Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Па неко правило је ваљда око 10 кг азота на 1 тону жетвене масе. Ако узмемо да је код пшеница ж.маса мања од приноса, и да од тога још испари, дођемо да је то око 50-70 кг уреа. Кукуруз има већу ж.масу, па треба до 10 кг уреа-а.

Urea pod brazdu ne služi razlaganju žetenih ostataka već obezbeđenju azota za proleće. Azot iz uree, amidni, prelazi u amonijačni NH4, koji ostaje vezan u zemljištu. Ne postoji pretpostavka koliko će se ovog, vezanog, azota iskoristiti u proleće jer je pod uticajem temperature i padavina. Kada taj azot pređe u NO3 tj. nitratni oblik onda ga biljke maximalno usvajaju.
Razlaganje ostataka vrše organizmi koji jedu oblike azota, on im je hrana umesto razgradnje humusa, koji se nalaze u đubrivima SAN/AN i samo ta đubriva se koriste za "poboljšanje" rada mikroorganizama na razlaganju ostataka a ne da đubrivo razlaže ostatke.
Unos UREE "na rezervu" ima svoje za i protiv ali da ne ulazimo u to. Jednostavno azot "iz rezerve" unetog đubriva nije uvek dostupan. Ali, zato zemljišta u toku prolećnog perioda mogu da "otpuste" mineralizacijom količine koje idu i do 50 kg pa i više. Malo li je?
Nadam se da Vas nisam udavio, nego da sam problematiku pojasnio.
Pozdrav sa Zlatibora od Gariše. (IV Seminar Polj.Savetodavnih Stručnih Službi Srbije)
:kisa:

ja bacio 3x15 250kg po hektaru pod brazdu analize su pokazale da su mi zemljista kisela pa me interesuje dali smem i sa kojom kolicinom da idem sa ureom, ili ako mislite da je netrebam bacati koliko kg po hektaru da bacim kan?

jesenas nisam stigao na jednoj njivi da bacim NPK zbog vremenskih uslova pa me sad drugar savetuje da bacim na prolece 100 kg NPK, mada sam ja vise za opciju da bacim malo jacu dozu (200kg) ereje, sta vi mislite?

jesenas sam zaorao 150kg ureje i 100kg map po jutru, nadam se da ce ovo biti mnogo bolje nego bacati ureju na prolece jer ako bude neka susna godina,tamam da ureja bude na odredjenoj dubini i da kukuruz ima dobro razvijen i dubok koren .

nije istina miroslave, ja sam i pre 2 g tako bacio ureju u jesen i bila je susna godina i soja je bila cak i bolja, jer komsija je davao ureju pred setvu i mao je losiju soju

Ako je zima sa malo oborina,bolje pod brazdu samo sto je to lutrija, jer da je neka kisna onda koren vec nece stici u te dubine

Nazad
Vrh