Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Da iznesem svoje zapažanje od danas:
Na jednoj parceli od 30ari smo isprobavali dodatak za megametal rasipač koji spušta đubrivo u redove.To smo radili par dana pre početka poslednjih padavina.Tako štelujući se i isprobavajući potrošili smo nekih 40kg SAN-a.Danas sam bio da ošpartam tu njivu i prosto sam ostao bez teksta.Kukuruz na toj njivi je sa istim brojem listova kao i na mojoj susednoj parceli ali ne srazmerno veći,bujniji,šireg lišća.Inače te dve njive deli samo jedan voćnjak i uvek se radi potpuno ista agrotehnika.Toliko je grunuo u rast da prosto ne verujem svojim očima.
Pošto sam video efekte odmah sam večeras odradio još jednu njivu da se uštelujem i sutra od rane zore krećemo na veliko.Idemo 100kg/ha SAN-a u redove.

Kod nas Matijević ide sve kukuruze sa 100kg/ha AN-a ali ciklonom po celoj površini.Više mi se sviđa u redove jer je ipak đubrivo skoncentrisanije gde treba a i nema oštećenja kukuruza.Kad odokativno pogledam na koliko površine ja bacim u trake verujem da je efekat 100kg/ha sigurno oko 500kg/ha rasutog po celoj površini.

Ako već neideš špartačem gledaj prije kiše . Ako raspeš u redove bez kiše , neka procjena je da se gubi 30%. Ovo što se već uradio zato je tako dobro i djelovalo što je prije kiše.

Sve što sam juče bacio u redove danas je ošpartano.Jutros se jedva videlo da ima đubriva dok se juče belilo sa kraja na kraj reda.Sutra od ujutru radimo do uveče i onda se nadam kiši preko noći i u utorak.

Ako mozes postavi slike iz rada tog dodatka za redove? Koliko reda baca u jednom prohodu?

Samo kada bi se malo potrudili,google je cudo...
04-v.jpg

ja razmisljam da pomocu freze 506 napravim da vuce neku kutiju koj ce sama da isputa djubre ,kutiju bi uzo od oltovu sejalicu novi tip,

Mi obavezno prihranjujemo kukuruz u redove,pre dok sam bio mali sam to radio ručno za patike kad krene škola,asad imam ručna kolica za 2sata hektar bacim,probao sam par redova da ne prihranim i bude kukuruz dosta slabiji, kod nas dosta ih miješa kan i ureu,100kg kan-a i 100kg uree po h,mada bi trebalo prije kiše ga razbacat,preplošle godine kad je stalno kiša padala kod mene ih je dosta dva puta prihranjivalo,kolica su samo pičila po selu a cijena zaspanja je 15 eura po hektru.

Jel baca neko djubru u kultivator?......Ja planiram da bacim 100kg/ha KAN......Posto kultivator zraravlja djubru da li se ona gubi ako ne bude kise ili ostaje u zemlji.?.....pozdrav

Kada bacate djubre dali prvo spartate pa bacite pa zagrnete ili bacite pa spartate bez zagrtanja?pozdrav

Nazad
Vrh