Istorijsko kalemljenje.
OKTOPOD@
Hvala ti na savetima. To u vezi prskanja si apsolutno u pravu i moram koliko sutra (jer je ovde pre pola sata pocela opet kisa), da oprskam . Valjda se da zakljuciti iz mojih pisanija, da sam zakleti neorijatelj prskanja, ali sto se mora , MORA i gotovo. Ma krivo mi je covece . Pisao sam vec danas, primilo se 5 kalema jabuke. Ostala dva, ovi drugi pojedeni. Na onim malim, neznim listicima zatekao sam male gusenice velicine 5 do 6 mm, a tanke kao srce grafitne olovke.Ma, pojeli su im srce, mamuimmaminu.
Ali , rekao sam vec da sam primetio da na jos nekim kalemovima jos uvek je "klackalica" hoce ili nece, jer na samom vrhu pupoljka plemke kao da vidim upravo ,vec opisivanu , zelenu tacku, jer uporedjujuci sa drugim kalemima gde se ocigledno vidi da se nece primiti ,jer je pupoljak plemke suv.
Pisao sam vec da sam po okolnim sumarcima i livadama oko moje parcele, vezbao kalemljenje, pa sam i to obisao danas. I tamo imam jos veci primitak od poslednjeg gledanja i isto tako ima izgleda za jos neki primitak( ako se secate to je sve radjeno sa sveze skidanim plemkama i sa izolir trakom,za elektricarske radove ,bez ikakvog mazanja bilo cim). Interesovalo me je kako to izgleda iznutra, pa sam sa par komada skinuo izolirku. Sta sam video , na prvoj (sljiva na sljivu)kambijum podloge je krenuo sa strane ,po bokovima reza, tacno se vidi zadebljanje i fina belicasta kao penasta materija. Na plemki isto tako samo u manjem obimu, valjda nie bilo dobro stegnuto i nije potrefljen ugao ,odnosno kosina jednog i drugog reza. Kod druge , krenuo pupoljak ispod izolirke ali od podloge , ja polako razmotam ,kad ono primilo se ,odnosno sraslo mesto, ne vide se razovi samo lepo fino zadebljanje, ali na plemki nisu krenuli pupoljci , da li ce kasnije krenuti ne znam . Uglavnom ja sam pazljivo ponovo zamotao sastav, pa kako mu Bog da.
Takodje sam razmotao jos dva engleska spoja ( kao i prethodna dva) , ali sa debljim podlogama i plemkama, debljine kao prosecan kaziprst. Obe se nisu primile, bile su suve na preseku i ocigledno nisu bile dobro spojene sto zbog loseg naleganja sto zbog labavosti. U ovakvim slucajevima ipak je potebno zamazati necim,i vezati dodatno preko izolirke.
Rasturio sam takodje i jedan kalem na procep, zato sto sam primetio smolu dole na podlozi ispod mesta kalemljenja. Sam procep je bio pun smole( sad ja neznam jel to tako treba i sa cime se popunjava taj procep, da li je to proces kojim se to popunjava u samom srastanju podloge sa plemkama??? Neznam), ALi su plemke bile cvrsto stegnute samim procepom, ali se ipak nisu primile . Sva je prilika da je trebalo namazati necim. Jos sam prometio da kad oblikujete plemku da je ubacite u procep , nikako ne mozete ubaciti celu u procep ,ipak malo obradjenog dela plemke , bez kore viri iznad procepa, i negde to uhvatila izolirka a negde nije.
Ja se izvinjavam na opsirnosti, valjda ne umem drugacije. Ipak se nadam da ovi sitni detalji mogu nekome pomoci ( meni svakako hoce), u nekoj narednoj avanturi zvanoj : "nemas pojma da kalemis a ku...cis se tu nesto"!!!