Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Podloga ima jako velik utjecaj na plod.
Sitnija Lubenicarka je sa stabla koje je kalemljeno na divlju krusku a krupnija sa stabla koje je kalemljeno na glog.
Plemka je potpuno ista.
Sitnije Lubenicarke sa podloge divlje kruske su puno bolje obojenog mesa,socnije i slade dok su sa gloga krupnije ali slabije obojene iznutra te suhe i bezukusne

Kakva su vam iskustva sa kalemljenjem vise sorti kruske na jednoj podlozi? Ja sam ove godine kalemio po 2, i imam i nekoliko starijih stabala gde su kalemljene 2 razlicite sorte na jednu podlogu. Zanima me moraju li obe sorte da stizu u isto vreme (meni je to logicno)? Odradio sam ove godine za probu na jednoj podlozi (divlja kruska 2 palca debela, na procep kalemio) kombinaciju boskova bocica i junska lepotica, bas da vidim dal ce moci. Zasad ravnomerno teraju... Zanima me sta ce biti kad prorode. Logika kaze da ce rana sorta iscrpeti biljku i da ce kasna biti mnogo slabija, ali videcemo... Cuo sam da su neki ljudi radili i kalemljenje po 8 sorti na jednu podlogu :sta:

Sto se tice podloge divlje kruske i njih ima vise sorti kod mene mogu da se nadju kruske (divlje)sitnijih plodovakao kliker pa neke budu kao sitnije jaje isto tako ima i divljih jabuka.Sve stare sorte se kaleme na divljaku kruska na krusku jabuka na jabuku i tako ako hocete dug vek biljke .A na glog moze samo musmula na dunju dunja jedino tada dugo traju u svakom drugom slucaju su kratkog veka. Skoro sam video krusku staru desetak godina kruna manja nego oblacinka visnja a iz krena izbijaju mladari dunje za mene su divljake zakon sve ostalo je bacanje para.:ppozdrav:

Potpuno tocno i istinito.
Samo bi jos dodao da rasadnicari vole vegetativne podloge jer ih je puno lakse i brze uzgojiti i puno ih je lakse i kalemiti sa vecim postotkom uspjesnosti.
One su nezamjenjive za intenzivne vocnjake gdje se puno upotrebljavaju pesticidi i mineralna gnojiva i gdje nema travnog tepiha uz vocku.
Za okucnice, dvorista i bez intenzivnog uzhoja,prskanja vegetativna podloga je bacanje novaca.

Da " divlje" podloge su dugovečnije...ali kažu da kasnije ulaze u rod...A po meni najbolje su sejanci divljih sorti...jer ovo što se nađe slobodno u šumi je najčešće manjkavo zbog lošeg korena ( ili imaju preduboku , centralnu žilu , pa kad izadiš takvu biljku ona skoro da nema nikakve žilice osim par "brkova" ako slučajno ne potrefiš dubinu vadnje ili je deo nekog većeg korena, tako da se jako teško prima).
Što se tiče kalemljenja više sorti na jednu podlogu, meni to , na neki način, liči na nekakvo "silovanje" prirode...Ono lepo izgleda, i atraktivno...
Što se tiče gloga...pored mušmule, pretprošle godine sam kalemio jabuku a ove sezone i krušku....Primilo se... a šta će biti dalje, što se tiče dugovečnosti, videćemo...
A imam i aroniju na glogu...

Nije ako ti je stalna temperatura, ali sto bi uzimao sad kad mozes i u februaru?

- - - - - - - - - -

Da " divlje" podloge su dugovečnije...ali kažu da kasnije ulaze u rod...A po meni najbolje su sejanci divljih sorti...jer ovo što se nađe slobodno u šumi je najčešće manjkavo zbog lošeg korena ( ili imaju preduboku , centralnu žilu , pa kad izadiš takvu biljku ona skoro da nema nikakve žilice osim par "brkova" ako slučajno ne potrefiš dubinu vadnje ili je deo nekog većeg korena, tako da se jako teško prima).
A cena sadnicama ista :sta:

Da li je vreme za skupljanje plemki voća za naredno kalemljenje...?
Ja sam prošle godine , negde u ovo vreme...možda neki dan kasnije...

Pa dobro, još je hladno...a ko zna kako će biti za mesec dana...šta ako otopli...?
Ja sam pretprošle godine neke plemke pokupio još u decembru...a prošle u dva navrata, sredinom i krajem januara, onda idu u frižider...i pojedine otpadnu , a inače mogu trajati do kraja marta...

Ma nije rano ...evo već "pola dva"...Pa dobro ovaj mraz ih drži baš kao u frižideru....možda još bolje...

Interesantno!!! Znači ovako sa spavajućim pupom odsečeš ...pa na dunju?
Majstorski!!!
Znači "to je to" odnosno "reverzibilna hidroelektrana" možda nije lepo poređenje ali najtačnije, koje mi je moglo pasti na pamet...
Čestitam! A za minuse ne brini...juče slušao nekog profesora na onim poljo-emisijama, koji kaže, da nema brige oko izmrzavanja, jer kad je voćka u mirovanju...maltene hibernaciji...i nema "prometa " sokova nema ni bojazni...

Imam jedno amatersko pitanje, a krenucu redom.
Prosle godine sam prvi put kalemio, uzeo plemke pocetkom februara, cuvao u frizideru, kalemio kada je krenula vegetacija (od 03.03. do 15.03.).
Kalemljenje na procep i pod koru je bilo uspesno, ali za prvi put nisam mnogo komada uradio za cim zalim. Prost spoj i sedlo na par komada nisam dobro uradio.
Jedan primerak jabuke na kraju prethodne godine:
397d2fa27d94484f5ff2590f1495b078.jpg

Deo placa koji je zarastao sam ocistio i zasadio voce, a za drugi deo nisam imao snage i vremena, ali sam skontao da mogu kalemljenjem da ga oplemenim pa tako i uredim.
Nemam mnogo slobodnog vremena, ali kad god stignem, odrzavam seosko domacinstvo i voce.
Trrba mi savet za ovu godinu, malo vise bih kalemio pa da vidim kako to najbolje da izvedem. Uzecu plemke u toku februara i stavicu u frizider jer mi je najlakse tako. Mene interesuje zbog nedostatka vremena, da li nesto da kalemim i u februaru dok vegetacija miruje ili da sacekam kretanje sokova u podlozi pa da to produzim do par nedelja. Sta bi mi bilo uspesnije:
1. Kalemljenje u mirovanju (februar),
2. Kalemljenje u poodmakloj vegetaciji (npr poc aprila) sa plemkom koja miruje?
Od podloga, mladjih i starijih imam dzanariku, sljivu (ranka), poneku tresnju i glog, pa cu kalemiti uglavnom sljivu i kajsiju.
Nabavio sam i malo podloga iz sume, jabuka i tresnja:
45124f42aef51e671ac4d11af65eac8b.jpg

a005c53c826b07236f16ade152c6507f.jpg

Nadam se da sam razumljivo postavio pitanje.

Pa ako uzmem plemke 15 feb, mirovace u frizideru do 15 aprila nadam se.
Jedino ne znam koliko duzina mirovanja utice negativno na kalem grancicu ili to nema veze.

Najveci problem ti je da ona ne krene, vlazna kesa i te stvari znas, inace to su najbolji prijemi kalema - ako je podloga u fazi vegetacije a plemka u mirovanju
Ljudi uglavnom stavljaju u frizider gde im stoji hrana - a to se cesto otvara pa mnogima se plemkinje probude - tu je problem, najbolje je staviti najblizoj polici odakle ide sistem hladjenja, a da nije blizu vrata i mozda cak i neki akumulirajuci sloj oko plemkinja da sto manje ima promene temperature

Nazad
Vrh