Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ako Ameri tako rade uradi i ti obavezno......mala šala.

Sta ce mi ?
Racunam da je bolje sad ubaciti ureu kako bi mogla da se premesti u dublje slojeve tamo gde ce vise koristiti biljci. Bojim se da mi se sav azot ne zadrzi do 30 cm dubine. Kasnije pred setvu bi isao jos i sa anom. Strcnjaci savetuju da se urea baca cak u jesen sa osnovnom obradom zajedno sa mesanim djubrivima.

E tako najčešće rade Ameri , jedan dio ujesen , jedan prije sjetve i prihrana , u stvari najčešće ujesen rade sa NH3 , to je azot u gasovitom stanju koji se iz cisterni ubrizgava pod zemlju , znači moraćeš to da nabaviš da budeš in :haha:

E tako najčešće rade Ameri , jedan dio ujesen , jedan prije sjetve i prihrana , u stvari najčešće ujesen rade sa NH3 , to je azot u gasovitom stanju koji se iz cisterni ubrizgava pod zemlju , znači moraćeš to da nabaviš da budeš in :haha:

Vec sam rekao da ne znam kako to tacno rade ameri, ali svakako hvala na savetu :cao:
ps
cini mi se da si ti dobro upoznat sa njihovom tehnologijom, dosta detaljno opisujes ::namigivanje::

Ima dosta naučiti od njih , najviše na forumima saznam , al zaključak je da je ovo dosta komplikovanija igranka nego što mislimo , kraja nema nauci , opet se vraća ono što neko davno reče svake godine prvi razred.
Azot primjenjuju na razne načine ali najviše koriste anhydrous , tj NH3 , azot u gasovitom stanju premda i to ima neke nedostatke , ovako to najčešće izgleda :

[video=youtube_share;VRgxB5bz7ws]http://youtu.be/VRgxB5bz7ws[/video]

VRgxB5bz7ws

Kako nam je jedan profesor (ili asistent) na Polj fakultetu u Ns plasticno objasnio: "Mi idemo u osnovnu skolu, Francuzi su u srednjoj, a Amerikanci na doktorskim studijama!".

Sta ce mi ?
Racunam da je bolje sad ubaciti ureu kako bi mogla da se premesti u dublje slojeve tamo gde ce vise koristiti biljci. Bojim se da mi se sav azot ne zadrzi do 30 cm dubine. Kasnije pred setvu bi isao jos i sa anom. Strcnjaci savetuju da se urea baca cak u jesen sa osnovnom obradom zajedno sa mesanim djubrivima.
Pa sad hoces da nadoknadis sto nisi u jesen bacio? kasno si se setio.
Taj azot u jesen je zbog bolje razgradnje zetvenih ostataka, sad da ga razbacas nevidim efekat sem sto bi se isprao u dublje slojeve usled velike kolicina padavina, bolje da bude u tih 30cm nego da je preko 1m. opet sve zavisi od kolicne padavina, to kad bi znali bavili bi se i mi poljoprivredom kao i amerikanci :ppozdrav:

Necu ja da nadoknadim, osnovno djubrivo je baceno i u jesen. Obicno za ureu vazi da se razbacuje bar mesec dana pre setve.

Stvarno ne razumem šta se hvatate stalno tih amera i njihove tehnologije
veoma lako može da se desi da za 10 god. za ovo što rade ne kažu da je bilo pogrešno kao i sve pre toga što su radili
Zato mi nećemo menjati način obrade sigurno još 50 god.
Za kukuruz kod mene ide pod setvospremač 300kg 3x16 i 200kg ureje po hektaru

Do 40% azota se daje u jesen sa celokupnim fosforom i kalijumom, a ostatak azota mesec dana do 3 nedelje pre setve. Tako su nas učili na fakultetu. Nisam nikad probao kod sebe lično, uglavnom zbog manjka vremena ::novac::, ali sigurno znam da sam imao veće prinose dok sam celokupnu količinu azota davao u prihrani putem AN-a( faza 10-15 listova) nego azot putem uree mesec dana pre setve. Struka kaže da se kukuruz ne prihranjuje. Malo morgen, šta je sa kukuruzom koji se navodnjava npr. sa kap po kap sistemom.

Za kukuruz gde nije zaorano jesenas,uzeo MAP idem po 100 kg po k.j i Rusku Ureu 150 kg po k.j...Tamo gde je zaorano jesenas Kalijum+MAP(100+120 po k.j) samo jos 150 kg Ureje!

@BOKIBOLE
Najvise zavisi od padavina. Kada bi znali raspored i kolicinu padavina moglo bi se reci sta je bolje, ovako mozemo samo da igramo loto.:osmeh:

Ja ureu uvek razbacim ranije uzavisnosti od godine (suša ili kišovito, podzemne vode blizu) bar mesec dana ranije od setve a sad trenutno kakvo je stanje samo još malo da se prosuši da može da se priprema ili pred neku ozbiljniju kišu urea će biti razbačena i kraj, nespira se ona tako lako u dublje slojeve kao što mi to mislimo, potrebno je jako puno padavina da bi se ona saprala u dublje slojeve a i bolje je da bude dublje da bi biljka išla za hranom i time se bolje ukorenjava i bolje podnosi julske i avgustovske vrućine (kad ima redovno padavina onda je lako biti pametan), podzemne vode su ja mislim već opasnije za spiranje đubriva a pošto nam je ovo treća godina sušna (od podzemnih voda ni traga bar kod nas) na pragu treba razmisliti kad i kako primeniti koje đubrivo za prihranu.Možda i grešim ali se ni nežalim na dosadašnji rad i prinose.

@sale a sta ako sad razbacas ureu i ne padne neka ozbiljnija ili nikakva kisa? ostavis je tako na povrsini do setve ili odma predjes spremacem?

Nazad
Vrh