Kamionske prikolice u službi poljoprivrede.

Posto cuo sam da je neki lik kod koga je sve moglo nije se ni prepravljati moralo skoro nista izgubio ovlascenje zbog nemarnosti kako je to radio e sad kolko je to istina ili samo prica ne znam.

Ako moderatori dozvole mogu staviti broj od čoveka iz AMSS,pa možete sa njim sve lepo čuti iz prve ruke,da nestavljam pa da posle bude da reklamiram

Stavi nek ima i na prethodnoj strani su neki brojevi,pa nek je i reklama ako su dobri bice vise koristi nego stete :)

Zamalo da juce istrgujem jednu prikolicu sa vazdusnim jastucima. Ali kad sam cuo cenu umalo me nije strefio slog! Vlasnik posle udesa trazio vise para nego dok je prikolica bila citava....

Ja sam teo da kupim jednu sa jastucima od naseg clana Gorana ali posto treba da imas dva para izvoda za vazduh odustali smo jer ako ukljucis jedno onda nemas kocnice i obratno,ali ajde jos to bi se mozda dalo resiti ali nasi stari su navikli na gibanj i to im je zakon i onda dzaba nama mladjima zelja,iako kazu da te sa jastucima plivaje kad se vuku po betonu.

Te prikolice ne mogu da se pomeraju dok se ne naduvaju jastuci, cak ni po dvoristu ? Da li je to tacno?

Gorane ja kad sam te pitao rekao si da mislis da je posebno ako se ne varam,ali dobro nije ni bitno sad...Jos bolje ako je samo jedan par onda ali izgleda ima dva tipa.

moze li neko da objasni kako funkcionišu ti jatuci? Kako se prikolica spušta diže, nisam upucen na takav sistem
komplikovano je ovako da kucam ali probacu
moze da se pomera i vozi bez vazduha ali postoji mogucnost od poskakivanja na neravnom putu da se jastuk ustine pa se probusi
crevo od stalnog vazduha kada se prikopca na vozilo automatski puni rezervoare sa vazduhom i podize jastuke na praznom vozilu su oko 1,5 bara a puni su oko5 bara(zavisno od kolicine tereta]
ako prekinete dovod stalnog vazduha prikolica se automatski blokira,e tu nastaje problem jer se blokira punom snagom pa je potrebna dvokruzna instalacija na traktoru da regulise slu kocenja
mozda sam ovo malo zbrzao ali otprilike tako radi:ppozdrav:
024.jpg

026.jpg

025.jpg

Mora to jos malo proci vremena da ljudi kupe traktore sa kruznim izvodom tj. bar dva takva traktora zbog iskoriscenja prikolice,i da pocnu da kupuju prikolice sa jastucima i kad se vidi jedan od drugog da je to dobro onda ce se i te prikolice prodavati za poljoprivredu cesce i lakse.Jer ujedno ce se vise ipricati o tome pa samim tim ce i vise informacija biti,dok sad retko ko zna nesto vise o tome,sem onih koji poseduju kamione.

Nije problem prepraviti dvokružni u jednokružni sistem kočenja, izbaci se tzv "evropa" aparat i drugo priključno crevo, udaci se aparat od neke zmajevke ili jednoosovinke prikolice sa regulatorom sile kočenja, na točkovima ostaju isto topovi za kočenje, jastuci uzimaju vazduh iz boce i normalno funkcionišu kao i kada je kamion vukao. Kada traktor duva vazduh u prikolicu, duvaju se i jastuci, kada se skine crevo sa traktora prikolica zablokira i stoji tako dok ima vazduha u sistemu, a jastuci isto drže dok ima vazduha, može i da se vozi sa spuštenim jastucima ali nije poželjno jer se tako lome, a u nekim jastucima ima i gumeni odbojnik koji ograničava koliko će jastuk da legne kada nema vazduha ili kada pukne.
Igore lakše je prepraviti prikolicu i jednokružni sistem nego dva-tri traktora prepravljati u dvokružni.

Sudeći po tehnologiji koja se primenjuje u poljoprivredi uskoro će i vazdušne kočnice biti istorija jer već poneki novi (evropski) trakrori imaju hidraulične izvode za kočenje:osmeh:

Nazad
Vrh