Ja imam druga koji je završio za automehaničara, letos je uparkiravajući se u rikverc udario auspuh u trotoar, auto se čuje ko traktor, on me ubeđuje da mu je crkao amortizer, toliko o školi...ja kao neko ko petlja oko automobila znam šta je auspuh a šta amortizer i koliko priča nema veze sa životom.
Ovde imamo čoveka koji ima diplomu i petlja tj radi sa voćem što je odlično. Više puta sam već rekao skidam kapu svakom znanju koje jeste veće od mog, ali ja nemam kao fruitboy želju za skretanjem pažnje na sebe. On je više puta iznosio revolucionarne ideje koje su odavno isprobane i napuštene u voćarstvu. Našao sam za potrebno da samo skrenem pažnju svima kad postoji neka nelogičnost.
Tako ne može neko ko ima diplomu da kaže tebi koji se ne razumeš i prvi put kalemiš da nakalemiš trešnju na oblačinsku, da ti onda dođeš ovde i hvališ se time bez da neko samo skrene pažnju da to nije baš najispravnije, već je naširoko pričano o tome od ljudi koji imaju zasade od stotine stabala stare preko 20, 30 godina, koji su generacijama u tom poslu, od strane kalemara koji su generacijama u tom poslu...i da se kaže da je on došao do revolucionarne ideje jer paz molim te ima diplomu.
Moji postovi ne samo sa početka teme, nego i sa početka mog bivstvovanja na forumu su i meni samom trenutno presmešni a bavim se voćarstvom tek dve godine, tada nisam znao ni da razlikujem trešnju od dunje po listu, a evo mogu da kažem da sam dosta napredovao, podigoh ceo zasad trešnje svojim nožem i sa svojih 10 prstiju, orezujem i štitim uspešno nekih 200 stabala raznih vrsta voća, dobijam pohvale i ponude da orezujem i njima od starih voćara u selu.
Fruitboy postovi po forumu su takođe presmešni, ni on čovek nije rođen naučen, ali za razliku od mene on nije mario da daje savete sa sigurnošću i jakim stavom a u stvari pojma imao nije već samo načuo negde nešto pa preneo...ako pratiš forum odavno, toga si i sam svestan...pre samo dve tri strane na ovoj temi je bila prepiska sa njime oko nekih sadnica "nadžuganih" azotom koje će on da školuje i neke smešne priče.
Time bih završio raspravu na ovu temu. Zamolio bih sve koji u nešto nisu sigurni da ne govore to sa sigurnošću, ne samo na ovoj nego na bilo kojoj temi. Ako ja ili neko primeti da se to radi, neka skrene pažnju. Korisno je reći "druže, nisi u pravu, ne znaš za to i to", u ovom slučaju trešnja na oblačinskoj to bi bila loša kompatibilnost, kratak vek sadnica, mogućnost lomljenja krošnje od debla posle samo par godina.