Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

sve to ima svoje.......ja sam 2011 na parceli od 5kj za probu bacio oko80kg uree na pola parcele a na pola nista,posejao soju i sazrela je u isto vreme,dakle zetva u isto vreme,ovrseno u dve prikolice radi merenja,bez uree je vagnulo te godine 1550kg a sa ureom 1780kg

Ja sam istog misljenja da treba soji dati predsetveno azota manju kolicinu u pocetnom porastu dok neformira kvrzice na korenu, posle bakterije proizvode azot.Nesme se mnogo dati jer se tada soja opredeli za zemljisnji azot

Je l' moze neko da mi kaze nacin kako da dam kukuruzu sav azot kroz KAN, kisela zemlja?Da li da idem dan pred setvu svu kolicinu ili iz dva puta?Da li KAN moze da pokrije celu sezonu ako se da predsetveno?Hvala unapred!!!

Moje uskustvo da je bolje iz dva puta, a drugi put sa depozitorima, da se manje nerviras, ili zaobilazis jedno 10-15 dana.

Za ovu godinu za kukuruz sam prvi put od kako radim zemlju rasturio djubrivo pred oranje i to 350 kg/ha NPK Linzer 15:15:15. Pred setvu ću ići sa 300 kg Uree, a na kiselim zemljištima sa Kan-om kroz špartanje 300 do 400 kg po hektaru.

Drugari ostale mi neke njive gde nisam u jesen zaorao npk,i sad bi da bacim osim azota i nesto sto moze kolko tolko da bude dostupno biljci,da li je MAP dobra solucija a?

Drugari ostale mi neke njive gde nisam u jesen zaorao npk,i sad bi da bacim osim azota i nesto sto moze kolko tolko da bude dostupno biljci,da li je MAP dobra solucija a?
Mislim da je MAP i UREJA s proleca dobra kombinacija,ali nemas Kalijuma...MAP bi trebalo da se brzo razlace i da ce biljka moci da koristi njegov Fosfor i odredjeni Azot

Ja znam da nema kalijuma ali ipak mislim da je bolje baciti map nego npk 3*15,sad u prolece?:sta:

Posto nije bacio pre oranja,da li vredi da baci kroz sejalicu npk ili map ili je bolja urea ciklonom(rasturivacem)? Pitam,jer ni ja nisam bacao pred oranje?

Posto nije bacio pre oranja,da li vredi da baci kroz sejalicu npk ili map ili je bolja urea ciklonom(rasturivacem)? Pitam,jer ni ja nisam bacao pred oranje?

Ako svake godine bacas NPK u proleće onda to uradi i ove godine. Ja lično zaoravam jer koristim MAP i 5:16:24 a i lakše mi je kad u aprilu krenem da sejem i ne mislim o djubrivu.

Neko kaže nemoj bacati u proleće jer se neće iskoristiti ove godine ali zaboravljaju da je i prethodnog proleća bačeno pa će se sad iskoristiti. Moje je mišljenje da je tri petnaestice bolje primeniti u proleće jer se tako manje gubi azot a fosfor i kalijum će sačekati da se kasnijom obradom unesu na potrebnu dubinu.

Kako da ne mogu.
Najlakše je lakmusom imaš dve boje crvenu i plavu i kako ti je opisano.
Ne možeš da odrediš njim kolika ti ph vrednost ali možeš da li je kiselo ili bazno.
To ti je kao sa mlekom brzi test na kiselost alkoholom da vidiš je li mlečna kiselost veća od 8 sh stepeni ili ne.

Poslednja izmena:
Kako da ne mogu.
Najlakše je lakmusom imaš dve boje crvenu i plavu i kako ti je opisano.
Ne možeš da odrediš njim kolika ti ph vrednost ali možeš da li je kiselo ili bazno.
To ti kao sa mlekom brzi tes na kiselost ,alkoholom da vidiš je limkiselost veća od 8 ili ne.
Zadnju recenicu nisam te razumeo sta si hteo da kazes?

Nije ni bitno,hteo sam ti reći kako ima i u mlekarstvu brzi test za kiselost mleka koji ne može odrediti tačan broj sh stepeni ali može odrediti da li je preko 8 sh stepeni ili ne.
To obično rade na otkupu. Samo sam napisao da ti bude jasnije šta je ispitivanje pomoću lakmusa.
Mada vidim da sam gramatički izbrljao poruku da je ni sam ne razumem.

Trebalo bi i sa sodom bikarbonom da se napravi brzi test . grumenčić vlažne zemlje se pospe sa prstohvatom sodebikarbone i ako je kisela počeće mjehurići.Medjutim ja sam probao sa zemljom koja je sigurno kisela i nije uspjelo .

Ljudi, koje djubrivo je bolje uzeti umesto UREA-e, pancevacki SAN ili ruski AN? Razlika u ceni je nekih 400 din po dzaku, ali mene brine kvalitet nasih djubriva, konkretno ovog pancevackog SAN-a.

Nazad
Vrh