Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Slazem se, presaditi vocku,pa dogodine kalemljenje,ako bude ok

Nije tema za pitanje, ali ovde ljudi imaju iskustva....

Da li se nakon rezidbe vocaka gde imamo puno orezano, mnogo grana prekraceno, uklonjeno itd, preseke mazati Drvofiksom? A tutkalom? Da ne povuce biljka u sebe to kao neki otrov, cenim da moze jer tutkalo spominjete za kalemljenje, jos za drvofix nisam siguran ne znam ni sta je to.

Nije tema za pitanje, ali ovde ljudi imaju iskustva....

Da li se nakon rezidbe vocaka gde imamo puno orezano, mnogo grana prekraceno, uklonjeno itd, preseke mazati Drvofiksom? A tutkalom? Da ne povuce biljka u sebe to kao neki otrov, cenim da moze jer tutkalo spominjete za kalemljenje, jos za drvofix nisam siguran ne znam ni sta je to.

Drvofix i tutkalo ti je isto i svi to koriste u zadnje vreme u mom kraju za premazivanje preseka posle orezivanja. Cak se i u literaturi to moze naci kao predlog.
Znaci ne moze da steti.

Kupio sam traku za kalemljenje, malo vise od 400 din, hvala @miroljubceful na ponudjenoj pomoci i javi molim te kada kreneš sa kalemljenjem na otvorenom ove godine.

Evo jedan noviji video, a povodom stare price, tresnja na visnji:

https://www.youtube.com/watch?v=stseebbCI18

Ima li ova kesa osim zastite od sunca jos neku ulogu:
fad934859a0b5deffc843da6a9f2d5dc.jpg

Evo mojih tresanja kalemljenih na visnji, slikano u decembru 2016. Tresnje ce sad na prolece uci u cetvrtu godinu. Visnje su bile stare 2-3 godine pa sam kalemio na visoko, prva je engleski spoj a druge dve su na procep. Kod mene u selu se ova visnja zove marela, ne kalemi se posto lako klija iz semena i tera izdanke. Inace su ove tri tresnje moji prvi pokusaji kalemljenja, posle sam krenuo da kalemim i drugo voce. To cu objaviti u nekom drugom postu.

slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

@darkocv drago mi je sto vidim da ti debljina podloge i tresnje prate jedna drugu, izgleda da je ta marelica podjednako bujna kao sorta tresnje koja je kalemljenja pa bi bilo dobro da nam kazes i ime sorte da znamo, posto je kalemljenje tresnje na visnju obicno neuspeh jer se krosnja odlomi vremenom jer joj grane budu znacajno deblje od podloge.

Ja sam vidjao da ljudi stave kesu na kalem, vezu je ispod mesta kalemljenja i tako zastite kesom ceo deo...a od cega? To sam se i ja pitao i pravo da vam kazem iz licnog iskustva sa tek posadjenim sadnicama, nesto mi je izjelo par pupoljaka komplet kad olistaju, sve listove i sve komplet, ostane samo rupa na mestu gde je bio pupoljak. Verovatno pipa ili moze da se desi i rutava u nedostatku cvetova.

Drugi razlog je mozda i zbog ptica, isto iz licnog iskustva gde mi je ptica tacno sam je video sletela na kalem i polomila, kesa je tera, nije joj privlacno da sleti tu. Takodje mi se desava na mladoj sadnici lepo isteraju grane onda sleti ptica i odvali jednu dve i muke zive posle za formiranje krosnje.

Tako da to ja vidim kao razloge. Ko kalemi par komada pa mu je od velikog znacaja da sve uspe taj nek proba i sve da ih sacuva.

p.s. inace se protiv sletanja ptica napravi od neke odsecene vitke grane kao naopako slovo U pa se veze ispod mesta kalemljenja, tako ptica sleti na to znaci mora biti dobro vezano.
p.s.2 ako stavite kesu gore izbusite par rupica da ne istruli kalem

Pa, da, u pravu si. Dugačke motke po voćnjaku ili oko mesta gde se školuju kalemovi. Da ima ptica da sleti kad je pojuri soko. Ja sam stavljao velike motke da vidim gde mi je kraj njive i gde mi je red ili mesto za voćku. Posle sam na tim mestima video da ptice ostavljaju trag.... Imam sreće što sa obližnje topole patrolira jedan soko i stvarno se čuje kliktanje.... ko u istorijskim pesmama...

@darkocv, super su ti ovi kalemi. Hteo sam da te pitam kad su poceli da radjaju, koliko posle kalemljenja? I ja imam "marelu" koja daje izdanke, a stablo joj je vece bujnosti od olacinske visnje, kao i plod. Karakteristika tresnje kalemljene na oblacinsku visnju je da pocinje da radja vec sledece godine. Mislio sam da sam nakalemim tresnju na tu moju marelu, ali ako se ponasa kao na divljaku i kasno radja, onda mi se ne isplati. Sto se tice bujnosti, te tvoje ne zaostaju mnogo za kalemima na divljoj tresnji.
A sto se tice tresnje kalemljene na oblacinsku, mirlee je gore okacio video iz bolje zemlje, koji pokazuje da je takvo kalemljenje uspesno odradjeno i uveliko radja.

@oktopod, plemka je uzeta sa stabla tresnje preko 30 godina starog koje sam nasao kod neke babe. Tresnja nikad nije prskana i solidno rodi svake godine, plod je odlican uzimajuci u obzir da ga nisam probao pre uzimanja plemke, slikacu ga u junu.

@ns10, prve godine posle kalemljenja su cvetale sve tri ali nije bilo ploda, prosle godine je bilo na prvoj i drugoj tresnji desetak plodova a treca je imala oko 1 kg. Ove godine cemo videti koliko ce biti. Prosle godine sam nakalemio jednu na divljoj tresnji pa cu tek videti koje su razlike.

Meni je to onda super podloga za kalemljenje tresnje. Probacu i ja na ovim mojim. a tvoje cemo pratiti da vidimo koliko ce roditi ove godine i kolika ce im biti bujnost.

Ma visnja je dobra podloga za tresnju, budu na njoj manje bujna stabla i vise radja, ja sam kalemio nekoliko tresanja na visnju i njene izdanke i u ovom videu mozete videti i plodove koji su dosta krupni.
Ove godine cu snimiti i ovu sa videa levu tresnju koja je imala prosle godine jako krupne plodove, inace nema neke velike razlike u debljini podloge i plemke a kalemljeno je pre oko 3-4 godine.

Super ti ja youtube kanal, pratio sam sta si radio. Reci mi samo jel ovo bas oblacinska visnja ili mozda neka druga? U srbiji postoji dosta autohtonih sorti visnje, koje daju izdanke, a za njih se samo lokalno zna, jedna od takvih je i feketicka visnja, za koju se skoro culo, sad je vec i registrovana kao sorta prima. Mislim da oblacinska visnja nije bas idealna podloga za tresnju jer brzo se javi disproporcija na spojnom mestu.

Nije ovo oblacinska visnja, ne znam koja je sorta ali znam da ima krupniji plod od oblacinske.

Ovako izgleda plod te visnje slicno kao ova na slici.

visnja.jpg

Tako sam i mislio, ta visnja verovatno ima vecu bujnost i deblje deblo od oblacinske pa zbog toga moze da prati kalem tresnje.

Nazad
Vrh