Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Iskustveno znam da urea i an mogu slobodno da se ubacuju u zemlju prilikom setve bez opasnosti za kukuruz ako se ispoštuje ono 5+5, tj 5 cm sa strane i 5 cm ispod semena.
Isto važi i za prihranu.

Mislim da sam napomenuo da nemamo istraživanja o uticaju đubriva na klijavost, unošenje prilikom setve, na različitim tipovima zemljišta. Osnovno je ono što je <strong>branko</strong> napisao 5+5. Nije sve jedno koje depozitore imate na sejalici i do koje dubine, a da ne remete kvalitet setve i red gde je seme, prodiru u zemljište. Možete kod "slabijih" ne odgovarajućih depozitora da koristite đubriva YARA ili EuroFertil jer se premeštaju po dubini. Planiram da ovo proverim u ogledima i to na kukuruzu. Metod ću tražiti od profesora sa PennState Univerziteta sa kojima sarađujem već 7 godina i od M. Petersen-a (Orthman Manufacturing) koji je soil sciantist, neko ko proučava zemljište ali ne pedolog. Mike i Greg su 2005 u julu ušli u poluprofile i kopali sa strane proučavajući tipove zemljišta pogodne za konzervacijsku obradu. Kod mene u Pančevu i okolini imali smo 5 tipova, po teksturi, koji su pokrili Vojvodinu bez slatina. Na tri ide konzervacijska obrada. <br>Nisam skrenuo sa teme ali je bitno da kod startnog đubrenja dobro utvrdimo koliko i kako dobijamo najbolji efekat. Zapamtite, ja sam odredio granicu i probaću da proverim, <u>svaka analiza gde je P(fosfor) niži od 18 mg/100 gr nema unošenja đubriva u setvi ali može u obradi u trake tj. strip till-om (za sada nemoguća šira primena na žalost).</u><br>Đubriva proveravamo ako sve bude OK.<br>I još nešto, to ću napomenuti kada se sretnemo na nekom druženju makar 100-ti put, <em>kada rasturimo po površini 350 kg đubriva, oranjem ga mešamo u preko 3 miliona kg  sloja 0-30 cm na površini od 1 ha. Razmisli.</em><br>Pozdrav,<br>Gariša.

Gariša, šta mislita , u nekoj verziji striptill , šire trake 30-40cm obradjene na dubinu 15-20cm , da uz startno djubrivo (yara 8-24-24) izmiješam kalcifikator ( neznam tačan naziv neki original pakovan,granuliran +Mg) , pošto mi je zemljište jako kiselo?
Koju količinu?

Jesenas zaorano 1oo kg 3x16 po jutru, na proleće pred setvu 100 kg ureje.Tamo gde jesenas nisam ništa bacao idem 100 kg NPK + 100 kg UREJE ,pre 2 setvospremiranja.

bacio *bi na 2 ha i 60 ari 500 kila npk subotica. i 5oo kg ureju linzer. * * dali je bolje baciti umesto npk san ruski 5oo kg i ureju 500.to mi je za kukuruz.i da naglasim njive se djubre sa stajsko nisu djubrene ove nego pre 2 god. * a i prehranio bi posle preko lista .sta mislite o tome.? * dali je jaci san ruski il azohem subotica? * * * * **

sta je bolje za kukuruz *kan * san * * * * ili * ** an * *??

Poslednja izmena:
Ove sezone se planira bacanje 200kg/kj 8x16x24,to je vec i zaorano i pred setvu 150kg/kj Ureje. A moze posle da bude i malo nekog dodatka u osoki.

ako jesenas nije bačeno ništa od đubriva šta predlažete da se baci u proleće ( zemlja uzeta u arendu ) a sejače se kukuruz da li pored uree koja ide obavezno baciti još i 8x24x16 ili map

Moje ovogodisnje iskustvo kaze da je 15-15-15 uradio jako dobru stvar u prolecnom bacanju.

Da, bacio sam isti dan kad i ureu, 15 dana pre setve. Slazem se Rajkom75 da je jos bolja varijanta ruski 16-16-16 ako mozes da nadjes. Ja nisam mogao naci, vec sam uzeo ono sto je bilo (Fertil 15-15-15).

Ma ima kod nas u Petrokemiiji,naprave ti kako hoces formulaciju samo treba masno platiti.

Inace sam isao sa ureom prije sjetve,pa dok sijem sa 15-15-15.

Ali ove godine cu samo 15-15-15 i to pree sjetve.

Evo cijene kod nas,ako nekog zanima gnojiva:

[video]http://postimage.org/image/voj9twu1b/[/video] gleddate ovu skroz desno cijenu ;)

@Dragan18
Pisao sam o tome, ali ponovicu. Njiva je bila 5kj, na polovini je bacena samo urea 200kg/kj, na drugoj polovini urea 180kg/kj i 175kg/kj 15-15-15. Prinos na delu koji je dobio i mesano djubrivo je bio za oko 15% bolji. Nakon bacanja smo sa setvospremacem prosli na oko 12-13cm dubine, sve sa ciljem da djubrivo sto dublje ode u zemlju.

Problem je u tome sto ogledi moraju da se ponavljaju u vremenu i u prostoru da bi moglo da se dodje do nekog pravog zakljucka , ostalo nije merodavno. To se mozda desilo samo tada i na tvojoj njivi , a kod ostalih mozda nece uspeti. Nista licno! :ppozdrav:

Naravno to je samo jedna godina i moje zapazanje. Ove godine mi je ostala jedna njiva na kojoj nije zaoran NPK, pa cu opet imati priliku da eksperimentisem. :ppozdrav:

Mogu da biram. Gaspardo sejalica sa depozitorima koja nema dobar raspored zrna u redu ili Majevica sa savrsenim rasporedom ali bez depozitora.

Nazad
Vrh