Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

@milan87
Pisano je o tome na x mesta. Ja sam pisao bar 2 puta na ovom forumu. Ako ne nadjes odgovor, napisacu ponovo sutra kad uhvatim vremena.

Ma samo ti razbaci rasturivačom đubrivo i zagrni kukuruz, i to je sve. Neće mu smetati ako bude više đubriva oko stabljike, tj u redu.
Posle ovih kiša zagrtanje će biti skoro obavezno da bi pokrio zemljom gomilu novih širokolisnih korova koji će nići... Ili da prska Calistom.

Početkom aprila bacio sam 100kg ana i 150kg ureje sve po jutru pa me interesuje da li su ove silne kiše,a palo je preko 150 litara po metru kvadratnom,sprale azot u dubinu.Moram li ići kakvu prihranu ponovo?unapred hvala

Gde je ova sprava prošla kukuruzi pevaju drugu pesmu.
21jrfy0.jpg

1zvem82.jpg

Naravno moralo se malo doraditi ono što nam se fabrički nije svidelo.

Ma samo ti razbaci rasturivačom đubrivo i zagrni kukuruz, i to je sve. Neće mu smetati ako bude više đubriva oko stabljike, tj u redu.
Posle ovih kiša zagrtanje će biti skoro obavezno da bi pokrio zemljom gomilu novih širokolisnih korova koji će nići... Ili da prska Calistom.

Druze mislio sam sa spartacem koji ima kutije za djubrivo,pa sad ne znam dali prvo treba da se isparta,pa da se zagrne i onda baci djubrivo,tj da bacim djubrivo uz zagrtanje a pre toga da ga ispartam ili da bacim djubrivo pre spartanja,sta mi vi savetujete?hvala unapred
I dali moze da se zagrne ako se prethodno ne osparta????Bice suvise tvrdo mislim

Ako imaš depozitore možeš da radiš bilo koju kombinaciju.
Možeš sad da ošprataš i prihraniš sa đubrivom, pa kasnije, ako bude potreba da zagrneš.
Možeš samo da zagrneš i prihraniš.
Nema potrebe da se vozaš sa rasturivačem.

Po meni je najbolja ova druga kombinacija, jer će hraniva kukuruzu trebati i tokom leta a istovremeno sav sitan korov koji sad niče ćeš pokriti zemljom. Jedina mana jeste povećavanje površine isparavanja.

Pitanje za člana Tade.
Dali gnojivo curi slobodnim padom ili ima neki mehanizam u kutijama spojen sa tockom koji gura gnojivo van iz kutija?

Svaka cast za izum.

---------- Poruka napisana u 21:49 ---------- Prethodna poruka je at 21:48 ----------

A baciti kan onako rasurivacem, bez ovog dodatka, da li smeta?

U početku sam radio sa kardanom i pogonom preko točkova(imt539).Ipak napravi dosta prašine i onda hoće da guši.Posle sam radio bez kardana i ni jednom na 30ha mi nije zagušilo.Đubrivo je bilo Pančevački SAN.
Na njivama gde je isti taj SAN bačen ciklonom ima 2/3 kukuruza žutog.Znači taj kukuruz je istog uzrasta kao i moj i istog dana je rađen kad i moj.Kod mene je taj procenat žutog kukuruza možda 5% i to tamo gde se malo vrdne levo desno i na uvratinama gde je popreko usejan.Ne kažem da on ne tera nove zelene listove ali što da pati ako za tim nema potrebe.

dal je dobro pomijesati kan i ureu,pola,pola za kukuruz pa zagrniti to sve spartacem

Jeste dobro, ali će kukuruz imati na kraju kasnije sazrevanje, tj otpuštanje vlage.

Procitao sam sve u vezi djubrenja kukuruza i interesuje me djubrivo 8:24:16 od kog proizvodjaca je najbolje za bacanje u jesen pod brazdu? Kod nas svi bacaju pred setvu 3x15, a prilikom spartanja KAN. Po svemu procitanom vidim da to nije dobro pa bih ja od naredne godine da to promenim.

Nazad
Vrh