Imam jedno amatersko pitanje, a krenucu redom.
Prosle godine sam prvi put kalemio, uzeo plemke pocetkom februara, cuvao u frizideru, kalemio kada je krenula vegetacija (od 03.03. do 15.03.).
Kalemljenje na procep i pod koru je bilo uspesno, ali za prvi put nisam mnogo komada uradio za cim zalim. Prost spoj i sedlo na par komada nisam dobro uradio.
Jedan primerak jabuke na kraju prethodne godine:
Deo placa koji je zarastao sam ocistio i zasadio voce, a za drugi deo nisam imao snage i vremena, ali sam skontao da mogu kalemljenjem da ga oplemenim pa tako i uredim.
Nemam mnogo slobodnog vremena, ali kad god stignem, odrzavam seosko domacinstvo i voce.
Trrba mi savet za ovu godinu, malo vise bih kalemio pa da vidim kako to najbolje da izvedem. Uzecu plemke u toku februara i stavicu u frizider jer mi je najlakse tako. Mene interesuje zbog nedostatka vremena, da li nesto da kalemim i u februaru dok vegetacija miruje ili da sacekam kretanje sokova u podlozi pa da to produzim do par nedelja. Sta bi mi bilo uspesnije:
1. Kalemljenje u mirovanju (februar),
2. Kalemljenje u poodmakloj vegetaciji (npr poc aprila) sa plemkom koja miruje?
Od podloga, mladjih i starijih imam dzanariku, sljivu (ranka), poneku tresnju i glog, pa cu kalemiti uglavnom sljivu i kajsiju.
Nabavio sam i malo podloga iz sume, jabuka i tresnja:
Nadam se da sam razumljivo postavio pitanje.