Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Sve sto si napisao je tacno i slazem se u potpunosti sa tobom. Vecina sajtova je pravljena po principu copy-paste, i vecinom su preprodavci. Zato mi je glupo da ti kao dobar kalemar, nemas reklamu bar ovde gde te svi cene. Ako nista bar napisi koji sortiment imas u ponudi, a za cene neka te kontaktiraju, ako je reklama. Meni je mucno da zovem svaki rasadnik i pitam za sortiment i cene, verovatno i drugima, pa se odlucuju za one izreklamirane koji nemaju ni k od kvaliteta, ali zato imaju super sajt.

Ima raznih stvari što se tiče kalemara i njihovih web prezentacija. Većina njih je prezentaciju kupila i platila da im neko napravi ali je problem sa ažuriranjem sorti i cena i to takođe košta. Takođe nisam nigde video da neko ima prezentovan lager odnosno koliko ima sadnica na stanju. Takođe je problem sa cenama za sadnice sa papirom i bez njih jer rasadnik će jeftinije prodati bez papira. Takođe će dati i popust za veću količinu.
Čini mi se da bi im bilo lakše da na prezentaciji imaju cene sadnica po kriterijumu sa papirima, za količine, za razne podloge, za stare sorte odnosno da redovno ažuriraju sorte koje imaju na stanju jer bi u tom slučaju sam razgovor sa potencijalnim kupcem bio kraći i lakše bi se dogovorili. Ipak je ovo neuređena zemlja pa shvatam i strah tih ljudi jer ako možda neki komšija vidi da mnogo prodaje moža da ga 'prejavi'.
Čak i kad kupiš dobru sadnicu nisi siguran koja je sorta dok ne rodi a i kad rodi teško se razlikuju...
Čak i neke prezentacije koje imaju on-line kupovinu ne ažuriraju redovno ponudu.
Ali ipak sve se svodi na onu staru izreku da se dobar glas daleko čuje a loš još dalje....

Jedino rasadnik Polis ima cene na sajtu, ali ove jeseni ne radi maloprodaju. Zato sam i rekao da bi clanovi foruma, koji su dokazano dobri i posteni kalemari, treba da se predstave ovde na forumu sortimentom koji proizvode. Jer kad se na googlu ukuca kvalitetne vocne sadnice, izbaci poljoinfo, a u temi nema nikakvih informacija. Ja bih prvi pre kupovao od "proverenih" clanova foruma, nego od rasadnika sa ful prezentacijom.

Slušaj, javi se čoveku na pp, i zatraži šta ti treba, on će ti odgovoriti šta ima i po kojoj ceni...
Ili će ti dati broj telefona , pa ga ti zovi...
A već se na ovom našem forumu, dosta pisalo o njegovim sadnicama, tako...
A i ti ga kasnije ( ili odmah) nahvali...
Što se mene tiče, ja samo po njegovim napisima , dosad, mogu garantovati, za njega .

Ako nekoga interesuju sadnice šljive rodna, stenlej, jo-jo i grose felicija može da se javi u pp. Sadnice su visoke između 1,5 i 2 metra i sve imaju privremene grane.

Probao sam da ti pošajlem poruku na pp , ali ne ide...Evo mogu i ovako...
Interesuju me dve sadnice jo-jo-a ...Koliko bi me to koštalo?
A mogu da ti ponudim vinogradarske breskve iz semena u zamenu...
Ogovori na pp

Trebalo bi da su pupoljci spremni za kalemljenje na budni pupoljak, kod mene jesu, ako su i kod tebe takvi onda mozes da se bacis na posao :).
Imas ovde u mom postu video kako se to radi i kako treba da izgleda pupoljak za kalemljenje na budni pupoljak.

http://poljoinfo.com/showthread.php...oj-radinosti&p=1145051&viewfull=1#post1145051

misoo83, imas onaj video na youtubu kako se cuvaju kalem grancice. Hteo sam da te pitam koliko grancica takvim cuvanjem ostaje sveze i prima se prilikom kalemljenja na prolece? I dal krenu grancice u frizideru, do kad mogu da se cuvaju? Ja sam probao da sacuvam grancice vinove loze, ali uvek krenu u frizideru. Sad treba da mi stignu grancice kajsije i bas mi je bitno da ih adekvatno sacuvam do proleca, ako znas neke cake?

Ostaje 100% sveze ako se pravilno cuvaju a prijem zavisi od onog ko kalemi, podloga i vremenskih uslova.
Ako stavis previse vode onda se ubudljave ili krecu pupoljci ako je premalo vode (vlage) onda se sasuse.
Moras provaliti kako da im napravis optimalne uslove znaci ni premalo vlage ni previse, i ja kada sam pocinjao sa kalemljenjem sam imao problema da sacuvam kalem grancice.
Jedne godine sam imao pola vrece kalem grancica kajsije koje sam drzao u frizideru, a pola frizidera su mi bile razne kalem grancice i sve su bile dobre kada je doslo vreme kalemljenja.
Kod kajsija sam u vrecu stavio jednu vlaznu krpu uvio vrecu, vezao kanapom i stavio u frizider i povremeno samo prekontrolisem stanje vlage u vreci sa kalem grancicama.

Nisam znao da krecu ranije ako ima previse vlage, a ja sam cuvao tako sto sam kesu napunio vodom, onda prospem i u tako vlaznu kesu stavim grancice, ali su krenule pre kalemljenja, verovatno je bilo previse vlazno. Sad cu po tvom receptu.

Meni je taj nacin: u kesu sipam vode, prospem, stavim grane pa frizider uspeo. Jedino sto sam kalem grane uzimao krajem januara i poc februara. Tako sam sacuvao: jabuke, kajsije, tresnju i musmulu.

Ja sam old school cuvao, u vlaznom pesku u podrumu, nesto kasnije sam uzeo grancice, ali sve se sacuvalo. Kad sam kalemio vec su malo bile krenule, ali zadovoljan sam prijemom, s obzirom da mi je prva godina kako kalemim

Nije najbitnija vlaga po mom skromnom zapazanju.
Najbitnije je plemke skinuti u pravo vrijeme tj. u potpunom mirovanju.
Zatim najbitnija je pravilna temperatura i pravilno mjesto u hladnjaku.
Sto dalje od vrata jer tu temperatura jako brzo varira i to nekoliko stupnjeva u nekoliko sekundi i tako puno puta na dan pri svakom otvaranju frizidera.
Sto se tice vlage treba je biti sto manje.
U vlaznoj krpi pa u vrecici ce se najprije javiti problemi.
Krpu je najbolje ne stavljati.
Ako plemke krecu prekasno su skinute sa stabla ili nisu na odgovarajucoj temp.ili oboje u isto vrijeme.
Sto manje vlage to bolje.
Blago zarosena unutarnja stijenka vrecice je sasvim dovoljno vlage za 3 mjeseca cuvanja plemki u hladnjaku..

Da , sasvim je dovoljno nakvasiti kesu iznutra...i uzimati plemke što kasnije, znači januar pa sve do početka februara, tad kad je najveća zima, kad sve "miruje"...( ja sam pretprošle godine uzimao još u decembru, što se nije pokazalo dobro, jebiga ne možeš kontrolisati frižider baš tako lako...ili imati taj aparat samo za to... i ne otvarati...)
I stavite malo više nego što vam je stvarno potrebno...i posle vršite odabir iz kese koje su najbolje...

Јуче је у комшилуку извађено и исечено једно стабло крушке старе сорте. Крушка је била стара и на издисају, али је имала и пар зелених грана. Ја сам калемио почетком септембра на спавајући пупољак, али не знам да ли ће се бар један од четири примити. Пре пар година сам је пробао, и по мени вреди је сачувати. Плод је средње величине ,жуте глатке коже, сладак са понегде тврђим "каменчићима", петељка често иде бочно. Питање за упућене гласи: да ли постоји било који начин да се сада сачувају калем гранчице?

Vredi probati. Pokuđaj da isečeš grančice i stavi u frižider kako je objašnjeno u prethodnim postovima.... Meni je jedna izmakla ove godine ali je razlika u tome što je izvađena pre nego je opao list.
Pokušaj... pa ako uspe, razmnoži je....

U dvorištu stare kuće ima jedna za koju ni deda nije znao kada je posađena, ali je govorio da ima sigurno preko 80-90 godina. To je jedina za koju znam u selu. Ja ih bas volim pogotovo dok su onako tvrde pred samo zrenje, a i dolazi nekako rano u odnosu na ostalo voće, pa verovatno i zbog toga. Imam baš želju da je nekako sačuvam.

Nazad
Vrh