Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

ja samo kažem kakva je praksa kod nas,ne kažem da sam upravu ni ja a ni ceo kraj,jer nije samo u mom selu takva praksa nego mogu slobodno reći i cela Mačva...
kao što Kiraj reče verovatno je suština redovna upotreba đubriva...
sad je kasno ali sledeće jeseni ću obaviti test na mojim njivama gde će biti kukuruz,pola njive zaorati a pola predstveno....

ono NPK đubre koje je bačeno predsetveno dolazi do izražaja tek iduće godine e sad kada se tako radi godinama ljudi su ubeđeni da je taj postupak ispravan jer imaju sa takvim sistemom đubrenja dobar rod ali ne žele da shvate da je ovogodišnji dobar rod rezultat prošlogodišnjeg predsetvenog đubrenja koje je tek jesenjim oranjem došlo na pravu dubinu i tek iduće godine došlo do izražaja ako grešim neka me neko ispravi.

Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju tu materiju od mene...
Na starijim a i novijim sejalicama postoji uređaj za veštačko đubrivo,pa me interesuje za koje je đubrivo prevashodno taj uređaj namenjen?
Izvinjavam se uredništvu na off-u....

ono NPK đubre koje je bačeno predsetveno dolazi do izražaja tek iduće godine e sad kada se tako radi godinama ljudi su ubeđeni da je taj postupak ispravan jer imaju sa takvim sistemom đubrenja dobar rod ali ne žele da shvate da je ovogodišnji dobar rod rezultat prošlogodišnjeg predsetvenog đubrenja koje je tek jesenjim oranjem došlo na pravu dubinu i tek iduće godine došlo do izražaja ako grešim neka me neko ispravi.
Eto sam si rekao, to mu onda dodje na isto, ako svake godine redovno bacas predsetveno NPK djubrivo, to ti doje isto kao i kada ga svake godine zaores u jesen

Drustvo, to sto vi pisete stoji u literaturi (i ja kao i vi sam to citao). Najbolji odgovor je dao Kiraj, ako je parcela redovno djubrena i u dobroj kondiciji budite bez brige. Neko je ranije pisao (pre 9-12 meseci u ovoj ili temi o djubrenju kukuruza) da je radio test. Pola parcele podjubrio sa NPK + Urea predsetveno, a drugu polovinu samo sa Ureom. Bolje je bilo tamo gde je bilo i NPK baceno. Pa i kad orete ne ode sva kolicina djubriva na dno brazde. Ja bih pre rekao da ode na jedno 1/2-2/3 dubine u proseku. Setvospremacem mozete da spustite djubrivo sigurno 6-8cm u dubinu ili oko 1/4 dubine oranja. Tako da moj utisak je da ta razlika u prinosu ne moze da bude drasticna, jer i u jednom i u drugom slucaju ce biljka iskoristiti sasvim prihvatljivu kolicinu djubriva.

Još jedno pitanje za ljude koji bolje poznaju tu materiju od mene...
Na starijim a i novijim sejalicama postoji uređaj za veštačko đubrivo,pa me interesuje za koje je đubrivo prevashodno taj uređaj namenjen?
Izvinjavam se uredništvu na off-u....
po meni to je za 3x15 ili 3x16 koja su startna djubriva unose se u blizini semena i biljka po klijanju moze odmah da ga koristi dok ne razvije korenov sistem koji ce moci da koristi djubrivo iz dubljih slojeva zemljista i ono koje je zaorano u jesen

ako već bacamo đubre koje nije ni malo jeftino onda ga barem racionalno iskoristimo zašto bih ga bacao ove godine da bi ono delovalo tek iduće godine i pitanje je koliko tog bačenog a ne iskorišćenog đubriva " ispari " iz zemlje do iduće godine kada treba da ga biljka iskoristi i na kraju krajeva stručni ljudi kažu da se osnovno đubrenje vrši u jesen a ne u proleće ili se na stručnjake pozivamo samo onda kada nam to odgovara

Ipak je rasprava na pogresnom mestu, tako da ce kasnije onaj koga ovo interesuje tesko doci do teme...

Potrebna mala pomoc,jesenas nisam bacio NPK djubrivo pred oranje,pa sam mislio da na prolece bacim 150 kg NPK (najverovatnije 8:16:24) i 150 kg ureje po hektaru predsetveno.
Da li je ovo u redu ili je mozda bolje da bacim manje Npk i vise ureje?

PEter84

ako je njiva u dobroj kondiciji moze da ide i predsetveno taj NPK po celoj povrsini , a ako nije onda eventualno da ides lokalizovano sa setvom (depozitorima za djubrivo) i to 50 kg MAP-a po jutru a ureu predsetveno po celoj povrsini. Ako nista od ovoga ne ide onda radi kao sto rece KISS robert, ureu predsetveno a NPK formulaciju u jesen zaori ili MAP,DAP ako ne treba kalijum.

Moze li nekako fosfor da se nadoknadi folijarno, s obzirom da je sa oranjem zavrseno, a analiza mi pokazala da sam sa fosforom u velikom deficitu?

Moze li nekako fosfor da se nadoknadi folijarno, s obzirom da je sa oranjem zavrseno, a analiza mi pokazala da sam sa fosforom u velikom deficitu?

Može da se ubaci predsetveno, ali Yara (Eurofertil) đubriva gde fosfor i kalijum imaju mogućnost migracije u dublje slojeve. Tako kažu savetodavci iz PSS Stari Tamiš.
Inače su to jako skupa đubriva.

@KR
ja sam pisao koji sam vestak koristo, a sa folijarnim i eurofeltilovim dubrivima nemam iskustva
Koje tebe sta pitao??
Coveku treba zamena,posto nije bacio pod oranje.
A nije pitao sta je ko i koliko bacao.

u oranju u jesen nije nista baceno umjetnog dubra.
inace smo prakticirali prilikom sjetve u mehanicku sijacicu skupa sa kuruzum pomijesat NPK 15-15-15.
ureu nismo bacali.

sad neznam sto bi bilo najbolje ove godine uraditi,
vidim da pise da npk bas nije dobar u sjetvi nego samo u jesen dok oremo parcelu za na prolece.

pa sam mislio da na KJ spojim 200kg uree i 50kg 15 -15-15 i to opet u sijacicu ssa kuruzom?

Nazad
Vrh