Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Dragane 18 ili si iz Agrohemije imao čistu 10ku ili dobro prekucavaš iz knjige od Mome Ubavića i Dare Bogdanović :haha: mala šala... Inače prof. Branko Marinković se zalaže za to da se jedna količina azota (do 50 %) unese sa osnovnom obradom a ostatak predsetveno oko 2-3 nedelje pre setve, tako je nama pričao na predavanjima. E sad moje iskustvo od nekih 7-8 godina mi govori da sam uvek bolje prinose imao kad sam ceo azot davao u prihrani putem kana i ana uz zagrtanje kukuruza (što mi ni sada nije logično zašto je tako) nego sada kada ceo azot unesem pred setvu (poslednje 3-4 godine). Inače predsetveno je mnogo lakše primeniti djubrivo nego zezati se sa uskim sandukom na špartaču.

zasto 2-3 nedelje pre setve kad vec ima 50% azota od zimus?

Verovatno da se spusti u oranični sloj gde će se nalaziti glavna masa korenovog sistema, a azot što je primenjen u jesen se nalazi dublje u zemljištu, niže od 30 cm.

Znate kako. Samo vi nabacajte 200 npk i 150-200kg ureje po jutru i bice kukuruza :osmeh: A kada to baciti mozemo polemisati jos 10 stranica na forumu.

Juče baš komentarišem sa dvojicom kolega koji su inače odlični stručnjaci za povrtarstvo, izuzetni praktičari, na parcelama gde im se kalijum i fosfor nalaze u suvišku, i gde naši stručnjaci govore da se ne primenjuju fosfor i kalijum jer će doći do toksičnosti, manji je prinos kad ne primene nego kad primene djubrivo sa ova dva elementa. Sve je to vezano za pristupačnost P i K iz zemljišta i iz djubriva.

Holandjani rade analizu malo drugačije , rade pristupačnost elemenata na različitim temperaturama zemljišta, pa i rezultati u pristupačnim oblicima variraju. Devetku sam dobio kod Dare. poz

• Like
Reagovanja: PKB
Da li ce urea da spali listove kukuruza ako sad razbacam sa rasturivacem pred spartanje i pred kisu ako bude,otprilike 70-100kg/kj.??????????Inace to je ruska urea koju mi je cale vratio sa njive jer je bila strasno skamenjena.Pijani rusi su sipali djubrivo izmedju spoljnog i unutrasnjeg najlonskog dzaka pa je povuklo vlagu i sve se zgrudvalo.

Ako je kukuruz preko 5. lista, spaljivanje ne gine. E sad, ako padne kiša odmah posle bacanja, možda bude i dobro bez obzira na veličinu kukuruza.
Ja je sad ne bih bacao, tj rizikovao.

Nemoj tako Diklofen, nasmeja me čovek, da mi suze krenuše,... a i treba mu 30 poruka... Izvinjavam se za :off_topic:.

Ako nastavi ovim tempom, a uhvati moderatore na spavanju, stiže garant. A može i neka opkladica....

Ja sam ove godine isao predsjetveno sa 350kg 3x15 po h,i prilikom prskanja protiv korova dao ureu i icu prehranu kanom 250kg po h, pa ce mo da vidimo rezultate.

Jel postoji neki prosek analize zemljista na npk za banat?
Jako mi je cudno da toliko kalijuma ostaje u zemlji!

I kakva su vam iskustva sa analizama posle razlicitih kultura?

- - - - - - - - - -

Dali se racuna azot iz slame/kukuruzovine pri zaoravanju ili se samo fosfor i kalijum racunaju?

znam da otprilike 0,3% fosfora i 1,5% kalijuma i oko 1,2% azota ima u ostacima!

Razgovarao sam prije sjetve sa jednim agronomom o tome da i kan bacim prije sjetve i on je rekao da je to doslovno bacanje kana jer je on brzo dostupan biljci i da ga ona nebi uspjela iskoristiti a ja opet mislim da kad ga uneseš u zemlju nemože nestati, i zato sam napravio probu na dvije manje njive sam odmah bacio sve planirano gnojivo i kan pa ćemo vodjeti na jesen hoće li biti razlike u prinosu.
Pronasao sam ovaj post od prosle godine,koji mi je malo pomucivo plan da bas tako uradim-predsetveno ici sa kan-om po savetu jednog strucnjaka.Znaci preds. u kukuruz ubacio 200kg/h i rezultati su izvanredni,da mnogi mi kazu da za sada bijem boj za naj kuk. u nasem kraju.Danas u spartanju ponovo prihranio Kan-om sa 150-200kg./h,,a na jedno 1-1,5h cu sacekati da izbaci metlicu,pa ga tada prihraniti-naravno rucno ili onim kolicima(ako bude u najavi neka sigurna kisa),da probamo.Videcemo rezultate,pa javljam na jesen,posto ne videh da je @djagro javio rezultate sa njegovog ogleda.

Kad izbaci metlicu , bacati azot po površini je ipak prekasno .Probavao sam nekad davno nije bilo efekta. Radije bar za probu pojačaj za tu količinu sada pa uporedi.

Pa ako je tako kod tebe bilo,da ne rizikujem onda cekanjem metlice-kise,nego da idem ovih dana dok je jos kisno sa dodatnih 150-200kg/h-Kan-a,a eventualno radi probe,da na jedan deo od neke parcele izostavim prihranu.Mada ne vidim tu nekog smisla,jer je logicno da ce biti bolje gde je uneseno ukupno350-400 kgKan-a,od dela gde je samo predsetveno uslo 200 kg.Ili si mislio i tamo gde sam vec uneo dodatnu prihranu,da joss dodam na jednom delu(ukupno 500-550kg bi bilo),pa uporedim.

Samo Vi preterujte sa azotom pa kad dođe suvi period ode sve u dođavola.Bar je tako bilo prošle godine.

Pa ja ne vidim u mom slucaju preterivanje sa azotom,imajuci u vidu procenat cistog azota u KAN-u.500 kg/h kan=135kg cistog azota/h,a koliko vidim vi uglavnom unosite 200 kg uree/kj=161 N/h.A na kraju krajeva svi se trudimo i nadamo dobrom,a sad...

Nazad
Vrh