Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Na nekih 2 k.j gde nisam zaorao,uzeo sam 3x15 Linzer i Ureju,to cu zajedno baciti!Ukupno 400 kg NPK+ 380 kg Ureje...Mislim da ce biti dobro,ako bude bilo kise tokom aprila,maja i juna!

imam jednu parcelu 1hek i 30a prosle godine mi je bio kukuruz, jesenas sam je poorao. Ove godine planiram da posejem 1hek kukuruza i 20-30a deteline lucerke. Zemljiste je kiselije, nikakvo djubrivo nisam bacao jesenas. U kojoj kolicini bi mi tebelo da bacim osnovno djubrivo npk 3x15 i da li bi tebalo kasnije kada se poseje da baci malo KAN-a i u kojoj kolicini? U sustini zanima me koje, u kojoj kolicini i u kom periodu teba da se baci mineralno djubrivo?

imam jednu parcelu 1hek i 30a prosle godine mi je bio kukuruz, jesenas sam je poorao. Ove godine planiram da posejem 1hek kukuruza i 20-30a deteline lucerke. Zemljiste je kiselije, nikakvo djubrivo nisam bacao jesenas. U kojoj kolicini bi mi tebelo da bacim osnovno djubrivo npk 3x15 i da li bi tebalo kasnije kada se poseje da baci malo KAN-a i u kojoj kolicini? U sustini zanima me koje, u kojoj kolicini i u kom periodu teba da se baci mineralno djubrivo?

Nikako nemoj sijati lucerku. Imat češ više štete nego koristii. ne voli kiselo.

Koliko puta prihranjujete kukuruz posle setve ako je data urea predsetveno?
Do koliko listova ima smisla ici sa rasturivacem a pri tome ne ostetiti biljke kukuruza? Dopozitore kod nas vise apsolutno niko nekoristi!
Sta vam se najbolje pokazalo folijarno?

Da li je za kukuruz bolji Linzer 15x15x15 ili Rusko 16x16x16?
U Linzer 3x15 imas i 3% Sumpora i malo Cinka koji su znacajni elementi u proizvodnji kukuruza! 3x16 je standardno dobar,sta god uzmes neces pogresiti!

- - - - - - - - - -

Koliko puta prihranjujete kukuruz posle setve ako je data urea predsetveno?
Do koliko listova ima smisla ici sa rasturivacem a pri tome ne ostetiti biljke kukuruza? Dopozitore kod nas vise apsolutno niko nekoristi!
Sta vam se najbolje pokazalo folijarno?
I ja sam se interesovao za to prethodnih godina,i dobio odgovor da do faze 4-5 lista tj.dok se ne formira "fisek" moze se slobodno ici sa prihranom KAN,AN,SAN...Najbolje pred neku kisu!

Danas razbacao 200 kg/k.j 3x15 Linzer i ispremirao.Tu je planiran suncokret,ali sam preinacio...Ostale njive gde cu kukuruz su dobile MAP i MOP 60 pre oranja!Na jednoj njivi gde cu Pioneer P0725 da sejem na 20,5 cm dodajem jos NPK 3X15,tu ce biti full uz 160-170 kg Ureje po k.j

Kako vam se pokazalo to kad stavljate ureu u sejalicu? Ili pricamo o sejalicama sa depozitorima?
Ja koliko znam da stucnjaci preporucuju da seme nebi smelo da ima direktan dodir sa djubrivom!?!?
Ali ako ima smisla bi rado probao! Ili bolje ne?

Naravno da se misli sa depozitorima , kad bi ureu miješali sa sjmenom ne samo da bi sjeme gorelo nego neznam kakav bi sklop bio jer bi uduvavalo istovremeno kroz pločice i zrna sjemena i uree . Da ne dužimo , uglavnom to niko i ne radi . Tečno djubrivo u brazdu sa sjemenom u odgovarajućim dozama to je nešto drugo.

Nego , Dragane18 , što MAP kod kiselih zemljišta startno, pojasni nam ? Prvo MAP uglavnom nije vodotopivo djubrivo i kolko mu treba vremena da fosfor bude "aktivan" tj dostupan , da neće zakasniti , a drugo u kiselim zemljištima fali i Kalijuma , šta s njim ?

Nazad
Vrh