Nisam neko vrijeme bio prisutan, a vidim tema je stvrtno postla živa. Nedoumice oko
geber znanja i iskustva stvarno ne treba dovoditi u pitanje. Što bi rekli on je tata-mata u ovom i može se dosta stvari naučiti baš od njega. Nego da se vratimo temi kako bi napravili što bolju voćnu rakiju.
@ Sljivar jel bi nešto od onog kalvadosa?
Ne bi ništa, jer mi se desilo sledeće: kupio sam jabuku II klasa sva fina ponegdje koja malo oštećena i trula ali zanemarlivo. Na oko izgledala ekstra i ukus takođe kad se proba. Izgledala je baš zrela. Sorte Gala 30%, Ajdared 30%, Zlatni 20%, Greni 10% i ostalih 10% otprilike raznih domaćih sorti. Jabuke prvo oprao, odstrani trule i samljeo. Problem nastao sa presanjem odnosno cijeđenjem. Jabuka su bile previše zrele tj prezrela i pretvorila su skoro u kašu. Kad samo je stavli u presu, pršti na sve strane tako da sam odustao od presanja i pravljanja kalvadosa. Sve sam samljeo dodao enzim i sel. kvsac i nastavio sa pravljenjem jabukovače.
Kacu nisam ovog puta zatvaro preko vrenjače ili flaše sa vodom već sam poslije punjenja kace samo stavio najlon (pvc folija) i nasuo oko 20 cm vode. Time mi je kom bio čitavo vrijeme potopljen, a višak CO2 mi je odlazi sa strane. Ovo mi se čino boljom metodom jer u gornjem sloju se nije formirao klasična kolač, a i nije bilo onog (što promjeni boju u odnosu na ostatak koma) 1-2cm što sam uvjek skidao i bacao. Čim je završilo vrenje odamh sam pristupo pečenje.
Kad sam otvorio prvu kacu i promješao iznenadio sam se, kom je baš bio tečan za nepovjerovati. Enzim Distizym
FM-
TOP je baš uradio posao razložio je kom jabuke samo tako.
Rađena dvostruka destilacije, rakiju ostavio na oko 65 stepeni.
Kad se sve preračuna od 100 kg jabuka dobio sam oko 11,5 litara rakije 45 stepeni.
Rakiju satvio u hrastovo bure.
Aroma i miris su ispali fantastični, još dok odleži jedno 6 mj ima da bude ekstra.
------------------
A što se tiče pečenja rakije i randmana od pojedinih sorti mogu raći sledeće:
Od čistog Ajdareda sam obično dobivao preko 10 litra rakije 45 stepni.
Od Zlatnog nisam nikad pekao čisto, al kad kod sam ga ubacio popravio je radman ajdareda takođe i aromu.
Jabuka koja me je najviše iznenadila po randmad je ljetna sorta Gala koja je redovno daje preko 12 litrara rakije od 45 stepeni. Ukusom mj je lično bolja od Ajdareda.
--------------
Ja od ajdareda dobijem oko 10l rakije jačine 19 gradi (47,5%) od 100 kg voća bez dodavanja šećera i vode a od delišesa oko 9l. Mlevenje, čuvanje koma i pečenje vršim na isti način u oba slučaja. Po oceni većine ljudi koji su pili moju rakiju, bolja je ona od ajdareda a još i više dobijem od nje. Ja u principu i ne pravim rakiju samo od jedne sorte već to nakraju sve izmešam ili izmešam kad je meljem i ukomljavam, ali sam se više puta uverio da ajdared daje više i bolje. Pošto zadnje dve godine kupujem jabuku za rakiju, uvek ako imam u ponudi ajdared, nju uzimam pre svih ostalih sorti. Ajdared je krupnija sorta od delišesa i bolje se čuva pa i to mogu donekle biti razlozi za njenu veću izdašnost u proizvodnji rakije.
Prvo da li koristiš ikakav enzim za razlaganje. Jer Zlatni sam po sebi je malo suvlji od Ajdareda i ako se ne uradi s njim kako treba daće sigurno manje rakije, iako ima više šećera od ajdareda. Mislim da praviš grešku u pripremi koma i zato dobijaš manji randmad.