Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ili cekati da se kukuruz malo razgrana!
Po meni logicno jer mu kasnije dajemo hranu da pregura "tesko" leto kad bude bez kise!
Mislim da bas u susnim periodima posle prihrane treba da dodje do izrazaja ili gresim?

to da pregura tesko leto ne pije vodu jer folijarno mozes da mu pomognes da unese hranu preko lista ne vise od 7-8 dana.ako su ti biljke blede i slabe kokni mu ureju 7-8kg/ha ili neko folijarno sa vecim sadrzajem azota.cekaj kad drugi put prskas herbicidima tj kad je kukuruz sto veci a ipak se moze uci traktorom u njega

No kod nas retko se desi da je kukuruz u tom stadijumu ( do 1 m visine ) u losem stanju jer do tada vode bude dovoljno!
Koje folijarno ima veci sadrzaj azota?

Gogi folijarna prihrana je po meni jedna infuzija u venu, kad se usev nalazi u stresu tad mu treba pomoći da prebrodi krizu a ako nisi bacio npk i prihranu sa folijarnom ga nećeš održati u kondiciji.

Momo predpostavljam da hoćeš da ga prehraniš kad je nikao kukuruz, gledaj dok je što manji i manje će bolovati i bacaj kad nema rose, e sad bi i godilo kad bi posle te operacije pala kiša.

Da oću da rasturim rasipačem kad bude kukuruz za prihranu . Imam dosta precizan rasipač kod mene neki ljudi rade tako , kolko se sjećam nekad kad smo tako radili bilo je kasnije dosta ožegotina na listovima , ali brzo izrastu i izgube se . Zanima me kako bi bilo sa kanom , jer vjerovatno drugi su radili sa ureo il anom ?
Danas sam već za probu u par kukuruzčića od 2-3 lista ubacio po zrnce vještaka u fišek i zabilježio da vidim šta će im se dogoditi .
I ako budem radio , radiću prvo jednu parcelu dok je manji da vidim šta će biti.

Mi smo godina bacali KAN rasipacem do 5.lista i nikad mu nije bilo nista,ako je nejednak kukuruz onda na ponekom vecem budu spaljeni listovi.I kao sto Sale kaze samo kad nema rose.........

Ranije su svi koristili depozitore i kroz spartanje unosili prihranu!!
Zasto se to sad slabo radi?
Neverujem da bilo kakva vrsta folijarne prihrane moze pa parira sa recimo 50kg/kj iz depozitora ito uz red!?
ko ce mi pojasniti ovo?

Folijarna prihrana ne moze da parira nijednom vestaku,govorili smo o rasturanju vestaka ciklonom nakon klijanja kukuruza.Mi licno radimo spartacem i tada depozitorima unosimo azotna djubriva u zemlju.

Koliko bacite pred spremanje a koliko kroz depozitore?

Moje licno mišljenje je da u trenutku kada je kukuruz sa 4 lista u zemlji ima jos sasvim dovoljno hrane u zemlji od predsetvenog rasturanja! Tako da je korist iste količine djubriva unesene kroz depozitore veća!Što je kasnije moguce bolje!

Osnovnim NPK idemo od 300-350kg po ha,azotnim idemo zavisno od stanja kukuruza,same parcele,kvaliteta zemlje.I obicno to bude u fazi da ne lomimo kukuruz,sto kasnije.

Ivane u fazi da ne lomis kukuruz a sto kasnije??pa sto kasnije udjes u njivu veci ce biti kukuruz vise ce biti loma prilikom unosa depozitorima djubriva,ili gresim?

Ivane a predsetveno nista? Pa koliko je to otprilike kroz depozitore?
@ dubansr : nadje se neka zadnja mogucnost ulaska u kukuruz pri kojem se nepravi steta na biljkama, mislim da 60-70cm nije nikakav problem!

Ukoliko je neko bacio samo u jesen 15:15:15 a pred spremiranje nista,taj moze da ide depozitorima ranije jer nije baceno pred spremiranje,samo da moze da se sparta i po potrebi zagrne,mi smo bacali rucno medj redove,kan prosle godine
Da li je bolje da se depozitorima unosi djubre u toku zagrtanja ili u toku spartanja?Ili da se prvo sparta pa da se zagrne i onda baci djubre?

Ranije su svi koristili depozitore i kroz spartanje unosili prihranu!!
Zasto se to sad slabo radi?
Neverujem da bilo kakva vrsta folijarne prihrane moze pa parira sa recimo 50kg/kj iz depozitora ito uz red!?
ko ce mi pojasniti ovo?
Mali se ugledaju na velike a veliki ne mogu da stignu, pa cesto ne spartaju uopste, a kamoli da unose djubrivo... treba jos jedan covek, traktor...

To i cale kaze da su kod nas bez prvo poceli u zadruzi da rade ( obradjilavi su 2000Ha ) verovatno sto nisu stizali,
ali bez obzira vreme same operacije je isto, ali ako je prinos bolji normalno nebi trebala to ovde tema da bude!

Ne znam kako su se pokazali oni dodaci na ciklonima, ima 3 ili 4 cevi koje ubacuju djubrivo izmedju redova?

Nazad
Vrh