Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

jedno pitanje moj brat je kupio Italijansko đubrivo 3x15 koje se pakuje u Vukovaru inače je pakovanje po 25 kg znate li nešto o tom đubrivu ovo bi trebalo da je poznato forumašima iz Hrvatske i Bosne

Da koristi se kod nas onako .., to je kappa djubrivo firme Adriatica/dunav , ja sam ga isao u psenici (8/24/2o , cini mi se , da sada ne trazim racun )
Dobro je reagovalo , sto se kaze vidjelo se da nije samo baceno. Ovde hvale njihovo azotno energico 33.5% N , pogotovo povrtari.

http://www.k-fert.it/cgi-bin/WebObjects/ADRFrontend.woa/wa/goTo?lang=EN&menu=94

Pozdrav ljudi. . . imam jedno pitanje . . . Do sada sam prehranjivao kukuruz sa ureom pred setvu. . . ove godine sam zaorao 150kg 3x16 po lancu i sad planiram da bacim 150 kg An-a po lancu. . . pa me interesuje koliko dana pre setve da se baci An? ? ?

Imam dilemu,pošto čovek koji mi radi zemlju ne može da mi baci ureju dve nedelje pred setvu nego samo dan ranije šta da radim:
1.da li da bacim 220kilograma ureje po jutru
2.ili da bacim 150kilograma ureje+100kilograma an-a po jutru.

U jesen je bačeno 100kilograma mapa+150kilograma 5/16/24 po jutru(kilogram koji gore dole)

Ovo pitam iz prostog razloga zbog dužine razlaganja ureje do oblika koji je biljci pristupačan,kao i sporijeg otpuštanja vlage u jesen.Unapred hvala

Ok, posto u Vojvodini se u pojedinim krajevima jutrom naziva i povrsina od 70 i nesto ari...to je kod nas "veliki lanac"... Dobro djubris, mogu ti reci!!!

Uz rizik da će me ponovo neki napasti što se tiče prinosa,ovako ti ja razmišljam.U dkc katalogu sam pročitao da se u Mađarskoj po hektaru bace oko 1000kilogra raznog đubriva i da imaju prinose i preko 16 tona.Što su oni bolji od nas.Prošle godine sam imao 12 tona po hektaru sa oko 700 kilograma raznog đubriva.Ove godine povećavam količinu za 150 kilograma što me izađe oko 8500 dinara više ili 400 kilograma kukuruza.Ako posluži godina a verujem da ne može biti gora od predhodne(samo da ne ureknem) i ja doguram do 13-13,5 tona po hektaru razlika je oko 600 kilograma kukuruza ili oko 100 evra više zarade po hektaru.A ako i ne bude taj veštak će ostati i za dogodine u zemlji

Da li si radio analizu zemljista? A sta te briga ko ce te napasti...za svoje pare bacas, ne za tudje... Nije to nista preterano, ali sam konstatovao da je vise nego sto se inace baca.

ja svake godine bacam oko 900 do 1t po hektru i nežalim se na prinos ali kod nas su zemlje posne i ako je jećeš pošteno drogirat ništa 500 do 600 po hektru kao da i ne bacaš

ja cu ove godine da bacim samo ureju..200kg/ha pre s. spremanja jer jesenas nije nista baceno pre oranja od kompleksnog..valjalo bi verovatno baciti i vishe od 200kg ali poshto nisam uneo fosfora i kalijuma mislim da ne bi dalo pravi rezultat..a sad koliko vidim shta kazu strucnjaci slaba vajda od bacanja meshanog veshtaka..pa nishta od toga do jeseni

Prvi put kad sam vidio tablicu kolko je K, N, a pogotovo P iskoristivo a kolko se "baca" ako je nepovoljan ph (naprimer ako je zemlja kisela) naježio sam se.

Tonu po hektaru :sta:
.A da pokušaš trostruko manje plus kreč?
Sa trećinom i krečom dobiješ rod od 2500-3000t/h pa je bolje ležati nego sijati.I ja bacim vještaka od 700-800kg/h,s tim što mi je pola zemlje pod kukuruzom a pola pod lucerkom pa smjena posle 4 godine.kukuruz dobije svake godine stajnjak i srodom sam zadovoljan. Na zakupljenom zemljištu sijem pšenicu i kukuruz gdje nema ni kreča ni stajnjaka sa istom količinom vještaka rod kukuruza prepolovi, dok je rod pšenice neznatno manji.

Nazad
Vrh