Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

paorpaor je napisao(la):
I znaci koliko onda da se baci po KJ Uree ako su zaorani zetveni ostaci i osnovno djubrenje uradjeno u jesen u kolicini od 150 3x15 po KJ ?
Sejanje na 18 do 19 cm.
Meni su u PSS Zrenjanin sugerisali da bacam 120 kg azota/ha...za prinos od 10 t suvog zrna po ha.
U tu kolicinu je uracunato i ono sto smo zaorali jesenas, ono sto se ispralo u dublje slojeve, i gubici koji ce nastati isparavanjem...

Zaboravio sam da kazem da razliciti hibridi iznose razlicitu kolicinu djubriva!!! Oni koji su nizi rastom iznose manju kolicinu od onih koji su ogromni!

diklofen je napisao(la):
Naručio večeras Eurofertil Plus 35NP,NP 15/20/0+18%SO3.

Diklofen sta ce ti sumpor ? on se daje kupusnjacama ( porodici Brassicacea)
Post je spojen: [time]1299697996[/time]

U svim Eurofertilovim đubrivima, koja imaju svojstva Physio i Mescal, to sadrže.E sad mislim da je tu zbog uticaja na Ph vrednost zemlje i brže usvajanje fosfora.
Inače SO3 je vodorastvorljivi sumpor.

Jeste uticaj na PH, moze da gradi kiseline i tako zakiseljuje zemljiste pitanje je da li je to stvarno potrebno , ako da onda ok. Ne poznajem tacne formulacije Eurofertila :ppozdrav:

Ma ja znam šta pročitam ali vidim da je u svim živim formulacijama.
NPK 15/18/12
NPK 5/10/22
NP 15/20
I još nekim ali da ih ne pišem.

zorancile je napisao(la):
Diklofen, koje količine u proseku?
Pa preporučuju predsetveno od 100-120 kg/kj.Pazi uz napomenu da je to neki optimum(nešto malo više od minimuma).Inače preporuka u literaturi je od 200-500kg/ha u zavisnosti od kulture.Još sam pitao dali ići pre prve pripreme koja se dublje radi ili pre druge koja se radi na dubinu setve,i rekli su mi zajedno sa urejom pre druge(poslednje) pripreme.Tako da đubrivo dođe u setvenu zonu kao što bi se dobilo upotrebom depozitora na sejalicama.
Probaću 10Kj pa šta bude.To đubrivo mu neće smetati sigurno.

kako si došao na ideju da koristiš BAŠ to đubrivo?
mnogo je para za nešto što "sigurno neće smetati".

Pa zato što me je recimo Dragan18 uverio da se klasično NPK đubrivo neće odmah iskoristiti ,a ljudi koji rade tri godine sa Eurofertilom i kupuju svaki po 75000kg u proleće,su me uverili sa svojim prinosima i startom useva da ovo đubrivo itekako odmah deluje i ima veoma veliki efekat.
Verujem ja nauci i knjigama ali je iskustvo sa terena nezamenjivo.

I kod mene jedan trgovac valja Yara i Kemira djubriva na istu foru. Kaze ljudima kako se ta djubriva koriste u kolicini od 200kg/ha i da ce tako jeftinije proci. Medjutim na vrecama pise da se koriste u kolicini 200-800kg/ha. Ne sumnjam da su Yara(Kemira) djubriva kvalitetnija i da se brze rastvaraju od standardnih, ali ako svake godine upotrebljavamo dovoljnu kolicinu standardnih djubriva zasto bi bilo bitno koliko se brzo rastvaraju?
Moj brat je jedne godine koristio Kemira Power 8-20-30 u kolicini od 400kg/ha i imao je preko 10t/ha kukuruza na zemljistu koje ima P i K ispod 10mg/100g.

lucky je napisao(la):
I kod mene jedan trgovac valja Yara i Kemira djubriva na istu foru. Kaze ljudima kako se ta djubriva koriste u kolicini od 200kg/ha i da ce tako jeftinije proci. Medjutim na vrecama pise da se koriste u kolicini 200-800kg/ha. Ne sumnjam da su Yara(Kemira) djubriva kvalitetnija i da se brze rastvaraju od standardnih, ali ako svake godine upotrebljavamo dovoljnu kolicinu standardnih djubriva zasto bi bilo bitno koliko se brzo rastvaraju?
Moj brat je jedne godine koristio Kemira Power 8-20-30 u kolicini od 400kg/ha i imao je preko 10t/ha kukuruza na zemljistu koje ima P i K ispod 10mg/100g.
Vidis , fora je u tome da tih 10 mg dovedes na 20 mg, zato je unosio toliko djubriva . Uneo je ono sto ce se izneti i ono sto ce ostati da popravi plodnost. Treba teziti tome da se dodje do optimalne obezbedjenosti 20 mg 100 g a onda unositi samo kolicine koje se iznesu.

Jesenas sam uneo 150 kg Npk 3x16 ruski i nameravam da unesem jos 100 kg An-a po kj. pred setveno s tim da pred kultura je bila soja i psenica.
Kukuruz iz fao grupe 600 sejem na 24.5 cm a iz grupe 500 na 22.5 cm. uz pravovremene kise sta je za ocekivati?
Koliko je to % N P K po kj?

uneo si 39 kg N ,39 kg P, 39 kg K , po hektaru , sa dodatnih 57 kg azota iz AN-a fali ti jos nekih 30 kg po hektaru azota i 30 kg kalijuma , al ako si zaoravao pre biljne ostatke bice dovoljno kalijuma.
Post je spojen: [time]1299799286[/time]

Nazad
Vrh