Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ja planiram da bacim Kana 400Kg pa da predjem sprmacem duboko i pred setvu eventualno jos jednom plitko i da mu to bude sav azot koji cu dati a imam dilemu da li da Kan razbacim jedno 15 dana pred setvu ili koji dan manje :sta:
...jer kan pocinje da radi odmah u odnosu na ureju.

...al i kraće drži...
Šta ćeš.. ne može i jare i pare. Znam da je za kukuruz ureja bolji izbor ali bi mojoj zemlji Kan trebalo više da odgovara. Inace koliko sam primetio samo još jedan ili dva člana će ići sa Kanom predsetveno..pa valjda će i nama ti kuruzi pristojno roditi.

Valjda se brze spušta pod uticajem padavina..kojih trenutno nema, pa je nedostupan kasnije :sta: javiće će neko stručan da obrazloži nadam se..

ja sam do sada uvek bacao 3*16 rusko u sejalicu 250kg/ha i 250kg/ha ana u spartac kad kukuruz ima 5-10pera kad prodje dejstvo prskanja. Tako radi 99posto ljudi kod nas. Mi za drugo ne znamo. A prinosi su nam skroz ok. Pozdrav svima...

---------- Poruka napisana u 22:13 ---------- Prethodna poruka je at 22:09 ----------

A spremanje zemlje za setvu 10-15 dana pre setve nikada vise necu uraditi. Ako planiram sutra da sejem, danas spremam i to je to. Kad se na ovakvo vreme otvoti oranje i ceka tu nicanja nema.

Kan i An "kraće traju" od Uree , koja je sva u trenutno nepristupačnom obliku amidnom pa ju biljke sporije troše , a i čestice su pozitivno naelektrisane pa se sporije spira u dubinu, laički rečeno.

E, pazi sada ovo: Potreban broj dana prelaska pojedinih oblika azota iz mineralnih đubriva, u oblik koji najlakše koriste biljke a to je nitrat (NO3) koji je u KANU 100%, u AN-u 50% a u urei ga nema dok je u UAN-u 25%. Ovo malo pogledaš, pročitaš, porazmisliš i primeniš azotno min. đubrivo. Gariša:ppozdrav:
[TABLE="width: 499"]
[TR]
[TD]Mineralno hranivo
[/TD]
[TD]broj dana do amonijum oblika NH4
[/TD]
[TD]broj dana do nitratnog oblika NO3
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Amonijum sulfat, 10-34-0, MAP, DAP
[/TD]
[TD]-
[/TD]
[TD]7 do 14 dana
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]UREA
[/TD]
[TD]2 do 4 dana
[/TD]
[TD]10 do 18 dana
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]AN – amonijum nitrat
[/TD]
[TD]25% je amonijum oblik
[/TD]
[TD]25% za 7do 14 dana
25% je nitratni oblik
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]UAN – Urea Amonijum Nitrat (tečno)
[/TD]
[TD]50% iz uree za 2 do 4 dana
25% je amonijum oblik
[/TD]
[TD]50% za 10 do 18 dana
25% za 7 do 14 dana
25% je nitratni oblik
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

ljudi moji mi se deru, da sam mlogo djubre bacio kad sam sejao kukuruz. u redu i islo djubre.bacio sam. u 1 ha i 55 ari ,ovako 5 dzaka ureju.i posle sam 5 dzaka 3 15 tice. ijos jedan dzak ureju sam razbacao.dali je to mlogo?u pitanju je mehanicka sejalica.pise u knjizi kako sam ja sejao da na 100 metra ka otvoris skalu skroz.baca 470 grama djubriva.

E, pazi sada ovo: Potreban broj dana prelaska pojedinih oblika azota iz mineralnih đubriva, u oblik koji najlakše koriste biljke a to je nitrat (NO3) koji je u KANU 100%, u AN-u 50% a u urei ga nema dok je u UAN-u 25%. Ovo malo pogledaš, pročitaš, porazmisliš i primeniš azotno min. đubrivo. Gariša:ppozdrav:
[TABLE="width: 499"]
[TR]
[TD]Mineralno hranivo[/TD]
[TD]broj dana do amonijum oblika NH4[/TD]
[TD]broj dana do nitratnog oblika NO3[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Amonijum sulfat, 10-34-0, MAP, DAP[/TD]
[TD]-[/TD]
[TD]7 do 14 dana[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]UREA[/TD]
[TD]2 do 4 dana[/TD]
[TD]10 do 18 dana[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]AN – amonijum nitrat[/TD]
[TD]25% je amonijum oblik[/TD]
[TD]25% za 7do 14 dana
25% je nitratni oblik[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]UAN – Urea Amonijum Nitrat (tečno)[/TD]
[TD]50% iz uree za 2 do 4 dana
25% je amonijum oblik[/TD]
[TD]50% za 10 do 18 dana
25% za 7 do 14 dana
25% je nitratni oblik[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
KAN 27%
Class and type: Inorganic, simple, solid, nitrogen fertilizer
Name within the type: Calcium ammonium nitrate – CAN
Nutrients:
Nitrogen (N) 27% /-0,8%; (13,5% N- NO3 nitric and 13,5% N-NH4 ammonia nitrogen)

KAN 25%
Class and type: Inorganic, simple, solid, nitrogen fertilizer
Name within the type: Calcium ammonium nitrate – CAN
Nutrients: Nitrogen (N) 25% /-0,8%; (12,5% N- NO3 nitric and 12,5% N-NH4 ammonia nitrogen)

-Ne bih baš rekao da je u KAN-U 100% nitratnog oblika, pre će biti fifti- fifiti . Pola nitratnog a pola amonijačnog.

ja sam do sada uvek bacao 3*16 rusko u sejalicu 250kg/ha i 250kg/ha ana u spartac kad kukuruz ima 5-10pera kad prodje dejstvo prskanja. Tako radi 99posto ljudi kod nas. Mi za drugo ne znamo. A prinosi su nam skroz ok. Pozdrav svima...

---------- Poruka napisana u 22:13 ---------- Prethodna poruka je at 22:09 ----------

A spremanje zemlje za setvu 10-15 dana pre setve nikada vise necu uraditi. Ako planiram sutra da sejem, danas spremam i to je to. Kad se na ovakvo vreme otvoti oranje i ceka tu nicanja nema.

apsolutno se slazem sa tobom. samo sto ja idem sa 200kg 3x16 u sejalicu i 200 kg urea 200kg u spartac. prinosi u normalnim godinama su oko 8000 suvog zrna po ha sto je za sumadijske terene skroz ok mada mislim da moze i malo vise

Milan87, kod nas se na tu povrsinu baca i vise. Na 1,5 ha ljudi bace ukupno 300-600 kg mesanog i 300-400 kg uree.

ljudi moji mi se deru, da sam mlogo djubre bacio kad sam sejao kukuruz. u redu i islo djubre.bacio sam. u 1 ha i 55 ari ,ovako 5 dzaka ureju.i posle sam 5 dzaka 3 15 tice. ijos jedan dzak ureju sam razbacao.dali je to mlogo?u pitanju je mehanicka sejalica.pise u knjizi kako sam ja sejao da na 100 metra ka otvoris skalu skroz.baca 470 grama djubriva.

Ako ćeš ti obraćati pažnju na to šta govore oni tamo iz tvog sela, koji nisu odatle nikad izašli, nećeš daleko dogurati. Ovaj forum je sjajna stvar za sve koji žele da napreduju u znanju i primeni znanja. Sada ti se smeju a najesen će da se čude.

Ja svake godine bacam veštak pod oranje i ureju pred setvu oko 2 nedelje. Ove godine sam zaorao 100 kg mapa po kj i pred setvu sam bacio 120 kg ureje dali je to dovoljno i kakav prinos mogu Da očekujem u pitanju su pionir hibridi f02sejan na 21 i n43 sejan na 22.5cm

@milan 87
Ako sam dobro shvatio bacao si prvo jedno djubrivo pa drugo. To je bolje nego da nisi bacio ali je i lose sto je jedan deo njive dobio sam Ureu a drugi NPK djubrivo. Uglavnom vidim da imas zelju da ucis i napredujes. Slusaj ljude sa foruma, ovde ima jako dobrih i uspesnih proizvodjaca od krastavaca, jabuka do kukuruza i secerne repe. Samo napred i kad imas nedoumicu pitaj na forumu, neko ce ti uvek odgovoriti.

obrisi ppp.znam trebao sam prvo da pustim 3 15 u sejalicu.pa ureju da izbacam rucno al to mi je skola za ujesen .bacim vestak pa oranje.

Nazad
Vrh