Zato što podlozi mora da krene vegetacija a kalem grančica da je u stanju mirovanja.
Ako sad prekalemiš, nema sokova u podlozi tj nije krenula vegetacija pa da se taj spoj zaleči i spoji, sve bi se osušilo.
Ako kasnije prekalemiš, iako je vegetacija krenula u podlozi, grančica u kojoj je isto vegetacija krenula će se preko noći osušiti jer podloga ne može tako brzo da je prilepi da bi je održala u životu, pošto u grančici ima sokova, krenula je, osuši se preko noći bukvalno.
U knjigama piše da se grančice pak uzimaju odmah po stajanju vegetacije na jesen i čuvaju u trapu u pesku, jer kažu tako uzeta grančica u sebi ima puno više fitohormona nego ova uzeta sada i veća je šansa prijema. Ja koliko vidim svi uzimaju sada kada su sokovi pomalo kreni stani, pa razmišljam da to verovatno malo napuni grančice fitohormonom pa mu dođe na isto, ne znam...
Imam i ja jedno pitanje, trešnje sam kalemio na magrivu pupoljkom tamo u avgustu, pošto je pitanje koliko će ih se primiti, ja bih sada spremio grančice da kalemim grančicom šta se ne primi, da uradim popravni takoreći.
Zanima me kako ja da znam šta se primilo, jel treba da čekam da krene magriva i da vidim dal pupoljci trešnje se otvaraju, pa tek u aprilu kad vidim šta se nije otvorilo da kalemim sačuvanim grančicama?