vidjeti jedino iz analize lista u vegetaciji . Pošto se to ovde ne radi može se laički primjetiti , ako se u jako gustom sklopu ne gubi na kvaliteti stabljike , tj ako nema tankih stabljika koje lako padaju onda ne fali kalijuma . Isto tako ako krajem jula ili u avgustu donji listovi gore i to sa vanjske strane lista a sredina lista ostaje zelenija onda fali kalijuma bez obzira šta kaže analiza .

P.S , vidjećemo se za vikend , javiću se ranije .

danas razbacan NP 20-20,stvarno je milina raditi sa ovakvim djubrivom,ubuduce samo euro pakovanje i probacu Linzer,granulacija je za svaku pohvalu,ovo sto nam promist gura vise nema smisla,razbacao sam i nesto 3x16 u jednom dzaku je bilo dosta kukuruza..
Da li razbacujes jos nesto od vestaka predsetveno ili je ovo dovoljno ??

Nazad
Vrh