Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

PA ne mogu da ti kažem da li će biti ili neće, to je kao da pitaš doktora da ti kaže dal si bolestan a da ne izvadiš krv. Ovako bez analize zemljišta mogu samo da nagadjam... Možda bi trebao ipak da ideš sa ureom 100 kg / kj , osim u slučaju da si taj SAN nabavio povoljnije . Treba imati u vidu da je aktivna materija uree jeftinija od AN-a i SAN-a a ako se primeni 10 dana pre setve daje slične rezultate kao i AN i SAN koji se primene neposredno pre setve. 100 kg AN-a ima 33 ili 34 kg N , a 100 kg uree ima 48 kg Azota to je 15 kg više. Ako je SAN 3000 din 100 kg to izadje 90 din po kilogramu čistog azota. Kod uree koja je 47 din po kilogramu izadje 97 dinara po kilogramu čistog azota. U ovom slućaju je jeftinije ići sa SAN-om . Sami izračunajte na osnovu ponude koje imate iz vaših zadruga.

p.s. Dkc 5783 tražii intenzivniju agrotehniku pa bi možda za taj hibrid trebao malo da povećaš đubrenje ili da promeniš hibrid koji traži manje. Pozdrav i svako dobro.

Da li je bolje ići sa SAN-om pred setvu ili do pred setvu a deo u fazi 6-7 listova.
Svake godine sam išao ureu predsetveno a ove godine je izostala.
Dragane ako se ne varam UREA-46% N.

Mislio sam da bacim svu planiranu količinu SAN-a pred setvu.
Do sada sam bacao ureu pred setvu zatim AN u fazi 6-7 listova.
Lakše mi je sve odjednom.Pa mi treba savet kako bi bilo bolje.

Slažem se sa Brankom. MOŽeš ići predsetveno celu količinu sa SAN-om. Ja sam prošle godine tako radio na jednoj parceli i bio je dobar prinos s obzirom da je bila ponovljena setva kukuruza.

Ako ti je takva agrotehnika uvek davala dobre prinose, ne vidim razlog zašto da je menjaš?
Bio sam zadovoljan ali...
Nemam ureu tj nabavio sam SAN povoljno.
I mrzi me da prihranjujem u redove,prošle godine sam se napatio jer sam radnika "pozajmio" jednom kravaru pa sam naj**o.
Pa reko da bacim odjednom sve i ne razmišljam samo me brine da li će iskorištenje azota biti dobro ako se baci odjednom da ne bude da u određenoj fazi ima i više azota a u kasnijoj fazi da ima nedostatka.

Moje iskustvo:
1. Uvek sam radio prihranu u redove, jer mi je dovoljno 100 kg đubriva, ali najesen vlaga kasnije opada.
2. Prošle godine sam ubacivao Ureu u redove prilikom setve (5+5) i nisam primetio razliku u odnosu na prvu metodu, osim što je bila manja vlaga, ali jei godina bila takva - suvo leto.

Ove godine za kukuruze 250 kg/kj 9x15x15 jesenas i pred setvu pre zadnjeg setvospremanja jos 100 kg/kj uree + 100 kg/kj san-a.
Sve bez analize zemljista na osnovu dosadasnjeg iskustva i analize od pre tri godine.
Jedna njiva je imala malo vise srece jer je bila poslednja kad se bacao vestak pa je dobila 350 kg/kj NPK, cisto da se ne vrati nista kuci u prikolici.

Jesenas je MAP razbacan u količini od 120-150 kg/jutro zavisno od njive i sad je spremno 200 kg SAN-a samo me interesuje da li ima neke razlike u razbacivanju od jednom ili iz dva puta.Naravno bitno mi je sve i vreme rada i angažovanje mehanizacije.Da li je ekonomski opravdano?

Rasturi to odjednom i dobro, tako sam ja prošle godine radio. prinos je bio 5 tona po jutru suvog zrna hibrid K67

Mislim da svi gresite sa tim MAP-om jer je formula za kukuruz 2:1:2 , jedino ako imate toliko malo fosfora da je zabrinjavajuce.
Analiza pre svega, ali ako iole poznajete svoje njive onda bi idealno u jesen bilo 8:24:16.

Teško je doći do te formulacije. A kalijuma ima u zemlji uvek dovoljno, te je MAP najbolji način za obezbeđivanje dovoljne količine fosfora.

Kod mene za ovu godinu jesenas zaorano 200 kg.-kj 8-24-16 i pred setvu će ići 200 kg.-kj uree.
Do prošle godine kod nas se moglo naći samo Fertilov 8-24-16 sad ima i Azohem Subotica.
Sa Fertilom sam bio zadovoljan,ali sam jesenas uzeo Azohem,zbog dosta povoljnije cene.

Na jednoj parceli gdje nista nije zaorano ici cu kada budem tanjurao sa 15-15-15 i ureom i jednom prihana kanom

Moze li neko da mi kaze kako deluje NPK gjubrivo-za koliko dana od kad se baca pocinje da deluje i koliko duze deluje?
isto i za UREA i KAN hvala unapred.mozda sam malo promasio temu ali neznam gde da postavim pitanje u koju temu.

Samo dobro prouči teme o veštačkom đubrivu i dobićeš sve željene informacije.

Nazad
Vrh