Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Zemlja izuzetno dobro filtrira , tako da podzemne vode nevjerujem da nešto nose dok je za površinske druga priča , one odnesoše sve živo. Neko ekološko uduženje je radilo ispitivanje kvaliteta vode iz ispusta drenaže iz parcele koja je intenzivno tretirana i djubrivom i ostalom hemijom i vjerovali ili ne voda je mogla čak i za piće, dok je kod vode koja je površinski oticala katastrofa.

zašto izmišljamo toplu vodu kada se zna da se fosfor I kalijum ne pomeraju odnosno ostaju na dubini na kojoj su zaorani + - ( 2-3 )cm a azot je taj koi se vezuje za vodu i ide u dublje slojeve ali isto tako neophodno je baciti ili 3x15 ili uree i zaorati je radi razgradnje žetvenih ostataka da nedođe do azotne depresije i svi stručnjaci savetuju da se u jesen baci i zaore 1/3 azota od predviđene količine a ostatak presetveno i tu nema rasprave to je poznata stvar :cao:

Svake godine u jesen zaorem 150-200kg/kj NPK,a u prolece pre setvospremaca 100-150kg/kj urea-e.
I to mu je sve do branja.

u jesen zaorem 200-250kg po lancu (333-416kg/h) 3x15 ili 3x16 i predsetveno 200kg po lancu (333kg/h ) uree ali ću sigurno probati i ovo zaorati 100kg3x16+ 100kg MAP po lancu (166+166 kg/h ) i predsetveno 200kg uree po lancu ( 333kg/h)

Ja sam danas bacio 250 kg 3x15 po hektaru na sneg.To misavetovali strucnjaci posto na nekih 4,5h nisam zaorao jesenas a pred setveno nema svrhe jer je kasno da se razlozi.Posle snega duboko setvospremiranje pa 200kg ureje i plitko setvospremiranje.Nikad ovo nisam probao tako da cu reci kako je ispalo na kraju.Imam dve njive blizu jedna drugoj i isti je sastav zemlje i na obe je bila soja.Jedna od 3,3h je zaorana 3x15 a jedna sad baceno na 1h.Pa cemo videti razliku u prinosu.

Mislim da nije pametno bacati djubrivo po snijegu , ni po zaledjenom zemljištu koje je cijeli dan zaledjeno zbog velikih gubitaka djubriva prilikom spirajna kada se snijeg otopi. Iako je njiva ravna ipak voda puno odnese ili bar skuplja na pojedina mjesta. Mogu naši stručnjaci da kažu šta oće ali neki drugi kažu :nono:.

A kako ti neki drugi savetuju da se "baci " 3x15 kad ceo mesec februar je sa snegom a mesec mart javljaju kisovit.Ynam da je najbolje zaorati ali kad nisam uspeo na svim povrsinama sta cu.Mozda nece biti suvo da se radi duboka priprema i onda plitko ali je barem djubrivo rastopljeno.Ja sam ove godine probao pa cemo videti.Pogledajte madjare isto rasturaju po snegu a oni su veci proizvodjaci od nas.Neka neko od clanova foruma koji idu u visoke skole kaze neki savet oko rasturanja ureje ili mesanog na sneg. :ppozdrav:

Ja danas kupio 3x16 ruski nije prepakovan ,posto sam nedavno uzorao razmisljam i ja kao clan srdjuanzorz da ga rasturim posnegu .Tako jos nisam radio plasim se da ako nestane snega aneotopi se potpunpo nemoze se ni spremiti bacili smo pare? :sta:Sta mislite skolarci? :ppozdrav:

Ја мислим да су паре свакако бачене, ако се не уради анализа земљишта. ::samo bes::

Sutra slikam gde je bilo djubrivo baceno juce danas popodne ga nema.Tako sto se tice toga da nece da se otopi otopilo ser za dva dana.Bazao sam lincer sa sumporom. :ppozdrav:

Ostao mi 1ha neuzoran(voda),sta mislite da pre oranja bacim 15-ku ili
pred spremanje?

Nazad
Vrh