Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Ne postoji u svim djubrivima sva tri elementa.

postoje NP djubriva (azot-fosfor MAP,DAP)
postoje PK djubriva (fosfor-kalijum)
mislim da ima i NK djubriva samo sto nema kod nas u prodaji

postoje i jedinacna djubriva kao sto su urea,an, superfosfat,kalijum sulfat itd.
ostalo su djubriva NPK sadrzine , sa i bez dodataka mikro i ostalih makroelemenata.
Brojevi oznacavaju sadrzinu odredjenog elementa u 100 kilograma djubriva kod formulacije 8:24:16 ima 8 kg cistog azota, 24 kg fosfora i 16 kg kalijuma, N:p:K

Prvo, KR je verovatno mislio na NPK djubriva, jer je o tome i bilo pitanje. Drugo, logicno je da je procenat stoti deo tj. ako se kaze da ima 8% podrazumeva se da u 100kg ima 8kg elementa, kao sto je i navedeno u prethodnim postovima.

Malo sam se raspitao u PSS sta se desilo sa djubrivom koje je izgorelo na njivi sa zetvenim ostacima, i dobio sam odgovor da je Azot ispario, a Fosfor, i kalijum su ostali u pepelu, i oni su sacuvani. Eto, ako je neko imao slicne muke kao ja, mozda u ovome nadje neku utehu!

Pa poznato je da je vrhunska stvar u povrtarstvu djubrenje prepelom, ali nisam znao da i fosfor ostaje u pepelu mislio sam da samo ima kalijuma u pepelu!

Otakako po bašti rasipam pepeo od sagorele sojine slame iz sušare, rod pasulja se vidno popravio.

Malo sam se raspitao u PSS sta se desilo sa djubrivom koje je izgorelo na njivi sa zetvenim ostacima, i dobio sam odgovor da je Azot ispario, a Fosfor, i kalijum su ostali u pepelu, i oni su sacuvani. Eto, ako je neko imao slicne muke kao ja, mozda u ovome nadje neku utehu!
A sta ako je pepeo nestao,tj oduvao ga vetar:haha:

da li smeta djubrivu ako stoji duze vreme na njivi?imam jednu njivu koju necu moci da uzorem dok kisa ne padne a bacio sam MAP pa me interesuje sta ce biti s njim!

Možeš njivu da istanjiraš, i ne misliš šta će biti sa đubrivom.

Ja sam ove godine na njivu za kukuruz bacio 80kg/kj (140kg/ha) MAP-a i 135 kg/kj (235kg/ha) 8-16-24. MAP formulacije 10:46 iz Uzbekistana. 8-16-24 proizvodjac Fertil. Na prolece cu jos dodati oko 180kg/kj (310kg/ha) UREE.

Ja sam na nekim njivama isao sa 100 kg Map-a po jutru , na onim gde je bio suncokret sa 160 kg/kj 5:24:16 +So3 6% na nekim cu da idem samo sa stajnjakom.

Nazad
Vrh