Nisam znao da moze ovako debelo drvo da se kalemi.Znanja nikad dosta.
Nisam ni ja znao, i još uvek neznam...znaću, tek kad budem video rezultat svega ovoga.
Baš i ja čekam da vidim šta će biti od svega ovoga, što sam danas radio, i jedva čekam taj osećaj...zvani filigOdlično je joe, samo premaži kao što kažu te vrhove grančica...jedva čekam da ti krene d se obraduješ, videćeš kako e dobar osećaj kad si sam stvorio stablo
reci mi čime si odvajao koru, vidim da se odlično odvojila, a mene čeka taj posao kod komšije na jednom stablu, obećah mu?
Kora se jako lako odvajala, i ja sam se iznenadio, samo sam zarezao(stisnuo) nož u koru, i laganim okretom na željenu stranu, kora se lepo odvojila.
Prvo sam nekih 10-15minuta vežbao na grane koje sam odsekao, kako i šta ide, ipak mi je ovo prvi put, pa sam posle krenuo na stabla.
Inače probao sam nekoliko varijanti: na rascep/pod koru/i na isečak.
Odsekao sam i nekoliko grančica sa istog stabla odakle sam skidao i kalem grančice početkom februara, i njih sam isto dodavao na svako stablo po 1-2kom, čisto radi experimenta.
Vidi se sa slika po boji grančice koja je sveže odsečena.
A što se tiče svega ovoga oko prekalemljavanja, ja sam pročitao celu ovu temu, i malo pregledao te klipove sa neta oko vezi toga, ove na stranim jezicima slabo(tj.nikako) ne razumem, al se izvuklo neki zaključak, i prema tome sam radilo.Moje iskustvo u kalemljenju je da izolir traka nije najbolje rješenje jer ona se rasteže a kad drvo tj vegetacija (sokovi) krene ako nije jako stegnuto onda se kora ili rascjep (zavisi koji tip kalemljenja je u pitanju) širi i odvaja i onda kalem teško primi a i ako primi onda nije stabilan i jak i može da pukne tj da se odvoji. Umjesto izolir trake koristim konopac i stegnem što jače mogu. Naravno konopac treba namotavati namotaj do namotaja da nema "promaje".
Ako se nema kalemarskog voska da se premaže može se koristit i pčelinji (samo ako one navale poješće ga ) a jedan stariji (nažalost sada pokojni) kalemar mi je rekao da je jako dobro koristiti i kravlju balegu.
Evo jedan izuzetan video o kalemljenju, bas detaljno odrađeno.
https://www.youtube.com/watch?v=qTtXmBVsolY
Zglavne trake nisam našao u poljoprivrednu apoteku, samo neke roze gumice, koje nisam ni zagledao a kupio, i ono sve iseckane na 20cm, kratke za moje potrebe...pa sam zato koristio izolir traku, al kad budem išao premazati vrhove, poneću i kanap da namotam naknadno, al neću na sve...samo svugde po malo, čisto zbog experimenta...želim na svojoj koži da se učim!
pozzz joe!