Juče sam završio sa kalemljenjem. Još par stvari da navedem.
U knjizi piše da treba da se kalemi rano ujutru ili predveče, nikako po suncu. Ja sam zbog nedostatka vremena kalemio kad sam stigao. Ne znam da li se potrefilo, ali čini mi se da se kora bolje odvajala posle 16h popodne nego oko 13h preko dana. Takođe, bolje se odvajala sa debljih nego sa tanjih magriva. Zasecao sam pupoljke kontra od onog što sam napisao, onako kako je ironman objasnio i bolje je, ima više smisla.
Dosta magriva mi je ostalo jako tanko ili su se posušile, jedan red koji mi je bio van rasada, u produžetku na proleće kalemljenih grančicom koji nisam zalivao i okopavao kao rasad nisu ništa napredovale, ostale su suviše tanke a dosta ih se posušilo.
Rezultati su sledeći, za dva dana, ukupno možda 10 sati rada, sa sve pauzama za kafu, jelo, odlazak do komšije po grančice itd sam nakalemio:
Herc: 21 komad
Burlat: 48 komada
Belica: 9 komada
Šarene: 8 komada
Samit: 8 komada
Ukupno: 94 komada
Ispada prosečno vreme sa pauzama 6 minuta po komadu, realno vremena mi je trebalo manje od 2 minuta po komadu, sa sve premeštanjem jastučeta i slično. Znači da sam ispoštovao granicu od jedan minut za celu operaciju.
Mnogo manje nego što sam očekivao, jer je dosta magriva kako rekoh neupotrebljivo. Njih ću jesenas rasaditi u novi red pa šta se primi sledeće leto kalemiti. Potrudiću se i da nađem još neke interesantne sorte, sunberst me zanima isto, u njivi ću jesenas ostaviti prazna mesta gde ću sledeće godine posaditi te druge sorte, a možda ipak budem i kupio nekoliko komada da bi napredovale jednako tj stigle na cvetanje i oprašivanje iste godine.
Imam i jedno pitanje, dan pre kao i posle samog kalemljenja sam ih dobro zalio. Da li treba još da zalivam, pupoljci ne treba da krenu ove godine jel, nego na proleće, ako sam dobro shvatio, pa se bojim da ne preteram sa zalivanjem?
Da li da prestanem sa zalivanjem ovih što sam kalemio na proleće grančicom, da bi stale sa rastom i spremile se za zimu, trenutno su u odličnoj kondiciji tj većina njih i dalje izbacuje nove listiće na vrhu odnosno raste?
Pazite kad zalivate posle kalemljenja, ne sme da se ovlaži mesto kalemljenja!!!