Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Čekam analizu da stigne ali verujem da osnovna đubriva u jesen neće ići ni pod pšenicu niti pod brazdu.

Ja isto čekam da mi pošalju rezultate analize a što se tiče iskorišćenosti đubriva koja su uneta jesenas i sproleći mislim da su u dobroj meri potrošena tako da će đubrenje bar kod mene biti kao i prošle godine ali ću ipak sačekati analizu da vidim šta će preporučiti.

Dobio ja neke analize, i definitivno djubriva nisu potrosena. Tako da ne da verujem, nego znam 100% sta ce da bude.

To smo i predpostavljali da đunriva neće biti iskorišćena, ali na jesen je u planu pos duboku brazdu gde se planira kukuruz, baciti MAP bar minimalno 80 kg po kj, ali ne više od 100 kg
A za to treba biti precizan i majstor baciti...Ja sa mojim rasturivacem kakav je on i ja ne mogu u kilu baciti,ili negde bacim vise a negde nemam dosta...Za 80 kg treba imati masinu i biti majstor baciti.Ok ako je veca njiva pa posle 2-3 kruga udjes u stos i nastelujes sve ali ako je manje,to je vec zajebano...

Ja sa mojim rasturivacem mogu precizno baciti min oko 50 kg/ha, a rasturivac nije nista posebno. Razmisljam da idem sa 100 kg/kj MAP-a.

U jesen NPK samo ce psenica dobiti. Jesenas sam razbacao ko lud mesanca pod brazdom a kukuruz mi je sacuvaj Boze (sav je posejan 0d 5 do 10 Aprila) tako da soja nece videti ni zrno djubriva a ostale kulture po 100 do 150 kg Ureje na prolece.

Dali je neko koristio djubrivo NP20+20 ? ja nameravam da bacim na tulajiste pa da zaorem.To djubrivo jos nisam koristio kosta 51 din posto kalijuma ima u zemlji i za praunuke racunam jedno 150kg kj da bacim ovog 20+20 sta misle strucnjaci poput Dragan 18; bojcetic i da ih dalje neprozivam javice se sami:bravo:

@kristal
Koliko imas K? Jedna parcela od prijatelja je 2007 imala K u velikom visku, nije bacao od tada K. Letos uradio analizu ponovo posle psenice i gle cuda, K postao deficitaran! Sto ce reci da nijedna zaliha nije vecna :bravo:

Sto se tice tvog pitanja za NPK 20.20.0 - ako bacis 150kg/kj, imaces aktivne materije kao sa 3x15 200kg. Sto je ok. Kratko cu napisati, ja ne koristim to djubrivo, niti cu ga koristiti. Zasto? Zato sto azot u NPK ce se spustiti jako duboko, ako bude obilato padavina u toku zime. Ovo je dokazano 2010 godine, kada su repe gde je kompletan azot zaoran bile katastrofa od prinosa. Gledam da sto je moguce vecu kolicinu azota bacam na prolece i da u toku godine pod uticajem padavina se taj azot spusta. Godina kao ova, gde ko je zaorao kompletan azot je ispao genije je retka. Zato bacam 9.15.15, 8(5).16.24. Narocito mi se dopadaju formulacije MAP i KCL, gde je P odnosno K dominantna materija, i gde imam mogucnost da gro azota dodajem na prolece.

p.s. Ja bih ipak na tvom mestu bacio MAP i u prolece dodao kroz AN/SAN/UREU azota koliko treba.

80 kg MAP 12:52+ 50 kg KCl-a 0:0:60 po k.j + 160 kg ureje pred setvu...MAP 68 din,KCL 54 din pod brazdu 8100 din po k.j.Kombinacija za kukuruz sledece godine! Sa urejom to ce izgledati ovako 80:42:30 po k.j ili 140:74:53 po hektaru Najpribliznije mojim analizama zemljista i to je ono sto mi treba!

Sta mislite o ovim varijantama -
pred oranje 100kg/kj MAP 12:52
ili
pred oranje 150kg/kj npk 3x15
i kasnije pre pripreme za setvu kukuruza neko azotno djubrivo (SAN, AN, KAN, UREA) i to da bude sve od djubrenja?
Djubreno je stajnjakom na nekim parcelama pre 5-6 godina a na nekim pre 2 godine. Slama posle psenice nije balirana vec istanjirana.

Sta mislite o ovim varijantama -
pred oranje 100kg/kj MAP 12:52
ili
pred oranje 150kg/kj npk 3x15
i kasnije pre pripreme za setvu kukuruza neko azotno djubrivo (SAN, AN, KAN, UREA) i to da bude sve od djubrenja?
Djubreno je stajnjakom na nekim parcelama pre 5-6 godina a na nekim pre 2 godine. Slama posle psenice nije balirana vec istanjirana.
prijatelju pošto vidim da nisi uradio analizu jer da jesi ne bi postavio ovakvo pitanje a ti lepo izračunaj koliko si hraniva bacio sa 100kg/h 3x15 a koliko sa 100kg/h MAP-a pa onda nije isto 200kg/h uree ,ana ili kan-a jer jer urea ima 46% azota AN-33.5% KAN-27% a ti lepo olovku u šake pa računaj da kukuruzu treba za prinos od 10t/h oko 120-150kg/h AZOTA 60-80kg/hFOSFORA i 60-80kg/h KALIJUMA

Jedno pitanje za iskusne ratare postoje tri vrste granulacije min.đubriva krupno srednje i fino , mene interesuje da li neko zna dimenzije tih granulacija

Nazad
Vrh