Niko vam tačno ne može reći koliko i kog đubriva da bacate/primenjujete u kukuruze, bez analize zemljišta, mada i ona nije 100% tačna ako se uzorak izvadi pogrešno... Kod primene đubriva treba imati u vidu koliko im treba vremana da se "razlože" do oblika koji je pristupačan biljci, i mora se imati u vidu koji je bio predusev i koliko je mineralizujuća sposobnost zemljišta...
Lično nisam za bilo kakvu primenu azotnih đubriva u redove (ni setvom ni špartanjem), jer smatram da se kvari plodnost zemljišta u oraničnom sloju (dobijaji se takozvane trake plodnosti) osim u nekom od redukovanih sistema obrade...
Ja poslednjih 4 godine nisam koristio NPK đubriva, tako da sa prinosom nemogu da se pohvalim, ali od ove godine je to druga priča... Zaorao sam 100 kg/kj NPK 3x15 i predsetveno će "dobiti" još 125 kg uree po kj, pa šta mu bog da...
I da primena NPK đubriva predsetveno u proleće, po meni je neopravdana, zato što se fosfor i kalijum slabo kreću kroz zemljište, a taj azot iz NPK je zanemarljiv jer se baca u drugom obliku (Uree-a, KAN, AN, SAN...).