Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Znam da je daleko uspesnije kada krenu sokovi u podlozi. Video sam kako je kod preranog kalemljenja, plemka krene, izgleda da je uspelo, a podloga bez sokova i ne dodje do povezivanja.
Za frizider jeste problem sto temp varira, a mora da postoji resenje i za to, mozda one torbe za cuvanje decije hrane ili nesto sl.

Da , može se desiti da te torbe pomognu, da održe stalniju temperaturu...Što se tiče vremena kalemljenja, moraš voditi računa da neke voćke ranije kreću, kao trešnja , na primer, kreće mnogo pre jabuke...Ne znam sve detalje ali ću ja, a i tebi preporučujem, da se vratimo kroz temu malo unazad i podsetiti se , takvih detalja, a i šta bi drugo u ovom periodu...Definitivno sve zavisi o vremenskim prilikama u narednom periodu, ali moje je mišljenje da do aprila će svakako biti završeno kalemljenje sa ovako čuvanim podlogama, već u tom periodu biće na raspolaganju plemke sa drveta, naravno u zavisnosti od sorte...

Prethodna godina je bila katastrofa, sve je prerano krenulo. Secam se, cvetale kajsije u februaru opusteno.
Mene zeza sto samo subotom mogu da odem da kalemim, pa mi brzo prodje taj period kada mogu da odradim. Mozda uhvatim i neko popodne, videcu.

Ja sam danas , sakupljao plemke za predstojeću sezonu...Imam dve vrste trešnje, čačansku rodnu, kajsije, breskve, jabuku zimsku i krušku staru...
Trebam još kod mene da uzmem jabuke... nakalemio bih crveni delišes na neku divlju podlogu pošto mi se suši ovo staro stablo. Uzeću stenli i čačansku ranu, badem i mušmulu...zatim kivi i aroniju...Sveto ide u frižider ...a nisam siguran za kivi i aroniju...da li da njih skidam sa grane...A moram uzeti i kesten , tu u komšiluku...

Pravo vreme po meni za grancice, ja samo cekam jos malo da se otopi sneg, pa po selima da krenem. Kakve su ti podloge za kesten i aroniju?
Takodje bih voleo da nadjem jos neke vrste sljiva za kalemljenje, a da nisu cacanke, stenlej i sl.

I ja bih još neke šljive...top i slično...ali...
Aroniju nisam još sklonio , ona mi je kod kuće u dvorištu...ona gore u vinogradu sve su neke tanušne...a i kesten sam ostavio za sutra...
Danas sam iz mog voćnjaka sakupio čačansku ranu...imam samo jedno staro drvo, a i ono je pri kraju, prošle godine sam nakalemio jednu a ove ću još par komada.
Zartim sam ostavio stenli i lepoticu od šljiva...Ja imam na dve lokacije voće pa ga ovim putem prenosim i šaram da imam i tamo i tamo...
Uzeo sam badem, te viljamovku i karmen i nekoliko pruteva crvenog delišesa i jednu sortu rane jabuke...Znam da su one nove sorte i da ih treba redovno tretirati ali ja mnogo volim taj slatkasti ukus delišesa tako da pošto ovo stablo jede žilogriz i osušiće se ove godine, staviću nekoliko komada ,pa nek ima u voćnjaku, pa koliko rodi...

cuo sam da kad se zavrsi kalemljenje da mjesto dje je kalemljeno moze da se prodje ljepilom za drvo?! cim je najbolje omotati spoj??

Gandrad,
Kod mene dzanarika i slljve uglavnom pa takodje planiram lepoticu, stenlej, rodnu i kajsije, a bi da ubacim jos neku sljivu, samo da nadjem plemke. Za kruske, zeznuto naci podlogu, a imam par starih sorti, pravo vreme da se razmnoze.
Takodje sam po sumi nakopao tresnje i presadio kod mene, tako da cu kalemiti dosta visnje i tresnje.
Za vocarcg:
Na dosta klipova po netu sam gledao da koriste lepak za drvo, ali ja sam koristio fitobalzam italijanski, ne znam koja je marka.
Spoj sam omotavao izolir trakom i pvc vezivom ojacam.
Gledajuci snimke na netu, video sam laksi nacin i to strec folijom, moze ona kucna, tako da cu obavezno probati.

Dobra stvar, nije ni mnogo za dva komada, ali bas veliko pakovanje (10 kom).
Jedan kotur bi mi bio dovoljan, da je 1 m po kalemu potrosnja, to je 200 kom, za amatera puna kapa i vise od toga.

:) ne treba ti ni 30 cm po kalemu :)
Ja sam pre nekoliko godina narucio jedan kotur i deset strec folija (one idu samo po deset), poslali su bez problema. Jos mi traje, a bas sam dosta kalemio. Ako oni nece da posalju jedan kotur, imas njihove distributere-preprodavce, neznanto skuplji, a salju male kolicine.

Pozvacu danas da pitam.
Recite mi da li traku koristim i za procep i za npr. englesko kalemljenje?
I za sta si koristio strec od njih ns10?
Inace volim da presek podloge premazem fotobalzamom pa kada se sasusi motam trake, sad ne znam dal je to bezveze, ali racunam da je bolje za drvo.

Traka se koristi za prolecno kalemljenje, e sad da li ces raditi procep ili englesko od volje ti, nemas potrebe premazivati, samo trakom lepo upakuj i ne moze se susiti spoj.
Strec foljija je za kalemljenje na spavajuci.

koliko ti treba trake? ja kupujem pa kupujem,tako da mogu da ti ustupim koliko ti treba nje,a a moze i folija kako ti odgovara

Ја сам платио у Крагујевцу 200 метара 402 динара.

- - - - - - - - - -

И маказе 3т које сам платио 3000 динара. Превоз до Београда око три стотине динара.

koliko ti treba trake? ja kupujem pa kupujem,tako da mogu da ti ustupim koliko ti treba nje,a a moze i folija kako ti odgovara
Pogledacu u poljo apotekama i javljam ti za par dana. Ima migros u kragujevcu moze da se naruci.
U svakom slucaju hvala, ako se ne snadjem, ne bi bilo lose da mi posaljes.
Inace mi jedna treba.

Nazad
Vrh