Kamionske prikolice u službi poljoprivrede.

Evo doterao danas prikolicu skinuo stranice i spremio se da sutra vozim slamu i malopre padne kiša::jako_besan::
290tqmu.jpg
[/IMG]
sq60z6.jpg
[/IMG]

Tražim da kupim kamionsku prikolicu za mog renoa od 135ks.Jedni mi kažu samo sa balonkama gumama ,a drugi sa duplim točkovima.Nikako da se i sam odlučim.
Pitanje za Vas koji ih imate je: prate li one trag točkova traktora tj. odgovara li njihova širina traga širini traga traktora ili je to od modela do modela?Ima li to veze jesu li balonke ili duplaci?

balonke se lakse vuku,a vise upadaju po blatu,ali jedan drug je takvu prevrnuo,a sa duplim ne verujem da je moguce...ni jedne ni druge ne prate trag traktora,pa ni Ursusa od 160 ks.kad ode jedna guma na duplima,nije strasno,dodjes sa jednom do kuce,a sa samicom si obrao bostan,dizes pola prikolice,obicno pune!a i cena samica su daleko vece nego obicne 20''(ove sam kupovao za 3000 RSD!)

Nisu samice nego simpl tockovi,takve se mnogo lakse "voze",ove sve sa duplim tockovima,kao sto je gornja slika su uglavnom teske kao blato,retko koja je ispod 5t tezine ona sama.
Moja nijedna kamionka nije teza od 3300kg.

E kako se zovu,to zavisi od kraja do kraja...a i kakva god da je ,laksa je od dve zmajevke,a nosi priblizno isto...i lakse vuce traktor jednu kamionsku(ako nije neka plac majke bozije),nego dve standardne.za sve su spas,sem kada nakisne,e tada samo je otkacis kuci.

samice bi trebale da budu tubeles a te gume toliko retko se kvare da neces imati problema sa njima
polovne su oko 5000 din

Nemam kamionsku prikolicu niti sam ih ikad i vukao (nemam ni sa čim). Ali sam slušao iskustva ljudi koji ih imaju pa ću to napisati, ako sam dobro zapamtio.

Uglavnom ljudi tvrde da su bolje prikolice sa pojedinačnim točkovima od ovih sa duplim. Kao razlog navode da kad je blato ove sa duplim točkovima guraju blato i ne okreću se i muka ih je izvući u takvoj situaciji.

Moj td 6206 bez problema ih vuce obe pune slame,deteline...kukuruza klipova i zita nismo probali.

@diklofen
Tvoj Reno ce vuci svakako jednu prikolicu od recimo 7m sa duplim ili samicama gumama tako da ti treba
prikolica jeftina a u sto boljem stanju.Moj drugar je sa Volvoom 814 od 140ks vukao dve kamionke iz njive(repa) sa duplim tockovima.
Inace lakse se vuku(povoznije) prikolice strane proizvodnje.mada je to manje bitno za jak traktor.

@diklofen
Tvoj Reno ce vuci svakako jednu prikolicu od recimo 7m sa duplim ili samicama gumama tako da ti treba
prikolica jeftina a u sto boljem stanju.Moj drugar je sa Volvoom 814 od 140ks vukao dve kamionke iz njive(repa) sa duplim tockovima.
Inace lakse se vuku(povoznije) prikolice strane proizvodnje.mada je to manje bitno za jak traktor.
vukao ih je samo po lepom vremenu,neverujem da je radio po blatu cak ni sa praznim prikolicama
kada sam moju kamionsku prikolicu menjao za vecu staru sam prodao i ako imam traktor od 120 konja
i ovu kada budem prodavao ubedjivacu vas da je to super za traktor ali tako nemislim
ako imate duple tockove problem je sto se lepi blato izmedju njih a ako su tockovi po jedan onda se u blatu prevrcu kao od sale
no ipak kome bi smo te starudije za staro gvozdje prodali da nije paora:osmeh:

Po blatu se i ne ide u njivu.Imam kamionku 14t Utva vuče je 577 bez problema ne bitno šta vozim u njoj ide lako_Ove godine je komšija vukao svoje žito sa 560,ne treba neka mrcina od traktora a sama je teška 5.5t.

netreba mrcina da je vuce po suvom ali treba to i zaustaviti a da niko ne nastrada
bas sam takvu utvu imao

Ima ispravne kočnice,zaustavlja se veoma brzo ako se desi da previše stisnem papuču hoću kroz šoferku da ispadnem.

uspeo sam vise puta
problem starih prikolica je sto su predvidjene za duple gume koje su skupe,imaju unutrasnju gumu i pojas i velik broj tockova
e sad tu nastupamo mi pametni i to skinemo i stavimo po jednu tubeles gumu koja se manje greje na putu jer nema unutrasnju i pojas i samim tim ima manje gumi defekata
srce tubeles felne je uvuceno na pola gume pa je zato i ceo tocak uvucen u odnosu na stranice i gubi se na stabilnosti a kad sve to zaglavis u blato i cimnes par puta uvek jedna strana potone vise od druge i eto kukuruza na sve strane

Ja sam imao gosinu sa duplim gumama i mogu reci da nisam imao problema da je vucem sa 577 ali po blatu nisam ni probao.A sto se tice tezine da je teska teska je i sedmica samo seca na rupe kad je prazna prikolica teza je od sedmice za tonu.Sto se tice kocenja nema problema jer koce izuzetno dobro.

kod nas su poljski putevi odlični,tako da problema nikad nisam imao
mogao sam moju kamionku pre nekoliko dana dobro prodati ali nisam hteo jer nemam vremena da tražim drugu

Kamionska guma na prikolici koju vuce traktor moze da se zagreje samo ako je nedovoljno naduvana.
Ne kazem da tubeles gume nisu bolje ,ali kamionske prikolice u poljoprivredi koristimo zato sto su dobro a jeftino resenje.
Pa zato mislim da je bitnije kakve stranice i pod ima nego gume.

Našao sam da kupim kamionku kiper sa tri osovine.Teška je oko 6 tona i ima balonke gume.Interesu je me kako se vuku te tro osovinke u odnosu na dvo osovinke sa balonkama?Ona nema papire tj. trebali bi da se plate na carini oko 900 evra.Ima li načina da se registruje bez tih papira po sistemu kao da je pravljena pa da ide na atest?Kakve varijante oko registracija postoje?

Nazad
Vrh