Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

znaci ako vi bacate na kj 400 kila djubre.kolko je onda potrebno za 1 ha??

Milane evo šta je meni rekao asistent kada sam nosio zemlju na analizu(bili smo zajedno u vojsci jedno dva meseca dok ga nisu prekomandovali pa je bio predusretljiv da mi malo bliže objasni).Oni na Institutu daju preporuju za 10 tona po hektaru za prosečnu godinu.Povećavanjem đubrenja za 10%dobijaju se najrentabilniji prinosi,sa povećanjem od 20%dobijaju se maximalni rezultati ali sa smanjenom produktivnošću.Sve iznad toga je bacanje para

znaci ako bacis 700 kila dali je to dobar ?prinos ili odlican? * * * ja cu da bacim 400 kila sta tu mogu da se nadam? do 5 tone?ili?

Malo si konfuzan...Ako pod 700 kg/ha mislis na na primer 400 kg/ha NPK, i 300 kg/ha azotnog djubriva, mozes da ocekujes odlican prinos-od 9-15 t/ha ( na cernozemu). Ako bacis 400 kg/ha NPK+azot, trebalo bi da dobijes vise od 5 t/ha... 5 t/ha se u Vojvodini postize bez djubriva, u prosecnoj godini... Ne znam kakva ti je zemlja u Mozgovu...

Potreban jedan mali savet,kupio sam 1600 kg Uree i 400 kg Npk 3x15,nameravam to da izmesam i bacim na oko 8 Ha,uzorano jesenas,nije zatvorena brazda,pa imam jednu nedoumicu:
1.Mislio sam da napravim jedan prohod drljacom da zatvorim oranje,pa da onda razbacim djubrivo i napravim jos jedan prohod drljacom,to bih obavio za oko 8-9 dana,pa bih pre setve presao jos jednom setvospremacem
2.Druga opcija bi bila da za 8-9 dana zatvorim oranje jednim ili dva prohoda drljacom,pa da tek 1-2 pred setvu razbacim djubrivo i predjem setvospremacem.
Koja je od ove dve opcije bolja?
Unapred zahvalan.

zemlja mije teska. nije laka .sve 4 5 klasa nije tolko rodna kao vasa.ako mu ne bacis nista nece nista da dobijes. da kazem nisam do moravu tamo je zemlja ekstra. petre fala ti na odgovoru. zelim da znam isto kao i ti.nemo se ljutite.drugaci smo mi narod,od vas.

Milane, ovaj forum postoji upravo zbog toga da razmenjujemo naše iskustveno znanje i pomažemo jedni drugima u poslu kojim se svi bavimo.

zemlja mije teska. nije laka .sve 4 5 klasa nije tolko rodna kao vasa.ako mu ne bacis nista nece nista da dobijes. da kazem nisam do moravu tamo je zemlja ekstra. petre fala ti na odgovoru. zelim da znam isto kao i ti.nemo se ljutite.drugaci smo mi narod,od vas.
Ovaj forum ti je kao kafana sa sto ljudi unutra. Od toliko njih uvek će neko da se nađe da se podsmeva ili ljuti. Mani takve i budi uporan, može ovde mnogo da se nauči.

@milan87
Niko se ovde ne ljuti, niti namerno vredja/omalovazava. Imas mnogo pitanja, i zelis da unapredis proizvodnju, sto je pohvalno. Ovde ima ljudi sa iskustvom, koji hoce da pomognu, i treba ih slusati. Ali tvoja pitanja su takva da tesko moze da se odgovori na njih, ako se ti sam ne zainteresujes.
Prvo sto trebas da uradis je da odes u najblizu poljoprivrednu savetodavnu sluzbu (Aleksinac, Nis, Krusevac...ti vec znas kome pripadas...), i trazis pedolosku kartu atara Mozgova. Odatle ces saznati koji ti je tip (tipovi!) zemljista. Posle toga se dogovori sa ljudima u PSS da im odneses uzorke zemljista. Iz njih ces saznati sadrzaj P, K, humusa, kiselost... Kad si tamo pitaj i za prosecnu godisnju kolicinu padavina za tvoj kraj.
Kad sve ovo saznas, e, onda moze da se da neki konkretan predlog... Mozda je neki element u nedostatku, mozda je neki blokiran iz nekog razloga, mozda....

Sve ovo te ne kosta nista, a moze puno da ti pomogne. Ovo je adresa i broj telefona, verujem da ce ti izaci u susret za sve sto te interesuje http://psss.rs/page.php?

Dali neko od vas ima iskustva sa prihranom kukuruza rasturivačom,čuo sam da je drug od komšijinog prijatelja.....,ali me interesuje iz prve ruke.Poskidao sam sa špartača sve za đubrenje pa reko dali da sastavljam opet ili:sta:

Oltimer,
Ma nema potrebe da trazi pedolosku kartu. Struktura zemljista zavisi od mnogo faktora, i moze da se razlikuje od komsije pored... al da ne bismo filozofirali sada...
Ako hoces sebe da nazoves ozbiljnim poljoprivrednim proizvodjacem, obracam se svima, prvo sto treba da uradis, to je analiza zemlje!
Cim krenes da nagadjas dal je dobro sto si bacio xxx kg 3x15 ili xx kg azota, fosfora, dal ce da mi rodi, koliko ce da rodi....... vec si 99% pogresio. Shvatite, niko nije pamentiji od laboratorijskih aparata.
Ako meni ne verujete, koji radim u savetodavnoj sluzbi i vidjam to svakog dana, i mislite da gresim, napisite na papiru vasu procenu sta treba da podjubrite, i sa koliko kilograma, pa posle analize vidite dal ste bili u pravu.
Analiza je besplatna, pa samim tim, nemate ni jedno jedino opravdanje zasto napamet bacate mineralno djubre.
Drugo, prinos dosta zavisi i od PH vrednosti.
Kada imas kiselu reakciju, mozes da nahranih zemlju sa "medom i mlekom", dobro da rodi nece. Pogotovo to vazi za lucerku.
Bacate ureu, recimo kukuruz krene da raste kao lud, i sve se zeleni..pomislis-blago meni. A to sto si zapravo u isto vreme zakiselio zemlju jos vise, to "nema veze".
O ustedama i da ne pricam. Ja za svojih 3 hektara, kada sam mislio da bacim klasicno min. djubre, trebalo mi je oko 680e, a posle analize, ispostavilo se samo da mi treba 4kg KAN-a po aru tj negde oko 350e.

Poslednja izmena:
Mora da zna koji je tip zemljista... Razliciti tipovi traze i razlicite sisteme obrade. Na osnovu tipa zemljista se biraju masine, njihova primena ,vreme operacije... Za peskuse postoji preporuka prolecnog oranja, za ritove obavezno zimsko, za neka zemljista dublje, za neka plice oranje, Sistemi za zemljista sa viskom vlage, manjkom vlage... To se sve mora uzeti u obzir, ako mislimo da nastupamo na trzistu... Ako imamo plan da proizvedemo hranu da uhranimo 2 svinje, onda plug, drljaca, secer, i udri!

@RatkoPa hvala ,sa špartača sam skinuo depozitere ili kako se već zovu a i nije mi precizno (količinu) razbacivao,pa reko da nesastavljam opet a čuo sam da može i rasturivačem ali niko kod nas tako neradi,ove god ću probati znači samo voditi računa da nepreraste 5 list.

jedno pitanje moj brat je kupio Italijansko đubrivo 3x15 koje se pakuje u Vukovaru inače je pakovanje po 25 kg znate li nešto o tom đubrivu ovo bi trebalo da je poznato forumašima iz Hrvatske i Bosne

Zadnjih 3-4god bacam sve pre setve ali pola njiva mi je u strani pa imam osecaj da kad na tim njivama sve bacim pre neki deo isperu kiše ako ih bude i onda u jednom trenutku kao da mu fali energije,pa razmišljam da ove god prepolovim baš na tim parcelama pola pre a pola prihrana.

Nazad
Vrh