Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ne treba ti posedovni list. Sam upises koja je KO i koja parcela. Njih bas briga za koju njivu ti radis analizu.

e vidis u tome je stvar, ako gi das to sve oni normalno znaju kakva ti je zemlja.nek oni urade bez to.,to se za men zove analiza.kad nezna nista o njoj, pa radi a ne ti mu das podaci i on ti kaze a evo uradzeno.

????? Ti njima odnes zemlju na analizu, pritom napisi sta god hoces da je parcela. Ja sam pisao na Kuma parcele, jer je on nosio sve zajedno. Tako da smo brojeve parcela nasumice uzimali, ali MI znamo sta je koja njiva. OK?

nisam nista bacio pred jesenju brazdu,pa me zanima sta bi mogao sad da bacim pred setvu u njive i u kojoj kolicini po ha?
u nasem kraju ima dosta ljudi koji bacaju 15:15:15 sa ureom u prolece,da li ima nekog efekta bacati 15:15:15 sad?
unapred hvala svim forumasima

zagubican
Care imaš na prethodnih 10 strana sigurno bar njih 20 koji su postavili isto pitanje kao i ti." Nije sramota čitati " što bi rekli modelatori u penziji.

@paorpaor
Bas sam to hteo da pitam.
Da li i u kojoj kolicini bacate SAN pre setve kukuruza?

nisam nista bacio pred jesenju brazdu,pa me zanima sta bi mogao sad da bacim pred setvu u njive i u kojoj kolicini po ha?
u nasem kraju ima dosta ljudi koji bacaju 15:15:15 sa ureom u prolece,da li ima nekog efekta bacati 15:15:15 sad?
unapred hvala svim forumasima

Kod mene je prosle godine jedan covjek u 3. mjesecu bacio prvo ureu a kasnije u sjetvi (polovinom 4. mjeseca) isao sa 15icom. dao je prihranu kroz kultivator i imao daleko najbolje kukuruze u kraju!!

Neznam za ureu nju je bacio sirom i preso sjetvospremacem a kasnije u sjetvi je iso ko i ja 200kg po jutru 15ice, za KAN isto neznam koliko ga je bacio ali kroz kultivator na najjace otvoreno i da hoce nemoze vise od 200kg po jutru. Ja bacam 200kg 15ice sirom i 150kg ureje isto sirom bez prihrane. Unazad par godina sam znao u jesen zaorati 120kg po jutru 7-20-30, lani u onoj susi sam imao prosjek 4900kg zrna po jutru s vlagom od 16-20% sorte su bile Pioneer M34 i P85.

Planiram neposredno pre uredjivanja zemljista, za setvu kukuruza, rasipacem baciti 200 kg\ha 15 15 15, a posle nicanja kao prihranu prosuti ureu 250 kg\ha. Da li je ova kolicina djubriva dovoljna i nakon nicanja kako savetujete da se djubre baci rasturacem ili direktno unosenje u zemlju? Procitao sam vecinu prethodnih postova i uglavnom kazu da je sigurnija varijanta uneti djubre u zemlju. Da li neko ima drugacije misljenje?

U zemlju pre setve ureu. 15-15-15 pozeljno pre oranja, nije kasno ni sad u prolece. U prihrani koristiti SAN ili AN tj azotna djubriva koja su brze dostupna biljci.

Pre oranja nisam nista vestaka unosio, samo stajnjak na neke parcele. A posto sam djubre koje sam gore napisao vec obezbedio u kojoj kolicini da bacim i da li ce 15 15 15 zavrsiti posao prihrane, ako urea ide pre setve?

Zajedno baci i ureu i 3x15. Nema rezona bacati fosfor i kalijum u spartanju. Opet spremacem ces koliko toliko spustiti p i k u zemlju. Daleko je vaznije da znas ph zemljista. Verujem da je zemljiste kod tebe blago kiselo i urea nije onda adekvatno djubrivo.

Daj bože da oće da ga sapere ali jako sporo ide dole , jedino azot se može kolko tolko saprati preduboko u lakoj ili pjeskovitoj zemlji.
Jedino na nagnutim terenima ako nije unešeno nimalo u dubinu može da ode sa vodom nizbrdo ali ti si nečim zadrljao ipak. Po meni će ipak ostati preplitko .

Nazad
Vrh