Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

jesenas nisam bacio djubrivo pre oranja pa neznam sta sad da radim?

Pozdrav
Pitanje za @ dragan 18
Rekao si da za kukuruz treba otprilike 120 kg cistog azota po hektaru. Pa sta je sad ovo?
Stanje N po dubini (kg ha): 38.27,24.69,44.61 =107.57
Dopuna N (forma i kolicina): 152.43 kg/ha N, urea 331.3 kg/ha. Sejem zp 600 od 22-25.
Tako je i sa ostalim njivama,racunaju potrebnu kolicinu cistog azota kao sto vidis 260kg/ha.

Jesenas pre oranja 250kg po ha 15tice.juce setvospremac,danas ureja 350 kg po ha,sutra finis sa spremacem i kraj za kukuruz,u utorak krece priprema za soju.

Juče posle podne i danas pre podne pobacana urea 150 kg po kj i poslepodne zadrljao 31 kj a ujutru ostalo još 9kj da zadrljam i to mu je za ovu godinu sve što se tiče đubrenja.

Poslednja izmena:
Razbacana urea 180kg po kj. Prosao setvospremacem sad mozgam kad da idem da odradim drugi prohod i da se seje.

A kise ako ne bude do setve?Ovi ne najvaljuju neke velike padavine,a vec smo izvadili vlagu jednom,bar ja.

Ovi kod nas najavljuju susu cijele godine.
i sad neznam dal ici sa ureom normalno ili pojacano.
bilo je prosle godine kad nije bilo kise,mi koji nismo bacili ureu smo dobili veci prinos od onih koji su je bacali kdo zatvaranja brazde.

Ja sam planirao da bacim ureju 200-250Kg/Ha ali cu izgleda ipak ici sa kanom 400Kg pred setvu pa spremac i sejanje..jer mi je zemlja umereno kisela pa ce joj kan vishe prijati. A zanima me da li se azot iz kana brzhe spushta u dubinu pod uticajem padavina i da li ima josh neke razlike u odnosu na ureju sem shto je startno u obliku biljci dostupnom za usvajanje:sta:

Ja bogami jos nista necu da drljam jel kise nema, otvoricu vlagu a ima je ,sacekacu kraj meseca bacim ureu 150kg po kj,setvospremac i sejanje.Danas sam sejao detelinu isao setvospremacem ima vlage dosta dok sam otisao kuci po masinu i seme ono suvo kao barut vetar je duvao,tako da cu za kukuruze kako sam rekao.

Grunt,jel se sećaš šta si pisao zimus u temi o zatvaranju brazde?Da stavim slike da vidiš kako sad izgleda setvospremanje od 5 januara ?Može se sejati odma ali ću pred setvu preći jednom teškom drljačom pa ću staviti slike.Kolko se sećam ti si u januaru planiro za drugu polovinu marta a ja sam pitao jesi li se tako dogovorio sa ONIM GORE.Oće on ponekad da zeza

Pozdrav
Pitanje za @ dragan 18
Rekao si da za kukuruz treba otprilike 120 kg cistog azota po hektaru. Pa sta je sad ovo?
Stanje N po dubini (kg ha): 38.27,24.69,44.61 =107.57
Dopuna N (forma i kolicina): 152.43 kg/ha N, urea 331.3 kg/ha. Sejem zp 600 od 22-25.
Tako je i sa ostalim njivama,racunaju potrebnu kolicinu cistog azota kao sto vidis 260kg/ha.

Po knjigama 120-160 kg po hektaru (da se doda) stim što je sposobnost zemljišta da otpušta azot u toku vegetacije različita jer ne sadrži svaka njiva istu količinu humusa.

pozdrav forumasi. evo i ja da se javim. jesenas nisam nista bacao od vestaka,danas i juce bacao samo ureu 300kg po hektaru i prosao jednom setvospremacem. drudi prolaz tek pred setvu i to samo valjci da se vuku po zemlji... toliko od mene. a za prinos javljam ako ga bude bilo ::suncanje::

Nazad
Vrh