Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ove godine sam bacio 200 kg/kj Fertilove Nature 24 (5:24:16 + 6%SO3), a na proleće planiram još 150 kg/kj Uree.

@mladen,

Pravilno bi bilo da djubrivo cim bacis, i da ga uneses u zemlju. Ostajanjem na povrsini dolazi do odredjenih gubitaka, pre svega azota.

@mladen,

Pravilno bi bilo da djubrivo cim bacis, i da ga uneses u zemlju. Ostajanjem na povrsini dolazi do odredjenih gubitaka, pre svega azota.
imam problem na toj njivi,strnjika je,balirana je slama i ugazena je,toliko je tvrdo da nece plug uopste u zemlju!kao po betonu da ga vucem!a tanjiracu nemam da zatanjiram!imam jos jednu neuzoranu njivu,isto strnjika pa sam isao pre nego sto sam bacio djubrivo da probam dal moze da se ore,da ne napravim istu gresku!

Mladene, osnovno je da se đubrivo rasturi pre osnovne obrade. Onda se obradom, ako je oranje, unosi u zemljište i najveća količina se nalazi na 19-22 cm ako je oranje na 30 cm. Ovde nije tako strašno ako se izgubi azot iz 3x15 ili 3x16 što je moguće kod mešanih đubriva. Pošto je jako tvrdo, kako kažeš, sigurno dolazi od preterane pripreme na "sitno" pred setvu. Najčešće kada se agregati zemljišta tako razbiju dolazi do stvaranja "betona". Da li si probao da voziš malu tanjiraču opterećenu betonskim stubom ili tegovima za traktor? Malo razmrdaj površinski sloj da može vlaga, kada bude kiše, da lakše ulazi u zemljište.
Pozdrav,
Gariša.

Ja bacam NPK i Ureju pocetkom marta,zajedno, znaci do 15-og uglavnom sve bude pobacano i podrljano...Onda jos jednom spremacem pre setve oko 15-og aprila i jos nije podbacilo.Zaoravao sam i nisam video da je neka razlika...

@savato
Da li bacas zajedno NPK i Ureju ili iz dva puta? i koju kolicinu po kj? Posto ove jeseni nisam bacao NPK ispod brazde planiram da bacam na prolece...

@Boki-Vl
Dok ti ne odgovori Savato. Ja sam ove godine bacao sve na prolece pre prvog prohoda spremaca. Kolicina od 175kg/kj 15:15:15 i 180kg/kj Uree. Prinos je bio malo preko 6.5t/kj suvog zrna. Ako su ti njive u dobroj kondidiji bez brige, nece biti nikakve razlike. Taj prvi prohod smo isli oko 10-12cm doboko, da bi se djubrivo spustilo sto je moguce dublje u zemlju. Mozda je ovo bilo greska, jer smo time dosta vlage izvukli. Moglo je plice da se radi slobodno.

bolje je ici startno sa setvom u redove i to sa nekim stranim djubrivima tipa Roulier-eurofertil ili Yara sa povecanim sadrzajem fosfora.

Uvek bacam zajedno NPK + Ureja,znaci 200-250 kg NPK +175 KG Ureje po k.j i nema da omane,u martu dok jos ima vlage,podrljam,nista duboko,cisto da ga zemlja prekrije i cekam lepo vreme da ispremiram...Ove godine sam spremirao oko 4-5 aprila a sejao sam 20-og bez spremiranja,sacuvao vlagu extra i brzo je i lepo izasao...Brao sam ga kraj septembra,pocetak oktobra,jako zadovoljan prinosom

Samo pre oranja treba razbacati NPK đubrivo. I predsetveno neko azotno i nema greške.

Npk nije baceno pre oranja,mislio sam da izmesam ureu i npk i razbacim predsetveno,jel to nije neki problem?izvinjavam se za mali off...

Nije problem, ali agronomi kažu da će NPK bačen predsetveno imati efekat tek sledeće godine kada dospe dublje u zemlju.

kod nas niko ne zaorava NPK,svi bacaju predsetveno...
jedan iz sela kome berem kukuruz je pre nekoliko godina u jesen zaorao ali sledeće godine se ponovo vratio na predsetveno...

kod nas niko ne zaorava NPK,svi bacaju predsetveno...
jedan iz sela kome berem kukuruz je pre nekoliko godina u jesen zaorao ali sledeće godine se ponovo vratio na predsetveno...
Onda bi mogli i da bacate ureu u jesen.
Ne ulazim u agrotehniku nikog, pa ni cellog sela, ali NPK u prolece je kao da ti neko da lizes jagnjetinu ispod saca. Bili se najeo?

Suština cele priče je ,redovna upotreba đubrjva .Izuzetno, ako se uzme neka parcela koja nije redovno đubrena ,tada je bolje zaorati đubrivo.

Pitanje:da li se sme posle setve suncokreta ici glifosatom pre nicanja?Pitam jer sam prosle godine imao slucaj da sam preklapao redove u dubinskom prskanju i imao "bolesljiv" suncokret.Znam da sam pogresio temu,ali sad nemogu obrisati...

Nazad
Vrh