Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
E,sada ste končno rekli prave stvari i hvala vam za to.Još kada bi se to i primilo kod većune paora bilo bi jako lepo.
Svako poljoprivredno ,i svako drugo, domaćinstvo bi moglo da samo proizvodi kvalitetno organsko đubrivo koje uz
dobru tehniku unošenja u tlo sigurno vodi ne samo ka kvalitetu nego i kvantitetu proizvoda.
Da se razumemo ,pobornik sam uzajamnog korišćenja kako organskih tako i neorganskih komponenti,a isto tako se zalažem i za pravilnu analizu tla da bi se saznalo koliko je makro i mikro elemenata dostupno biljkama u svakom i
datom trenutku(što je veoma važno kada se radi o proizvodnji u zaštićenom prostoru).
Važna je i analiza makro i mikro elemenata u samim biljkama da bi se znalo da li i kako intervenisati ako se ustanovi
manjak ili višak nekih od elemenata važnih za rast i plodonošenje biljaka.
Postavio bih svima vama koji ovo čitate pitanje:koliko vas zna i može samostalno da vrši analizu tla i analizu sastojaka makro i mikro elemenata u tlu i u biljkama,i čime se to radi? Pored mašina koje imate ovo je važna disciplina
u poljoprivredi.Koliko vas ima neki instrument za kolorimetriju i fotometriju i kako ga koristite?
@futurefarming u principu svaki organski proizvodjac bi trebao da ima vlastito djubrivo , da bi bio " siguran" sto posto. Dobro si primetio da i "ulazna sirovina" mora biti organska ukoliko je u pitanju recimo i sam glistenjak.
Tako da licno mislim da je najbolje biti sam svoj majstor kako me iskustvo uci.
Da tačno, Namesto 5 tona stajnjaka 1 tona komposta, ali ne bilo kakvog stajnjaka, dobro zagorelog stajnjaka, sa svežim stajnjakom napravite više štete nego koristi.
Nema spora da je konjski stajnjak izuzetan nego sam naišao na par mesta da nije pogodan za sve kulture. Zeolit je jako dobra stvar.
Nego, nikako ovo da nađem:
donekle je dat odgovor u naznacenom citatu. Licno smatram da je glistenjak univerzalan i uz dodatak zeolita moze se primeniti na bilo koju kulturu .
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aEpqUCa2rd4[/youtube]
Dobar klip, malo slabiji zvuk. Kaže čovek da je glistenjak najbolje organsko đubrivo (pored đubriva od slonova![]()
) a pH je oko 5-5.5 što je meni posebno bitno. Inače, na tom kanalu ima dosta praktičnih saveta, vredi pogledati.
Slučajno sam nabasao na netu, i kod nas u ponudi ima organskih đubriva sa ekstraktima algi.![]()
siki7, zakasnela reakcija s moje strane ali bolje ikad nego nikad, glistenjak je pH neutralan tako da ta‚da je "stručnjak" sa snimka očigledno zakazao. Na kiselost/baznost treba obratiti pažnju i kod komposta jer utiče na brzinu konverzije organske materije.
Garetov recept je dobar ali kod nas ne možeš da nadješ morske alge i melasu, bar ne po nekoj normalnoj ceni tako da ostaje varijanta samo sa kompostom. Ne treba uzimati onaj komercijalni u džakovima jer je u većini slučajeva sterilisan tako da od njega nema vajde. Najbolji je sopstveni kompost, prosejan pa ostavljen još mesec dana da odleži. Može aerisanje akvarijumskom pumpom a može i da se samo potopi na jedan dan uz povremeno mešanje.
Upotrebom komposta smanjuje se mogućnost obolenja kod biljaka 60-70%Sta raditi protiv plamenjace?? a da se izbegne hemija??
ako je neko vec ovo postavljao...sorry![]()
Ja predprosle godine popodim (sto bi rekli mi sumadinci) bastu zgorelim ovcijim stajnjakom sa 15 do 20 cm i izfreziram. Od 30 struka paprika ispala tura ajvaraTotalno ludilo! Paradajz rasturio, nista plamenjaca nista stetocin. Eto sta znaci kad je biljka u dobroj kondiciji. A komsija mi se smejao, veli sve ce da pogori i da cu morati da zalivam svaki dan.
@dzionik, evo i od mene za svakog po nesto http://www.4shared.com/dir/15031163/2f69be16/sharing.html i od Marije Tun
Post je spojen: [time]1288080188[/time]_________________________________________________
folder PERMAKULTURA