Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

I kakav ti je sklop kad takvu smesu ubacis u sejalicu?? Ne moze biti dobar, zar ne??
Imas vremena, kad vec bacas NPK, zasto ga ne bacis ovih dana, i potanjiras zemljiste...to ti je najmanje losa kombinacija...A UREU bacis kao sav normalan svet, pre predsetvene pripreme

bas naprotiv,sklop je odlican. nema ni malo razlike od susjeda koji sije samo kuruz bezz dodavanja dubra unutra odma ko ja.
nema "praznog hoda". jer to je mehanicka dvoredna sijacica pa podesimo kako da curi.

Pozdrav .
Oko toga da li si upotrebio NPK ili nisi ,nemoj se mnogo zamajavati ,nisi pa nisi ali valjda poznajes svoje parcele pa znas kako su do sada radjale ako si prethodne sezone koristio min djubriva valjda je nesto ostalo u zemllji i od predhodnih sezona.
Samo ti gledaj da upotrebis azot da spremis na vreme i da ti parcela bude bez korova sve u svemu valjano obradjena i bude to dobro .
Ne koristim ni ja svake sezone na parcelama planiranim za kukuruz PK djubriva u jesen sem na losijim parcelama iz zakupa,dok N korisim obavezno kao nosioca prinosa .
trudim se da nepalim biljne ostatke da njive budu spremne na vreme i valjano jer polovina prinosa zavisi od pripreme setve i semena .
Tako moj ti je savet da ne razmisljas mnogo bolece te glava prijatelju.

Do sada sam uzimo neke 2-3 formulacije yara npk, sve su bile zelene boje jednake okrugle granule.Skoro sam uzeo nešto malo yara 8-24-24 , falilo mi nešto računa za subv. Uglavnom ova je svjetlo siva,do bijela malo sitnija granulacija. Vreća je sivo bijela ,a ne zeleno bijela.Doduše ova je Madjarska , a prije je čini mi se bila made in Italy.Možda tako treba ,al nekako mi je sumnjivo.Inače cijena ovde za 1t yara 8-24-24 je oko 744e.
@Miroslavk , baš pogledaj kako izgleda 8-24-24 ako imaju.

Do sada sam uzimo neke 2-3 formulacije yara npk, sve su bile zelene boje jednake okrugle granule.Skoro sam uzeo nešto malo yara 8-24-24 , falilo mi nešto računa za subv. Uglavnom ova je svjetlo siva,do bijela malo sitnija granulacija. Vreća je sivo bijela ,a ne zeleno bijela.Doduše ova je Madjarska , a prije je čini mi se bila made in Italy.Možda tako treba ,al nekako mi je sumnjivo.Inače cijena ovde za 1t yara 8-24-24 je oko 744e.
@Miroslavk , baš pogledaj kako izgleda 8-24-24 ako imaju.
U sunce ti, pa skupo! A jel to 24% znaci da ima 24% fosfora u 100%, odnosno 24kg u 100kg?

Milane Dragan je napisao ne sipati ureu u koš sa sjemenom. U pravu je jer bi lako spržilo mladu klicu.Vidiš neko i to koristi kod mehaničkih sijačica , ne ureu ,stavljaju 3x15 , ali treba biti oprezan sa malom dozom i opet vjerovatno neki manji procenat sprži.
U principu to bi bila dobra stvar ,na zapadu to zovu "pop-up" djubrenje , ali u nedostatku tečnog npk, moglo bi se izvesti sa yarom ili sl fosfornom, manjom dozom.
Možda ću tako nešto pokušati ako skontam kako da razdijelim na crijevu sa depozitora ,jednu raskrsnicu gdje bi manji dio išo u brazdu za sjeme.
Bilo bi dobro kod sijače sa depozitorom za insekticid izmiješati malo djubriva.

U "pop up" sistemu moze da ide fosfora koliko ocete ali samo da nije u Diamonijum obliku tj. DAP, Map je ok. Azot zaboravite sa semenom da stavljate. 3x15 moze ali je efikasniji MAP i sto je najbitnije , samo umereno sa djubrenjem na ovaj nacin

Na prolece 150 kg Urea i 150 kg An po lancu (110kg/kj) pre setve i spremanje pa setva.Posle nicanja u fazi do 5 lista prihrana preko lista sa tecnim humusom i tolko od prihrane

U "pop up" sistemu moze da ide fosfora koliko ocete ali samo da nije u Diamonijum obliku tj. DAP, Map je ok. Azot zaboravite sa semenom da stavljate. 3x15 moze ali je efikasniji MAP i sto je najbitnije , samo umereno sa djubrenjem na ovaj nacin
Zasto ne azot u sejalici kad ona baca 5-7cm sa strane ne direktno sa semenom.Ja sam mislio da ubacim sa setvom kan 200kg po he. a kasnije u prihrani 6-7list kukuruza 150kg an-a?Objasni molim te.

Nazad
Vrh