Koja đubriva koristiti u organskoj proizvodnji

Dobre navike ne treba menjati :)
 
postovanje kolege,
zanima me Vase misljenje o pripremi zemljista za sadnju tresnje. (3 hektara)
konkretno sta mislite o djubrenju zemlje djubrivom od pecuraka, umesto klasicnog stajnjaka ? (analiza zemljista kaze da je potrebno 5 tona po hektaru)
unapred zahnvalan
 
"CAK I U VEZI GLISTENJAKA - ONO STO STAJNJAK DAJE ZA 5 GODINA TO HUMUS DAJE ZA JEDNU , ZNACI , JACI JE ZA OKO 4 PUTA "
po mom saznanju glasi ovako, 1 tona glistenjaka vredi kao 5 tona stajnjaka. I nije "jaci" nego kvalitetniji, to je drugar kao sto i sam znas ORGANSKO,......
itd itd
 
Poslednja izmena:
Da tačno, Namesto 5 tona stajnjaka 1 tona komposta, ali ne bilo kakvog stajnjaka, dobro zagorelog stajnjaka, sa svežim stajnjakom napravite više štete nego koristi.
 
E,sada ste končno rekli prave stvari i hvala vam za to.Još kada bi se to i primilo kod većune paora bilo bi jako lepo.
Svako poljoprivredno ,i svako drugo, domaćinstvo bi moglo da samo proizvodi kvalitetno organsko đubrivo koje uz
dobru tehniku unošenja u tlo sigurno vodi ne samo ka kvalitetu nego i kvantitetu proizvoda.
Da se razumemo ,pobornik sam uzajamnog korišćenja kako organskih tako i neorganskih komponenti,a isto tako se zalažem i za pravilnu analizu tla da bi se saznalo koliko je makro i mikro elemenata dostupno biljkama u svakom i
datom trenutku(što je veoma važno kada se radi o proizvodnji u zaštićenom prostoru).
Važna je i analiza makro i mikro elemenata u samim biljkama da bi se znalo da li i kako intervenisati ako se ustanovi
manjak ili višak nekih od elemenata važnih za rast i plodonošenje biljaka.
Postavio bih svima vama koji ovo čitate pitanje:koliko vas zna i može samostalno da vrši analizu tla i analizu sastojaka makro i mikro elemenata u tlu i u biljkama,i čime se to radi? Pored mašina koje imate ovo je važna disciplina
u poljoprivredi.Koliko vas ima neki instrument za kolorimetriju i fotometriju i kako ga koristite?

.....mene licno naravno zanima ta analiza zemljista, pa i adekvatni instrumenti za tu svrhu, znam i adrese firmi u Srbiji koji prodaju te instrumente za kolorimetriju i fotometriju, imam i volje da ih kupim ali nemam dovoljno novaca da ih kupim, ph metar naravno imam i to ne bilo kakav, ali ovi ostali sto ste Vi nabrojali za mene su nepristupacni zbog cene.
Kolorimetar 710 eu (bez pdv), fotometri (za monoparametre) od 210 do 240 eu (bez pdv) za multiparametre 430 do 990 eu (bez pdv) !!!!
to je problem nista vise....barem kod mene..

---------- Poruka napisana u 21:08 ---------- Prethodna poruka je at 20:55 ----------

@futurefarming u principu svaki organski proizvodjac bi trebao da ima vlastito djubrivo , da bi bio " siguran" sto posto. Dobro si primetio da i "ulazna sirovina" mora biti organska ukoliko je u pitanju recimo i sam glistenjak.
Tako da licno mislim da je najbolje biti sam svoj majstor kako me iskustvo uci.

....u vezi ovog dobro postavljenog pitanja "ulazna sirovina" za organsku ...bla bla, delimicno se slazem (moje licno misljenje), zasto?...zato sto je to diskutabilno i mogli bi razglabati??..... ako procitas ovaj moj kao neki odgovor, molim Te odgovori mi na sledece pitanje ili barem razmisli: Koja je to materija, kako se zove taj materijal-podloga-hrana nazovi ga kako hoces sto dajes glistama a da NIJE organskog porekla?
Mozda ja neznam, pa Te zato dobronamerno pitam.
pozdravljam Te drugar

---------- Poruka napisana u 21:11 ---------- Prethodna poruka je at 21:08 ----------

Da tačno, Namesto 5 tona stajnjaka 1 tona komposta, ali ne bilo kakvog stajnjaka, dobro zagorelog stajnjaka, sa svežim stajnjakom napravite više štete nego koristi.

....ufff, HVALA Hanza na ispravci, zaboravio tu cinjenicu da napisem u vezi svezeg stajnjaka.....:osmeh:

---------- Poruka napisana u 21:19 ---------- Prethodna poruka je at 21:11 ----------

Nema spora da je konjski stajnjak izuzetan nego sam naišao na par mesta da nije pogodan za sve kulture. Zeolit je jako dobra stvar. :ppozdrav:

Nego, nikako ovo da nađem:

....tesko drugar, nacekaces se ako cekas one tabele sto Ti ovaj covek ponudio.....iz vise razloga to zakljucujem...

---------- Poruka napisana u 21:23 ---------- Prethodna poruka je at 21:19 ----------

donekle je dat odgovor u naznacenom citatu. Licno smatram da je glistenjak univerzalan i uz dodatak zeolita moze se primeniti na bilo koju kulturu .

BRAVO !!!!! odlicna kombinacija (vidi se da drzis gliste !!,:haha::haha:)
pozdrav

---------- Poruka napisana u 21:38 ---------- Prethodna poruka je at 21:23 ----------

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aEpqUCa2rd4[/youtube]
Dobar klip, malo slabiji zvuk. Kaže čovek da je glistenjak najbolje organsko đubrivo (pored đubriva od slonova :D :haha:) a pH je oko 5-5.5 što je meni posebno bitno. Inače, na tom kanalu ima dosta praktičnih saveta, vredi pogledati.

Slučajno sam nabasao na netu, i kod nas u ponudi ima organskih đubriva sa ekstraktima algi. :ppozdrav:

@futurefarming, malko cu se nasaliti sa Tobom ako dozvolis... u vezi onoga sto si rekao (tj. rekao "onaj" covek na filmu, njegova izjava), boldovao sam.....
DOBRO JUTRO ! :osmeh::bravo:
 
siki7, zakasnela reakcija s moje strane ali bolje ikad nego nikad, glistenjak je pH neutralan tako da ta‚da je "stručnjak" sa snimka očigledno zakazao. Na kiselost/baznost treba obratiti pažnju i kod komposta jer utiče na brzinu konverzije organske materije.
 
siki7, zakasnela reakcija s moje strane ali bolje ikad nego nikad, glistenjak je pH neutralan tako da ta‚da je "stručnjak" sa snimka očigledno zakazao. Na kiselost/baznost treba obratiti pažnju i kod komposta jer utiče na brzinu konverzije organske materije.

dozvoli opet da te ispravim futurefarming,
TREBALO bi da bude humus-glistenjak oko neutralne pH, tada govorimo da je taj humus-glistenjak "kandidat" za I. kategoriju ali nije svaki, .....veruj mi, nezaboravi tu cinjenicu, ph metar u ruke i.....
....odmah da Te pitam, neznam dali imas iskustva sa tim, kako bi Ti "smanjio" pH humusu-glistenjaku ako si ustanovio-izmerio recimo 6.5pH?.. zaso?...pa zato sto toj biljci taj pH odgovara
....i jos nesto, pH je UVEK vazan ne samo kod komposta, ma UVEK

---------- Poruka napisana u 16:36 ---------- Prethodna poruka je at 16:20 ----------

Garetov recept je dobar ali kod nas ne možeš da nadješ morske alge i melasu, bar ne po nekoj normalnoj ceni tako da ostaje varijanta samo sa kompostom. Ne treba uzimati onaj komercijalni u džakovima jer je u većini slučajeva sterilisan tako da od njega nema vajde. Najbolji je sopstveni kompost, prosejan pa ostavljen još mesec dana da odleži. Može aerisanje akvarijumskom pumpom a može i da se samo potopi na jedan dan uz povremeno mešanje.

...tako je, a ima jos par carobnih reci -worm tea, worm compost, itd itd... (neki ljudi nemaju akv. pumpu, ma samo potopite humus u vodu, neka stoji do 1 dan procedite ako pustate u sistem kpk, ili zbog dizni procedi jos jedanput i udri po biljci,:bravo:, ako ide folijarno, naravno paziti na temperaturu vode ........)
 
Vi kolega imate više iskustva ali evo kako su mene učili :osmeh: pH 6.5-7.5 su granične vrednosti za normalan život i rad glista a sve van toga je problem. Što se tiče "štelovanja" pH gotovog proizvoda elementarni sumpor u prahu ili granulama za povećanje kiselosti a saturacioni mulj za povećanje baznosti. Postoje i druga rešenja ali ureu, amonijum sulfate i sl. hemiju ne koristim ( urin može ali treba imati količinu :osmeh: ) kao ni kreč. Kiseli treset, crnogorična piljevina i soc od kafe takođe dolaze u obzir.
 
Evo kako ja đubrim svoju baštu. U jesen kad bašta prođe na toj parceli od par ari noću zatvaram ovce 70komada. Tako do zime. Nema te hemije ni veštaka koji može nađubriti kao ovca. Povrće prosto poludi naročito paprika.
 
Ugaze ali nije strašno. Ali bašta je kao na filmu. Čisto da ne veruješ očima. Paprika rodi kao čičak.
 
Ja predprosle godine popodim (sto bi rekli mi sumadinci) bastu zgorelim ovcijim stajnjakom sa 15 do 20 cm i izfreziram. Od 30 struka paprika ispala tura ajvara :) Totalno ludilo! Paradajz rasturio, nista plamenjaca nista stetocin. Eto sta znaci kad je biljka u dobroj kondiciji. A komsija mi se smejao, veli sve ce da pogori i da cu morati da zalivam svaki dan.
 
Ja predprosle godine popodim (sto bi rekli mi sumadinci) bastu zgorelim ovcijim stajnjakom sa 15 do 20 cm i izfreziram. Od 30 struka paprika ispala tura ajvara :) Totalno ludilo! Paradajz rasturio, nista plamenjaca nista stetocin. Eto sta znaci kad je biljka u dobroj kondiciji. A komsija mi se smejao, veli sve ce da pogori i da cu morati da zalivam svaki dan.

Svaka cast , i ja sam tako nekako odradio proslu godinu , a za ovu videcemo , kako Bog da... :) Sve najbolje u novoj godini svima , i naravno bez hemije :D
 
U organskoj proizvodnji dozvoljeni su preparati na bazi cistih elemenata iz prirode kao sto su bakar i sumpor kao i bakar okis hlorid,ulja za zimsku zastitu itd.
Na sajtu ministarstva postoje dozvoljena sredstva za zastitu u organskoj proizvodnji.
Najbolje je ako se ne mora i naravno ako je biljka u dobroj kondiciji biti ce otpornija.
Imam neke slike organske psenice sa moga imanja ove godine i imanja moga komsije gde je prisutna i stara sorta banatka posejano 30 kg po kj pa ce
mo da je pratimo.
Inace organska psenica nije prerasla i kao da prati prirodu??
 
Nazad
Vrh