Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

nosioc prinosa kod kukuruza je azot.dajte mu 200kg cistog azota po ha i ne bojte se.a npk ako niste zaorali ili ne bacajte ili vrlo malo...

Prinos je odredjen FAKTOROM u minimumu!
800px-minimum-tonnesvg.png

nosioc prinosa kod kukuruza je azot.dajte mu 200kg cistog azota po ha i ne bojte se.a npk ako niste zaorali ili ne bacajte ili vrlo malo...
Jednostavno je vama u vojvodini , mi da bi imali istu osnovu kao vi , treba da prvo uložimo u Kalijum, kreč, a čak i stajnjak ,drenažu i navodnjavanje.
Trebalo bi češće da se zahvaljujete u crkvi nego na forumu.:cao:

meni je norma 3kg ureje po aru za kukuruz i to mu je sve ali cu ove jeseni da probam da bacim pre oranja nikad to nisam probao... ::sramota::

Imam jedno pitanje,da li je neko bacao 150 kg 15:15:15 i 100 kg Sana po lancu, pod spremac za kukuruz,kako se to pokazalo,hteo bih ove godine da probam?Hvala na odgovorima...

Znam da ce biti veci prinos ali dali valja da se baca San pod spremac ili na vrste sa kultivatorom?Kad kukuruz bude 7-8 lista?Bacio bih pod spremac jer nemam kutije za kultivator.

Imam jedno pitanje,da li je neko bacao 150 kg 15:15:15 i 100 kg Sana po lancu, pod spremac za kukuruz,kako se to pokazalo,hteo bih ove godine da probam?Hvala na odgovorima...
Prosle godine na par parcela gde nisam u jesen stigao bacati NPK cinio sam to u prolece. Kolicina je bila od 150 kg. 3x16 ruski i 100 kg AN po 1kj. sve to pod setvospremac. Rezultati su bili odlicni mada na nekim parcelama imao sam bacen u jesen NPK a An sam bacao kad je kukuruz bio u 5-6 listova dan pre neke kise i takodje je rod bio odlican.
Ove god. posto sam bacao sav NPK jesenas (150 kg. po kj. 3x16) nameravam da rasturivacem bacam AN (150 kg. po kj.) kad je kukuruz isto u nekih 5-6 listova.

Ja svake godine u martu bacim po 300kg na ha 3*15 rasturivacem i onda nedelju dana pre setve jos 300 kg KANa na ha rasturivacem,i to mu je to sto se tice djubriva,Bacao sam kan i kad je kukurz 5-7 listova spartacem i nisam video neku razliku samo vise posla.
Peet
Nije mi jasno kako rasturivacem bacas djubrivo kad kukuruz ima 5-6 listova?Ako sam ja dobro razumeo sta je rasturivac?

Ja svake godine u martu bacim po 300kg na ha 3*15 rasturivacem i onda nedelju dana pre setve jos 300 kg KANa na ha rasturivacem,i to mu je to sto se tice djubriva,Bacao sam kan i kad je kukurz 5-7 listova spartacem i nisam video neku razliku samo vise posla.
Peet
Nije mi jasno kako rasturivacem bacas djubrivo kad kukuruz ima 5-6 listova?Ako sam ja dobro razumeo sta je rasturivac?

Ciklon za bacanje djubriva.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] :osmeh::ppozdrav:

kao i sto sam mislio.Pa jer se tako ne izgori kukuruz kad djubre upadne medju listove,a i sta vredi ako je djubre na povrsini,mislim nemoj da zameris al nisam znao da neko baca djubrivo ciklonom kad kukuruz izadje iz zemlje.:ppozdrav:

Iz nekog iskustva uverio sam se da kukuruzu vise odgovara An u tom periodu kad je vec u par listova. Posto je kukuruz manji ne izgori uopste. A ima i od onih koji bacaju kad je vec u 8 listova odnosno u zadnjoj fazi pre nego sto mogu uci u njivu a to izgori ko djavo (narocito ako koriste Ureju) pa mu treba vreme da se regenerise. Pratim vremensku prognozu i bacam pre neke kise. U slucaju da nema padavina onda obavezno medjuredno spartanje.:ppozdrav:

Prosle godine nisam bio pri parama za oba djubriva da bacam pa se to i odrazilo na prinos,tako da ove godine cu ici sa oba djubriva,i to 150 kg 15:15:15 i 100 kg sana po lancu,pod spremac,necu da rizikujem i ove godine,ko ne plati na most plati na cupriji!Hvala svima na odgovorima...:ppozdrav:

Jedno objasnjenje kod djubrenja kukuruza sa kan-om i an-om.An-om moze i kad nikne kukuruz da se rastura rasturivacima jer nema "kreca",da bi izgorela biljka a kan-om samo u spartanje.

I KAN mozes slobodno do petog lista da bacas ciklonom,nista mu nece biti(deda tako radio ) i nece da izgori
Ja ove godine bacam pod spremac 75kg 3*15 i 75kg UREA po kj,njive su sve djubrene stajnjakom tako da mislim da ce mu biti dovoljno

Nazad
Vrh