Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Pa normalno , više vojske traži više hrane.
Prva (ili jedina) prihrana je uglavnom vezana za vrijeme špartanja , kad možeš a da kukuruz nije premali . Praktično je najčešće 150-250kg KANa /ha. Isto tako idealno bi bilo u sledećih par dana da padne kiša bez obzira dal se unosi u zemlju ili na površinu.

Pratim temu kultivatora i vidim da svi novi kultivatori za kukuruz što se prodaju na Vašem tržištu su bez deponatora za umjetno gnojivo pa me zanima kad i koja gnojiva bacate?

Sve djubrivo bacamo pre setve. Eventualno neko prehrani jos malo sa ANom ili SANom kad je kukuruz jos mali i nakon toga osparta.

Rasipac u kombinaciji sa rusom i poslepodne kad je mekan kukuruz da se ne lomi.Ona kaze da je kukuruzu azod u metlicanju najneophodniji i da su oni to primenjivali skoro stalno.Kada rasture kan onda ima mala ostecenja ali sve to nadomesti prinosom.Ko bi ih znao ali su bili stalno rekordni prinosi na toj ekonomiji.

U pravu je , kad sam davao prihranu na 1m , čak i 120cm visine dobro se pokazal , na manjim površinama doduše.
Nego iznenadili bi se kad bi vidjeli kolko neki vrijedan dečkić , raspoložen da zaradi 15-20e , može za dan rasuti djubriva sa onim ručnim kolicima koja gone dva reda i jednim točkom .

Razgovarao sam prije sjetve sa jednim agronomom o tome da i kan bacim prije sjetve i on je rekao da je to doslovno bacanje kana jer je on brzo dostupan biljci i da ga ona nebi uspjela iskoristiti a ja opet mislim da kad ga uneseš u zemlju nemože nestati, i zato sam napravio probu na dvije manje njive sam odmah bacio sve planirano gnojivo i kan pa ćemo vodjeti na jesen hoće li biti razlike u prinosu.

Malo neozbiljno ali ajd da pitam.Da li moze ciklonom(rasturac djubriva) da se baci urea ili kan na kukuruz koji ima 8 listova.

A što ne bi moglo.Samo je bitno da posle jedno desetak i više dana ne ideš na njivu.Tu gde upadne zrno đubriva kukuruz se uvije u kupu i malo izgori.Sve je to ništa jer on se brzo regeneriše.Ako već mora ciklonom bolje je bacati dok je manji.

naravno da može ali će takav vid prihrane napraviti ožegotine na kukuruzu sad opet zavisi koje đubrivo i u koje količine misliš da baciš ali u svakom slučaju kukuruz to preboli ako nisu neke enormno velike količine najbolje ti je onda pre kiše da to odradiš sad videh da je kolega bio brži :ppozdrav:

@ MOMOSARIC dali mozes da slikas ta kolica sto pustu djubre koji je to mehanizam? i znaci bolje je ako kukuruz prehranis kad je visok metar nego kad je 30 cm??? ali sta ako posle nema kise/?

Ma ne sekiraj se ti za uzrast kukuruza, nego ti njemu samo daj prihranu pa će da vidiš čuda.
Kada vršiš međurednu obradu svo đubrivo ode u zemlju.

Ma ne Milane nije bolje , treba tako kako kažeš , ako može i ranije , nego ako se ima mogućnosti drugi put tako visok prihraniti manjom dozom. Što reče Branko , ako već špartač nema sanduke za djubrivo , i ako neće biti kiše par dana nakon prihrane , treba poslije toga špartati.

Spartam i prihranjujem(300 SAN-a) sto je moguce ranije prvi put, a drugi put(150 SAN-a)sto kasnije!

Nazad
Vrh