Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Ja sam od prošle godine koristio gumice za kalemljenje. Ima ih u svakoj poljo apoteci. Ne sećam se cene , a planiram ovih dana da idem da kupim za ovu sezonu...
Ranije sam koristio izolir-traku i beli lepak-tutkalo... a prošle sam uzeo fitobalzam...isto u apoteci, i isto se koriste i jedan i drugi...kod engleskog mažeš samo vrh plemke , bilo čim, kad nisam imao čim da mažem ,ja sam stavljao parče izolirke...a kod procepa ( ili ono sa strane ,kako primenjuje Ratko) mažeš ceo onaj panj odozgo ...i opet vrh plemke...
Gumica ima malu prednost jer njome možeš , nekako, više da stegneš, dok trakom samo obmotaš...i ne moraš tokom dalje sezone da je diraš jer ona sama otpadne, a traku trebaš , ipak, sam ukloniti...
A probao sam i sa streč-folijom, onom kuhinjskom, samo izrežeš kolutove na 1-1,5 cm širine...ali njoj u radu teško možeš da kontrolišeš tu širinu, jer kad oćeš malo da zategneš, traka prelazi u uzani ,skoro, kao konac i onda moraš više puta obmotavati...
No u svim varijantama se prima kalem, a radio sam i engleski i obični spoj, te procep...
Sa ovom trakom za kalemljenje nisam probao...
Mirlee@ pa kad si našao u šumi divlje trešnje , samo malo dublje trebaš tražiti i divlje kruške...jer i one su doosta rasprostranjene ( barem u mom okruženju), a najveći problem je zapravo divlja jabuka jer se jako teško nalazi u šumi ( bar u mom okruženju, opet kažem).

Imam i gumice, probao kada sam kalemio na cip, pokusacu i sa njima.
Inace sam radio sa izolirkom i fitobalzamom, a sada hocu da probam i ovu traku.
Kod nas tresnje dosta, jabuke takodje, mada koren slab, ali za krusku moras da se namucis.
Samo da te pitam za gumice:
Odradim engleski npr, pa zategnem gumicom i preko fitobalzam?

Ma ne, samo vrh plemke namažeš bilo voskom , bilo lepkom...mada ništa neće smetati ako namažeš preko gumice...

Juce sam obilazio teren za kalemljenje, malo cistio oko podloga za laksi pristup pri kalemljenju. Imam dosta gloga i naravno jabuka, sljiva i dzanarike. Od sljiva mi je jedan deo crvena ranka i za nju spremam kajsiju. Jedino ne znam sta da radim sa glogom, na njega sam kalemio musmulu i to je to za sada, a ove godine bih probao nesto drugo. Kod mene je crveni glog pa citajuci vidim da on nije pogodan za aroniju, a crni glog jeste. Sta ce biti ako nakalemim aroniju na crveni? I pored toga ako kalemim krusku na glog, da li je bolje npr da uzmem staru visuljku, neku staru sortu mednjaca ili npr junsku lepoticu, viljamovku?
Mozda bih mogao i dunju na glog, ali malo me zezaju plemke jer su stabla u mojoj blizini obolela od ervinije pa ne bih da je sirim. Juce sam bas jednu staru dunju isekao do osnovnih grana zbog ove bolesti, pa neka potera nove mladare.
Voleo bih neko iskustveno da mi kaze, a znam da je bilo reci posebno o aronije, mada kod mene nema ovo mekinja, brekinja itd.
Hvala!

Поздрав калемари. Желео бих у свом дворишту да посадим мушмула, па шта мислите о дивљој крушци као подлози за мушмулу. Имам наравно и могућност да то буде и бели глог, али желео бих да дрво буде веће и бујније а не слабо до средње бујно. Наравно да бих за крушку за разлику од глога обезбедио оптималније услове у земљишту, веће рупе, више органског ђубрива типа компост, сифорга и сл. :osmeh:

Ама људи слободно експериментишите и калемите све на све да видите шта ће испасти. Најбоље је лично искуство. Друга је прича плантажа и комерцијални засад. Ово схватите као оглед и не заборавите да записујете где, кад, како... Ја калемарски ножић и траку не вадим из торбе (раније сам користио белу траку ал' је уочљива из даљине па људи поваде и однесу али није ми жао).
I pored toga ako kalemim krusku na glog, da li je bolje npr da uzmem staru visuljku, neku staru sortu mednjaca ili npr junsku lepoticu, viljamovku?
На глог сам калемио Санта Марију и до јесени је истерала око 35 цм али нисам отпратио следећу сезону јер је неко ископао.

Što se tiče gloga kao podloge za kalemljenje, neko je rekao da ona može poslužiti samo kao prelazno rešenje, tjt. da se sačuva neka voćka , pa da se iduće ili za dve godine prekalemi na pravu , vama potrebnu podlogu.
Ja sam kalemio mušmulu, vrlo uspešno, i opet ću,a razlog je da su i neke stare mušmule kupljene u rasadniku ( kupio i zasadio još moj Otac), ustvari bile na glogu...
Kalemio sam i aroniju i to na onom belom ili crvenom glogu i eno jedna sadnica ima blizu dva metra a druga je malo manja, stoga što je bila u gustoj šumi a presadio sam je jesenas...Crni glog u mom kraju je jako redak , a o njegovim sadnicama i da ne pričam...
Još sam na glogu kalemio jabuku, sad će joj biti tri godine i visine je oko metar i po, a debljine, tako kao malić prst...ovog proleća ću je prekratiti na 90 cm , radi formiranja krune...a isto je kalemljena u tuđoj parceli u šikari i očekujem da će je neko maznuti ( već su iskopali sličnu mušmulu). A imam i krušku na glogu, kalemljenu prošle godine , ali je nešto slabo napredovala , videću šta će biti sa njom. I ne sećam se koja je kruška u pitanju.
A tvoje dileme Mirlee@ da li ćeš ovu ili onu drugu...svejedno, ali bolje neku staru , jer koliko ja znam vilja teško ide i na dunjii na divljoj kruški, i tamo mora međupodloga, a kamoli na glogu....
A kolega što se raspituje o mušmuli, možda bi bolje bilo da nađe divlju mušmulu za podlogu u nekom zapuštenom voćnjaku ili vinogradu...A za krušku kao podlogu za mušmulu ne znam...možda.

Danas odlozio prve kalem grancice u frizider, conference i neku kasnu meni nepoznatu... Prosle godine sam ih stekao u vlaznom pesku (uspesno), sad cu da probam u frizideru. Nakvasio sam kesu, lepo je iscedio i umotao grancice u nju. Nadam se da ce biti ok... Za ovu godinu planiram samo te dve kruske i dve jabuke da kalemim, eventualno neku sljivu. Od nekog sejanca mi ispala mnogo dobra jabuka (definitivno neki hibrid, ne lici ni na jednu koju su moji sejali), pa planiram da prekalemim sa nje na samoniklu podlogu, da vidim kako ce da ispadne.

Ma i ja neću mnogo,ali sam sakupio plemke ko' da imam rasadnik...A najveći mi je "problem" tridesetak komada vinogradarke koju sam prošle godine posejao a nemem dovoljno plemki ni breskve ni kajsije . Što se ostalog tiče , čekam nekoliko podloga burlata, jabuke i kruške od jednog kolege, a i jasam spremio, eto van toga, još nekoliiko podloga ....možda ću neku ranku još prekalemiti i to jesve...

Jedno konkretno pitanje:
- uzeo sam podloge divlje tresnje iz sume i presadio kod mene (na slici), uglavnom su malo deblje i kalemicu visnju i tresnju, a interesuje me visina kalemljenja?
Ne razumem se toliko u podloge, kalemicu na procep kod debljih ili engleski, a plemke cu skupljati po okolini.

0ed4e0f57f8beb4f615ba7563554d704.jpg

Od danas skupljam plemke pa u narednih desetak dana, nadam se da ce biti na "vreme".

Ne mogu ti dati neku "stručnu" preporuku za to što pitaš-visinu. Obično rasadničari kaleme pri zemlji nekih 5-10 cm. ja sam za moje potrebe kalemio visoko...a razlog sam našao ovde na forumu isčitavajući teme o trešnji i kalemljenju...naravno i o osatalim voćkama a naj sličnije kajsiji...
Glavni razlog je prolećni mrazevi i pucanje kore tzv. apopleksija...i onda sam kalemio kako koju i gde mi je odgovaralo za plemku, što kažeš, engleski ili procep...ali ne niže od nekih 60-70 cm i više ....nisam baš precizno proveravao....
Ja sam isto tako kao ti navadio u šumi ,ali sam posadio na stalno mesto i ne mogu onda ležati na zemlji u rano proleće i kalemiti na 5 cm od zemlje...to se radi kad se radi kalemljenje " iz ruke" , kad su podloge u trapu, podrumu ili gde već...
Kad samo već kod teme...imao bih i ja jedno pitanje za iskusnije: Koliko je bujna biljka ako se badem kalemi na vinogradsku breskvu?

Dosta sam ove teme opet prelistao i ima neka prica:
Ako je bujna podloga, povecanjem visine kalemljenja se smanjuje bujnost, ako je krzljava nemam pojma.
Meni logicno da divljake tresnje i jabuke budu bujne pa samim tim mi je ok da idem visoko, mada je meni svejedno manje, vise, ali ajd da znam.
Mnogo je lakse da se kalemi visoko, stojis i radis normalno, a ovako se valjas po blatu i poturas sta nadjes.
Za kajsiju cu sigurno visoko, to sam video da je bolje.
Upravo sam isao po plemke i evo jedne:
440449fe724b724096b459a41b513367.jpg

Da li da ostavljam samo gornji deo, debljine do 0,5cm ili da spakujem sve pa da probam?
Kesa, voda pa jos jedna pvc kesa u kontra smeru i dve gumice, pa stavio u poslednju policu frizidera, ona kao fioka.

Trebalo bi da jednogodišnji porast izabereš, mada sam ja gde je porast kratak (par pupova i 5-6cm grančica) ostavljao i dvogodišnji. Za kalemljenje biraš pupove u sredini ni tamo gde je mnogo tanko ni gde je mnogo debelo. Mada sam ja uzimao kako sam stigao. Gde su grančice 'gađale' podlogu po debljini tu sam išao engleski spoj, gde je podloga bila deblja tu sam išao na procep. I uvek sam ubacivao ponegde i pup iako mu nije bilo vreme. Neki pupovi su se primali neki nisu, negde su se primile obe varijante.... negde ništa.... ali najvažnije je da pokušavaš i da u tome nađeš zadovoljstvo.... Te podloge što se ne prime posadiš na stalno mesto pa onda kalemiš na zeleno ili u avgustu ili septembru na čip....

Pa da, znam da treba jednogodisnji, al sve nesto tanko i kratko.
Imam i dosta starijih podloga pa cu na procep, a rad sam bio da imam deblju plemku pa kao onaj isecak da napravim.
Probao bih neke stvari, ali da ne budu bas besmislene.
Prosle godine, inace prvo kalemljenje, imao sam grancice kajsije, pa max 3mm su imale u precniku i iskreno od 4 drveta, na tri se po bar jedna primila, a bilo je na procep sa 2-4 plemke.

Ok Miroljube, hvala, cisto kad vec radim da ne bude glupo.

Interesuje me ovo... Naime, pored jabuke crveni delišes je iznikla "divlja" jabuka.. E sad me zanima, da li mogu da divlju jabuku isčupam, da na nju nakalemim sta mislim, pa da je usadim, da li se na taj nacin moze "primiti" kalem. Mozda je glupo pitanje, ali nov sam u ovome, ucim uz vasu pomoc. Neki kazu da, kad presadim i na kalemim da je pitanje da li ce uopste ostati ta divlja jabuka u zemlju, a kamoli oce li se kalem primiti....???

Najvjerovatnije izdanak divlje jabuke nema svoj korijen pa od toga nece biti nista.

Interesuje me ovo... Naime, pored jabuke crveni delišes je iznikla "divlja" jabuka.. E sad me zanima, da li mogu da divlju jabuku isčupam, da na nju nakalemim sta mislim, pa da je usadim, da li se na taj nacin moze "primiti" kalem. Mozda je glupo pitanje, ali nov sam u ovome, ucim uz vasu pomoc. Neki kazu da, kad presadim i na kalemim da je pitanje da li ce uopste ostati ta divlja jabuka u zemlju, a kamoli oce li se kalem primiti....???

Ja , na prvo čitanje nisam ni ukapirao ,šta si pitao...alii vuxsd@ i Knez01@ su ti dali ispravne odgovore , a ipak suprotne...
Ja ti mogu reći iz ličnog iskustva, što ne mora biti tačno....Naime vađenje,ili odvajanje mladara pored samog drveta, panja , pa i malo dalje, je problematično ,jer nema ili vrlo malo ima sopstvenih žilica ( probao sam-zato i pišem)...i jako teško,skoro nikako, se prima ,da bude samostalna biljka (inače to su tzv. "brandusi" koji se moraju redovno skidati oko voćke, nekoliko puta godišnje,jer štete matičnom drvetu)...možda moraš probati da ideš na ožiljavanje , pa tek naknadno da kalemiš ...
Konkretno, probaj da izvadiš te izdanke i izaberi one koje imaju žilice i posadi negde i neguj do kalemljenja....ili na pup u avgustu ili iduće godine...
No, niko mi ne odgovori na pitanje, koliko bujna zna biti biljka , kad se na vinogradarku nakalemi badem? Koji razmak moram ostaviti i koliko će biti veliko to drvo , recimo, za desetak godina...?

Gandrade, ja sam badem na vinogradarskoj breskvi sadio na 5x4. Al su još mali da bi ti rekao koliko porastu.

U vezi izdanka divlje jabuke.... gledao sam na internetu gde se kalemi iz ruke na podlogama koje nemaju ni žilicu. Ne bi sigurno kalemili da to neće da se primi. Verovatno to posle nekako neguju.... Pitao sam slično pitanje na forumu.... pa su mi iskusniji odgovorili da takva biljka (podloga + plemka) može da nastavi da raste.

http://poljoinfo.com/showthread.php?182-Kalemljenje-voćaka-u-kućnoj-radinosti/page86

Ipak je bolja varijanta ovo što je napisao kolega Gandrad da se to malo odneguje pa da se tek onda kalemi.... Ja slično radim sa izdancima džanarike ispod jedne stare kajsije... Mada kažu da podloga džanarika treba da se proizvede iz semena....

Nazad
Vrh