Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Погледам у хладњак кајсије, а оне процвјетале једнако као оне што су биле напољу!
Истина, ставио сам их у доњи дио - пластичну кутију која је изгледа топлија. Ужас.
Evo pitanja pa neka odgovore oni koji se bolje razumeju. Bilo je pisanja i na temi trešnje ali bih voleo da budem siguran. Razumem da je u ovim razmišljanjma oko bujnosti sve relativno jer se radi o podlozi divlje trešnje i ona mora da 'gura' i 'bije u visinu i širinu' i da tu mora mnogo i pametno da se radi na sprečavaju bujnosti.
'Daklem', kada se kalemi na divljoj trešnji bujna i manje bujna sorta trešnje da li:
- visoko kalemljenje na podlozi npr. 50cm - smanjuje bujnost bujne sorte (npr. burlat i kordia)
- visoko kalemljenje na podlozi npr. 50cm - još više smanjuje bujnost manje bujne sorte (npr. lapins i kerminka (hedelfinger) i stela)
''Ако је подлога генетички доминантно бујна (дивља тршња), што се више калеми, то ће воћка бити бујнија. Што ниже, то мање бујна. Ако било коју сорту трешње окалемите на дивљаку, на висини 50-80-120 цм имаћете изражено бујно стабло...
Код слабо бујних подлога (дуња МА, јабука М9...) што је подлога виша, воћка ће бити мање бујна и обратно. Због тога се код неких сорти јабуке које имају изражену бујност, као што је Елстар, примјењује високо калемљење на 50-60 цм.''
''Neма indicija da bi visoko kalemljenje na bujnoj podlozi moglo da utiče na smanjenje bujnosti okalemljene sorte. To bi eventualno moglo imati smisla u slučaju dublje sadnje ovakvih sadnica.
S druge strane ako se visoko kalemljene sadnice posade dublje na teškom zemljištu postoji rizik slabijeg prijema i porasta sadnica.''
Na nekoj od mnogobrojnih strana unazad, procitao sam da mora biti jak minus da bi ostetio kalem. Ovo sada mislim da nece predstavljati problem.kod mene vec minus... kakva je sansa da osteti kalemove? mahom sam na procep radio... i nesto pod koru