Paz vako
logički gledano, bez znam ne znam...
Budan pupoljak je onaj koji je nastao prošle sezone i u proleće je spreman da se otvori, da da list, granu ili cvet.
Spavajući je onaj koji je nastao ovu sezonu, na ovogodišnjoj grani i nalazi se iza drškice lista. Njemu je potrebno neko vreme da se diferencira, tj da se dovoljno nahrani da može sledeću sezonu da krene. To je prvi razlog zašto se radi tek u avgustu, a drugi je da ne krene već samo da se "zalepi", ako krene može na zimu da se smrzne grančica.
Znači svi pupoljci koji su bili budni pupoljci ovo proleće su trenutno grana, list ili cvet (tj sad već verovatno plod). Sada postoje samo spavajući pupoljci na ovogodišnjim granama.
Tako da se ovu sezonu može kalemiti samo spavajućim pupoljkom jer budni NE POSTOJE. Ako se kalemi ranije, SPAVAJUĆIM pupoljkom, moguće je da on ovu sezonu krene, ali to nosi rizik sa sobom da li će preživeti zimu ta grančica.
Kod mene trešnje koje sam kalemio spavajućim pupoljkom prošlo leto u avgustu već imaju porast od preko 10 cm grančica iz tog pupoljka, tako da ne vidim potrebu da on krene ovu sezonu, pitanje je potrefiti i momenat kad se dovoljno diferencirao da se može upotrebiti (da li je to maj mesec, kada u maju, koja voćna vrsta, koja sorta, kad joj je krenula vegetacija, u kom je sada stadijumu)....previše procena, rizika a iskreno ne vidim svrhu.
Eto to je moje mišljenje čisto na osnovu nekog poznavanja materije, iskustva i najbitnije zdravog razuma. Ovo sam napisao čisto eto da i drugi krenu da razmišljaju, zato ne smatram moj odgovor čistim pisanijem (spam), tako se najbolje uči i pamti a ako sam nešto pogrešno rekao neka me neko ispravi.